Ashub Sultan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vendvarrimi në Tyrben e Sulltan Sylejmanit

Ashub Sulltan “Katerina” (turqisht: Saliha Dilâşub Sultan, 1687-1690) me origjine sërbe ishte gruja e Sulltan Ibrahimit dhe nëna e Sylejmanit II.

Ajo u bë bashkëshortja e Ibrahimit dhe më 15 Prill 1642, lindi djalin e saj të vetëm, Şehzade Suleiman (Suleiman II i ardhshëm). Gjatë mbretërimit të Ibrahimit stipendi i saj përbëhej nga 1.300 aspirë në ditë. Ai gjithashtu dhuroi të ardhurat e Sanxhakut Bolu asaj. Ajo u përshkrua si një grua me zemër të thjeshtë, me karakter të padrejtë. Ajo ishte shumë e dashur nga Ibrahimi, dhe ishte bashkëshorti i tij i preferuar edhe pse nuk ishte gruaja e tij legale.

Pas depozitimit dhe vdekjes së Sulltan Ibrahim në 1648, djali i tij i madh, Mehmed IV u ngjit në fron, pas së cilës Ashub u vendos në Pallatin e Vjetër. Kjo solli burgimin e saj në tridhjetë e nëntë vjet në Pallatin e Vjetër.

Ajo shpresonte që konflikti midis nënës së Mehmedit, Turhan Sulltan, vjehrrës së saj, Kösem Sulltan do të ndryshonte fatin e saj, pasi ajo do të bëhej vetë Valide Sulltana. Kösem ishte duke planifikuar të vriste nusen e saj dhe të shkatërronte nipin e saj Sulltan Mehmed me ndihmën e disa oficerëve të lartë në kufomat e jeniçerit, dhe të vendoste theehzade Suleiman, në fron. Sidoqoftë, Meleki Hatun paralajmëroi Turhanin i cili arriti të mbytë vjehrrën me ndihmën e eunukëve në Harem në 1651. Vetë Ashub u kursye nga ekzekutimi, pasi dyshohej në komplotime kundër Turhanit dhe djalit të saj, Sulltanit.

Në 1672-73, ajo krijoi një dhuratë në Stamboll.

Më 1687 Mehmed IV u rrëzua dhe froni u kap nga Suleiman II, djali i Aşubit dhe ajo u bë sulltani tjetër Valide. Në korrik 1688, ajo ndoqi djalin e saj drejt Edrene.