Jump to content

Ushqimi i detit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pjatë e madhe me ushqim deti

Ushqimi i detit është çdo formë e jetës së detit që konsiderohet si ushqim nga njerëzit, duke përfshirë dukshëm peshkun dhe butakët. Butakët përfshijnë lloje të ndryshme të molluskëve (psh. molluska bivalve, si clam, gocat e detit dhe midhje dhe cefalopodët), krustaceve (p.sh. karkaleca, gaforre dhe karavidhe, dhe ekinodermat (p.sh. kastraveca dhr iriq deti). Historikisht, gjitarët detarë si cetacetë (balena dhe delfinët) si dhe fokat janë ngrënë si ushqim, megjithëse kjo ndodh në një masë më të vogël në kohët moderne. Bimët e detit të ngrënshëm si disa perime deti dhe mikroalgë hahen gjerësisht si perime deti në të gjithë botën, veçanërisht në Azi.

Korrja e ushqimeve të detit të egër zakonisht njihet si peshkim ose gjueti, ndërsa kultivimi i ushqimeve të detit njihet si akuakulturë ose bujqësi peshku (në rastin e peshkut). Ushqimi i detit shpesh dallohet kolektivisht nga mishi, megjithëse është akoma kafshë në natyrë dhe është i përjashtuar nga një dietë vegjetariane, siç vendoset nga grupe si Shoqata Vegjetariane pas konfuzionit përreth pescetarianism. Ushqimi i detit është një burim i rëndësishëm i proteinave (shtazore) në shumë dieta në të gjithë botën, veçanërisht në zonat bregdetare.

Shumica e korrjeve të ushqimit të detit konsumohet nga njerëzit, por një pjesë e konsiderueshme përdoret si ushqim peshku për të kultivuar peshq të tjerë ose kafshë të fermave të pasme. Disa ushqime deti (d.m.th. leshterikë) përdoren si ushqim për bimë të tjera (një pleh). Në këto mënyra, ushqimet e detit përdoren për të prodhuar ushqim të mëtejshëm për konsum njerëzor. Gjithashtu, produkte të tilla si vaji i peshkut dhe tabletat spirulinave nxirren nga ushqimet e detit. Disa ushqime deti ushqehen me peshq akuariumi, ose përdoren për të ushqyer kafshët shtëpiake siç janë macet. Një pjesë e vogël përdoret në ilaç, ose përdoret në mënyrë industriale për qëllime jo ushqimore (p.sh. lëkure).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]