Bakshishi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta që tregon zakonet që rrethojnë restorantin duke bakshitur nëpër botë
  pa bakshish fare, fyer nëse jepet
  asnjë këshillë fare, i habitur/i hutuar nëse jepet, mund ta kthejë atë
  pa bakshish fare, neutral/mirënjohës kur jepet bakshish
  rrumbullakimi i faturës, nuk pritet
  rrumbullakimi i faturës, i pritshëm
  5–10%, nuk pritet
  –10%, e pritshme
  ~10%, nuk pritet
  ~10%, e pritshme
  10–15%, nuk pritet
  10–15%, e pritshme
  15–20%, nuk pritet
  15–20%, e pritshme

Bakshishi është një shumë parash që zakonisht u jepet nga një klient punonjësve të caktuar të sektorit të shërbimeve, si p.sh. mikpritja për shërbimin që ata kanë kryer, përveç çmimit bazë të shërbimit.

Lënia e disa ndryshimeve në tryezën e restorantit është një mënyrë për t'i dhënë një shpërblim stafit të restorantit.

Bakshishet dhe shuma e tyre janë çështje e zakoneve dhe etiketave shoqërore, dhe zakoni ndryshon midis vendeve dhe mjediseve. Në disa vende, është zakon të jepen bakshish për shërbyesit në bare dhe restorante, shoferë taksish, stilistë flokësh etj. Megjithatë, në disa vende bakshishi nuk pritet dhe mund të dekurajohet ose konsiderohet fyes. Shuma e zakonshme e një bakshishi mund të jetë një gamë specifike ose një përqindje e caktuar e faturës bazuar në cilësinë e perceptuar të shërbimit të dhënë.

Është e paligjshme të ofrohet bakshish për disa grupe punëtorësh, të tillë si punonjësit e qeverisë dhe më gjerësisht oficerët e policisë; bakshishi mund të konsiderohet si ryshfet. Një tarifë shërbimi me përqindje fikse u shtohet ndonjëherë faturave në restorante dhe objekte të ngjashme. Bakshishi mund të mos pritet kur një tarifë tarifohet në mënyrë të qartë për shërbimin.

Dhënia e një bakshishi është zakonisht e pakthyeshme, duke e dalluar atë nga mekanizmi i shpërblimit të një porosie të vendosur, e cila mund të rimbursohet. Nga pikëpamja teorike ekonomike, bakshishet mund të zgjidhin problemin kryesor-agjent dhe shumë menaxherë besojnë se këshillat ofrojnë nxitje për përpjekje më të madhe të punëtorëve. Megjithatë, studimet e praktikës në Amerikë sugjerojnë se bakshishi është shpesh diskriminues ose arbitrar: punëtorët marrin nivele të ndryshme shpërblimi bazuar në faktorë të tillë si mosha, gjinia, raca, ngjyra e flokëve dhe madje edhe madhësia e gjoksit, dhe madhësia e bakshishit rezulton të jetë vetëm pak e lidhur me cilësinë e shërbimit.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Gratuity", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-17, marrë më 2022-12-21