Beteja e Pollogut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Beteja e Pollogut
Data 22 prill 1453
Vendi Afër Tetovës, Republika e Maqedonisë
Rezultati Fitojnë shqiptarët
Pjesëmarrsit në konflikt
Lidhja e Lezhës Perandoria Osmane
Komandantët dhe udhëheqësit
Skanderbeg Ibrahim Pasha 
Fuqia (kapaciteti)
I panjohur 14,000
Viktimat dhe humbjet
I panjohur 3,000 corpses counted

Beteja e Pollogut ishte rezultat i një inkursioni shqiptar në teritorin Osman. I ndihmuar nga Alfonso V of Aragon, udhëheqësi shqiptar Skënderbeu bëri plane për të rimarrë Sfetigradin, që e kishte humbur në 1448. Strategjia e tij përfshinte nisjen e një pushtimi Maqedonisë, të shkretoj vendin përreth Sfetigradit dhe për të joshur garnizonin në një kurth. Në zbatim të kësaj, ai u ndalua në fushat e Pollogut pranë Tetovës nga një forcë e cila ishte planifikuar për të pushtuar Shqipërinë, të udhëhequr nga miku i vjetër i tij Ibrahim Pasha. Forca u shkatërrua shpejt dhe ushtria e Skënderbeut ka vazhduar grabitjen e saj para se të kthehej në Dibër.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Francione, Gennaro. Skënderbeu: Një hero modern. Trans. Tasim Aliaj. Tirana: Shtëpia botuese "Naim Frashëri", 2003. ISBN 992738758.
  • Franco, Demetrio. Comentario de le cose de' Turchi, et del S. Georgio Scanderbeg, principe d' Epyr. Venice: Altobello Salkato, 1480.