Zgjedhjet parlamentare në Shqipëri, 2005

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zgjedhjet parlamentare shqiptare 2005
Shqipëria
2001 ←
3 korrik 2005
→ 2009

Pjesëmarrja 48.0% Decrease
 
Partia Partia Demokratike e Shqipërisë Partia Socialiste e Shqipërisë Partia Republikane e Shqipërisë
Përqindja 44.1 39.4 20.0

 
Partia Partia Social Demokrate e Shqipërisë Lëvizja Socialiste për Integrim Partia Demokrate e Re (Shqipëri)
Përqindja 12.7 8.4 7.4

Kryeministri më parë

Fatos Nano
PS

Kryeministri më pas

Sali Berisha
PD


Zgjedhjet parlamentare të vitit 2005 në Shqipëri u mbajtën në Shqipëri më 3 korrik.[1] Rezultati ishte një fitore për Partinë Demokratike (PD) të opozitës dhe aleatët e saj, si Partinë Republikane (PR). Ish-presidenti Sali Berisha u bë kryeministër si rezultat i zgjedhjeve.[2] Pjesëmarrja e votuesve ishte vetëm 48.0%.[3]

Sistemi zgjedhor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

140 anëtarët e parlamentit u zgjodhën duke përdorur përfaqësimin proporcional të anëtarëve të përzier. Votuesit zgjodhën 100 deputetë direkt nga zonat elektorale dhe 40 nga listat e partive.[4]

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sjellja e duhur e zgjedhjeve u pa si vendimtare në ruajtjen e shpresave eventuale të Shqipërisë në BE.[5] Në pjesën më të madhe, dita e zgjedhjeve ishte e qetë, por vëzhguesit e OSBE-së thanë se sondazhi vetëm pjesërisht përputhej me standardet ndërkombëtare,[6] duke përmendur çorganizimin, procedurat e pahijshme dhe "disa incidente të dhunshme". Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ) mori mbi 300 ankesa. [7]

Monitoruesit nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë i quajtën zgjedhjet "zhgënjim", duke thënë se ajo nuk arriti të përputhet me standardet ndërkombëtare për shkak të "parregullsive serioze", frikësimit, blerjes së votave dhe "dhunës së kryer nga ekstremistët nga të dy palët".[8]

Rezultati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 14 korrik, KQZ publikoi rezultatet e votimit. Dy partitë kryesore (PS dhe PD) prezantuan dhe zgjodhën të gjithë deputetët e tyre në listen mazhoritare, ndërsa partitë e vogla aleatët e tyre e ndanë pjesën proporcionale. Përjashtimi i vetëm ishte ish-kryeministri Ilir Meta (LSI), i vetmi i zgjedhur nga partia e tij në mazhoritaren. Megjithatë, LSI nuk u shfaq si një gjilpërë ekuilibri midis PD dhe PS, siç pritej fillimisht.

Falë sistemit të ri zgjedhor, Partia Republikane e Shqipërisë fitoi 11 vende, duke u bërë partia e tretë shqiptare. PR nuk zgjodhi asnjë deputet në pjesën mazhoritare të vetme, por fitoi 20% të votave në pjesën proporcionale, falë marrëveshjeve me PD.

Partia Mazhoritar Proporcional Totali
ulëse
+/-
Vota % Ulëse Vota % Ulëse
Partia Demokratike e Shqipërisë 602,066 44.1 56 104,796 7.7 0 56 +10
Partia Socialiste e Shqipërisë 538,906 39.4 42 121,412 8.9 0 42 -31
Lëvizja Socialiste për Integrim 112,449 8.2 1 114,798 8.4 4 5 I ri
Partia Republikane e Shqipërisë 113,356 8.3 0 272,746 20.0 11 11 I ri
Partia Social Demokrate e Shqipërisë 0 174,103 12.7 7 7 +3
Partia Demokrate e Re 0 101,373 7.4 4 4 +1
Partia Agrare e Shqipërisë 0 89,635 6.6 4 4 +1
Aleanca Demokratike 0 65,093 4.8 3 3 0
Partia Demokracia Sociale 0 57,998 4.2 2 2 I ri
Partia Bashkimi për të Drejtat e Njeriut 0 56,403 4.1 2 2 -1
Lëvizja Kombëtare - Mbreti Zogu I 0 47,967 3.5 0 0 I ri
Partia Demokristiane 0 44,576 3.3 2 2 +2
Partia Balli Kombëtar Shqiptar 0 22,896 1.7 0 0 I ri
Partia për Drejtësi dhe Integrim 0 16,012 1.2 0 0 I ri
Bashkimi Liberal Demokrat 0 14,418 1.1 1 1 I ri
Partia e Punës e Shqipërisë 0 9,292 0.7 0 0 I ri
Liria dhe lëvizjet e të drejtave të njeriut 0 9,027 0.7 0 0 I ri
Partia Komuniste e Shqipërisë 0 8,937 0.7 0 0 I ri
Partia Demokratike e Ballit Kombëtar 0 7,632 0.6 0 0 I ri
Partia Bashkimi Demokrat Shqiptar 0 7,371 0.5 0 0 0
Partia Aleanca Socialiste Shqiptare 0 6,604 0.5 0 0 I ri
Aleanca per Mirqenie dhe Solidaritet 0 5,059 0.4 0 0 I ri
Partitë Shqiptare Sociale dhe Partia e Unitetit Kombëtar 0 3,260 0.2 0 0 I ri
Partia Demokratike Shqiptare për një demokraci të re të djathtë Democracy 0 1,794 0.1 0 0 I ri
Lidhja e Gjelbër Shqiptare 0 1,710 0.1 0 0 I ri
Partia Lëvizja Monarkiste Demokrate Shqiptare 0 774 0.1 0 0 I ri
Partia e Sigurisë Kombëtare Shqiptare 0 570 0.1 0 0 I ri
I pavarur 1 1 -1
Vota të pavlefshme / të zbrazëta 21,973
Total 1,366,777 100 100 1,367,347 100 40 140 0
Source: Nohlen & Stöver, Adam Carr

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dieter Nohlen & Philip Stöver (2010) Elections in Europe: A data handbook, p133 ISBN 978-3-8329-5609-7
  2. ^ "Albania's new PM takes charge". The Independent (në anglisht). 2 shtator 2005. fq. 22.
  3. ^ Nohlen & Stöver, p141
  4. ^ Albania Arkivuar 1 dhjetor 2017 tek Wayback Machine IFES
  5. ^ Hope, Kerin (2005-07-01). "Election puts Albania at crossroads on Sunday's vote will decide whether the Balkan nation resumes talks linked to closer integration with the Union". Financial Times (në anglisht). fq. 2.
  6. ^ Hope, Kerin (2005-07-11). "Former Albanian president tainted by savings scheme scandal poised for Balkan comeback". Financial Times (në anglisht). fq. 8.
  7. ^ "Berisha officially declared election winner" (në anglisht). Ireland On-Line. 2005-09-01. Arkivuar nga origjinali më 2013-02-18. Marrë më 2009-04-17.
  8. ^ Stuart Stevens' ... Past Clients| Penn Bullock| 29 October 2012| tnr.com| accessed 29.10.2012