0 (numër)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
−1 0 1
−1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Themelor 0, zero, asgjë, hiq
Rendor 0-të
(zeroth)
Pjesëtues të gjitha numrat e tjerë
Binar 02
Trefishtë 03
Katërfishtë 04
Pesëfishtë 05
Gjashtëfishtë 06
Tetëfishtë 08
Duodecimal 012
Heksadecimal 016
Vigesimal 020
Base 36 036
Arab ٠,0
Urdu ۰ (صفر)
Bengali (shunyo)
Kinez 零, 〇
Japonez 零, 〇
Kmer
Tajlandez

0 (zero) është edhe numër[1] dhe një shifër numerike që përdoret për të përfaqësuar at numër në sistemin e numrave. Ai përmbush një rol qendror në matematikë si identiteti shtesë i numrave të plotë, numrave reale, dhe shumë strukturave të tjera algjebrike.

Matematikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkencat kompjuterike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Praktika më e zakonshme në të gjithë historinë njerëzore ka qenë që të fillojë numërimi në një, dhe kjo është praktika e përdorur në fillim në gjuhët programuese klasike në shkencat kompjuterike si Fortran dhe COBOL. Megjithatë, në fund të viteve 1950 LISP prezantoj numërimin e bazuar-në-zero për vargjet, ndërsa Algol 58 prezantoj qasje të bazuar plotësisht fleksibile elementet e vargut (duke lejuar secilin numër të plot pozitiv, negativ, apo zero si bazë e vargut të elementeve), dhe shumica e gjuhëve programuese pasuese e përshtatën njërën ose tjetrën nga këto metoda. Për shembull, elementet e një vargu numërohen duke filluar nga 0 në gjuhën programuese C, pra për një varg prej n elemente, sekuenca e indekseve të elementeve shun nga 0 deri në n−1. Kjo lejon që lokacion i një elementi të vargut të llogaritet duke shtuar indeksin drejtpërdrejt në adresën e atij vargu, kurse gjuhët e bazuara në 1, para-llogaritin adresën e bazës së vargut sikur është pozita e një elementi para elementit të parë.

Fusha të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Në fushën e telefonisë, duke shtypur 0 është përdorur shpesh për të thirrur jashtë rrjetit të kompanisë ose në një qytet apo rajon tjetër, dhe 00 është përdorur për thirrur një numër jashtë vendit. Në disa shtete, duke me numrin 0 bëhet thirrja deri te operatori për ndihmë.

Viti zero[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Viti zero.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Russell, Bertrand (1942). Principles of mathematics (në anglisht) (bot. 2)). Forgotten Books. fq. 125. ISBN 1-4400-5416-9., Chapter 14, page 125

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: 0 (numër) – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
Wiki WikiFjalori: 0 (numër) – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë