Ahengu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Ahengu qytetar shkodran)
Jump to navigation Jump to search

Ahengu (shumës ahengje, tosk. ahengjëra) organizim me këngë popullore që këndohen dhe përcjellen me instrumente muzikore si sazja, klarineta, violina, kavalli; në raste dëfrimesh. Ahengu organizohet me perde (shkallë) muzikore specifike që janë gjithsej dymbëdhjetë. Sipas Vasil Toles me këtë emërtim njihej kryesisht në Gegëri, ndër shqiptarët e Maqedonisë njihet si zefk dhe xhymbysh, ndërsa në Toskëri dhe Çamëri xhumush. Në kolonitë shqiptare të Ukrainës me emërtimin gulaj.[1]

Prejardhjen fjala e ka nga persishtja ahénk[1] përmes turqishtes dhe në zanafillën e vet do të thotë "ton, harmoni, akord, dyzen; mekam, muzikë" të papërkueshme me kuptimin që ka marrë në gjuhën shqipe.[2]

Referimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ a b Tole, Vasil (2001). Enciklopedia e muzikës popullore shqiptare. Tiranë: Ilar. 
  2. ^ Dizdari, Tahir (2005). "Aheng-u" në Fjalorin e Orientalizmave në Gjuhën Shqipe. Tiranë: Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam. f. 8. 

Eighth notes and rest.svg Ky artikull në lidhje me muzikën është i cunguar. Ju mund të ndihmoni duke e përmirësuar këtë artikull.