Jump to content

Agjencia e sigurisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vula e Agjencisë së Sigurisë Kombëtare (SHBA).

Një agjenci sigurie është një organizatë qeveritare që kryen aktivitete të inteligjencës për sigurinë e brendshme të një kombi. Ata janë kushërinjtë e brendshëm të agjencive të huaja të inteligjencës dhe zakonisht kryejnë kundërzbulim për të penguar përpjekjet e inteligjencës së jashtme të vendeve të tjera.

Për shembull, Byroja Federale e Hetimeve të Shteteve të Bashkuara (FBI) është agjencia e brendshme e inteligjencës, sigurisë dhe zbatimit të ligjit, ndërsa Agjencia Qendrore e Inteligjencës (CIA) është një shërbim i jashtëm inteligjence, i cili merret kryesisht me mbledhjen e inteligjencës jashtë shtetit. Një marrëdhënie e ngjashme ekziston në Britani midis MI5 dhe MI6.

Dallimi, ose mbivendosja, midis agjencive të sigurisë, policisë kombëtare dhe organizatave të xhandarmërisë ndryshon sipas vendit. Për shembull, në Shtetet e Bashkuara, një organizatë, FBI, është një polici kombëtare, një agjenci sigurie e brendshme dhe një agjenci kundërzbulimi. Në vende të tjera, ekzistojnë agjenci të veçanta, megjithëse natyra e punës së tyre i bën ato të ndërveprojnë. Për shembull, në Francë, policia kombëtare dhe xhandarmëria kombëtare merren të dyja detyrat e policisë, dhe Direction centrale du renseignement intérieur merret me kundërzbulimin.

Po kështu, dallimi, ose mbivendosja, midis agjencive të sigurisë ushtarake dhe civile ndryshon midis vendeve. Në Shtetet e Bashkuara, FBI dhe CIA janë agjenci civile, megjithëse kanë tipare të ndryshme paraushtarake dhe kanë marrëdhënie profesionale me organizatat e inteligjencës ushtarake të SHBA. Në shumë vende, të gjitha përpjekjet e inteligjencës i përgjigjen ushtrisë, qoftë nga dizajni zyrtar ose të paktën mbi baza de fakto. Vendet ku agjencitë e ndryshme ushtarake dhe civile ndajnë përgjegjësitë priren të riorganizojnë përpjekjet e tyre gjatë dekadave për të detyruar agjencitë e ndryshme të bashkëpunojnë në mënyrë më efektive, duke integruar (ose të paktën duke koordinuar) përpjekjet e tyre me ndonjë drejtori të unifikuar. Për shembull, pas shumë vitesh luftërash në terren, agjencitë anëtare të Komunitetit të Inteligjencës së Shteteve të Bashkuara tani koordinohen nga Drejtori i Inteligjencës Kombëtare, me shpresën për të reduktuar sasinë e informacionit në furrë.

Irlandë, për shembull, operacionet e inteligjencës që lidhen me sigurinë e brendshme kryhen nga ushtria (G2) dhe policia (SDU), në vend të agjencive civile.

Agjencitë e sigurisë shpesh kanë "siguri", "inteligjencë" ose "shërbim" në emrat e tyre. Organizatat private që ofrojnë shërbime të ngjashme me një agjenci sigurie mund të quhen "kompani sigurie" ose "shërbim sigurie", por këto terma mund të përdoren gjithashtu për organizatat që nuk kanë të bëjnë me mbledhjen e inteligjencës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]