Jump to content

Arivatët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Arivatët (arabiatët) ishin një fis antik kelt nga Panonia ( Hungaria e sotme dhe pjesërisht Kroacia,Vojvodina dhe Serbia ). Territori i tyre nuk është i vendosur saktësisht, por ndoshta ndodhej midis Savës dhe Dravës .

Arivatët janë të njohur për ne vetëm përmes një përmendjeje të Plinit të Vjetër, në Historinë Natyrore, ku shfaqen së bashku me Azalët, Amantët, Belgitët, Katarët, Kornacates, Eraviskët, Hercuniates, Latovics, Oseriatët, Varcianët . Vendosja e popujve keltë në këtë rajon daton në periudhën mes shekujve IV dhe VI.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Collectif (catalogue de l'exposition européenne d'archéologie celtique au Palazzo Grassi à Venise), Les Celtes, Venise, EDDL, Paris, 2001, (ISBN 2-23700-484-6)
  • Venceslas Kruta, Les Celtes, Histoire et Dictionnaire, Éditions Robert Laffont, coll. « Bouquins », Paris, 2000, (ISBN 2-7028-6261-6).
  • John Haywood (intr. Barry Cunliffe, trad. Colette Stévanovitch), Atlas historique des Celtes, éditions Autrement, Paris, 2002, (ISBN 2-7467-0187-1).
  • Maurice Meuleau, Les Celtes en Europe, Ouest-France, Rennes, 2004, (ISBN 2-70289095-4).
  • Consulter aussi la bibliographie sur les Celtes et la bibliographie de la mythologie celtique.

Wikisource[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]