Jump to content

Whippomorpha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Whippomorpha
Vargu kohor: Stampa:Early Eocene
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Whippomorpha
Taksat
Kladogrami që tregon Whippomorpha brenda Artiodactylamorpha: Whippomorpha përbëhet nga kadastrat e etiketuara Hipopotamoidea dhe Cetaceamorfa.

Whippomorpha është klada që përmban Cetacët (balenat, delfinët, etj.) dhe të afërmit e tyre të gjallë, hipopotamët , të quajtur nga Waddell et al.[1] (1999). Përkufizohet si një grup kuro , duke përfshirë të gjitha speciet që janë pasardhës të paraardhësit më të fundit të zakonshëm të Hippopotamus amphibius dhe Tursiops truncatus .[1] Kjo do të ishte një nëngrup i Cetartiodactyla (i cili gjithashtu përfshin derrat dhe ripërtypësit ). Provat gjenetike janë të forta se cetacët u ngritën brenda Artiodaktila, duke e bërë kështu një grupim parafitletik .[2] Se si kohët e fundit balena dhe hipopotamët ndajnë një paraardhës të zakonshëm është e paqartë.

Whippomorpha është një përzierje e anglishtes (wh [ale] + hippo [ potamus ]) dhe greqishtes (μορφή, morphē = formë). Janë bërë përpjekje për të riemërtuar kladën Cetancodonta[3] por Whippomorpha mban përparësi.[4]

  1. ^ a b Waddell, P. J.; Okada, N.; Hasegawa, M. (1999). "Towards resolving the interordinal relationships of placental mammals". Systematic Biology. 48 (1): 1–5. doi:10.1093/sysbio/48.1.1. JSTOR 2585262. PMID 12078634. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Beck, Robin M.D.; Bininda-Emonds, Olaf R.P.; Cardillo, Marcel; Liu, Fu-Guo; Purvis, Andy (2006). "A higher-level MRP supertree of placental mammals". BMC Evolutionary Biology. 6: 93. doi:10.1186/1471-2148-6-93. PMC 1654192. PMID 17101039. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
  3. ^ Spaulding, Michelle; O'Leary, Maureen A.; Gatesy, John (2009). Farke, Andrew Allen (red.). "Relationships of cetacea (Artiodactyla) among mammals: Increased taxon sampling alters interpretations of key fossils and character evolution". PLoS ONE. 4 (9): e7062. doi:10.1371/journal.pone.0007062. PMC 2740860. PMID 19774069. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
  4. ^ Asher, Robert J.; Helgen, Kristofer M. (2010). "Nomenclature and placental mammal phylogeny". BMC Evolutionary Biology. 10: 102. doi:10.1186/1471-2148-10-102. PMC 2865478. PMID 20406454. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)