Branka Raunig

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Branka Raunig (1 janar 1935 - 13 qershor 2008) ishte një arkeologe bosnjane, prehistoriane dhe kuratore e muzeut.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Raunig lindi në Sarajevë më 1 janar 1935. [1] Jeta e saj e hershme kaloi në Kraljevo. [2] Nga viti 1954 deri në 1958 ajo studioi arkeologji në Fakultetin Filozofik në Universitetin e Beogradit. [2] Një nga mësuesit e saj ishte Branko Gavela. [2]

Fiset ilire përfshirë Japodët

Pas diplomimit, Raunig u transferua në Bosnjë -Hercegovinë, ku u punësua në Muzeun Pounje në Bihać. [3] Po punonte atje, në materialin arkeologjik në lidhje me Japodin, kur filloi një interes akademik i përjetshëm. [2] [4] Në vitin 1963, Raunig u transferua në Muzeun e Rajonit të Gjakovës, ku ajo vazhdoi punën e saj në lidhje me Japodët, me një fokus në zonën e Pounjes. [2] Materiali nga ai rajon u bë objekt i disertacionit të saj Master, të cilin ajo e dha në vitin 1971. [2] Nga 1987 Raunig ishte drejtoreshë e Muzeut Pounje, deri në pensionimin e saj në 1998. [2] Në 1992 ajo mbrojti dhe më pas iu dha një PhD mbi artin dhe fenë e fisit Japodi. [5]

Gjetje arkeologjike antike nga Ripce

Gjatë karrierës së saj ajo drejtoi gërmimet në një numër vendesh të rëndësishme në rajon, duke përfshirë: Crkvina Golubić, Vranduk, Pod, Gradina dhe Sojeničko si dhe një lokacion arkeologjik pranë Gradishkës. [6] Ajo studioi arkeologjinë funerale në Gjakovo dhe ishte e rëndësishme në njohjen e pranisë së një vendi romak atje. [7] [8] Ajo gjithashtu mbikëqyri gërmimet të cilat zbuluan atje edhe gërmadhat e një xhamie. [9] Raunig ishte e interesuar në shumë aspekte të kulturave materiale dhe bëri një studim të materialit qeramik në vendin e rëndësishëm Krčana ku u gërmuan qeramikat La Tene. [10] Ajo studioi armët prehistorike të gërmuara në rajon. [11] Ndërsa interesi kryesor i Raunig ishte parahistoria boshnjane, ajo gjithashtu kontribuoi edhe për periudhën mesjetare. [12]

Raunig vdiq në Bihać nga pneumonia më 13 qershor 2008. [13]

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Raunig, Branka. (2004). Umjetnost i religija prahistorijskih japoda (në kroatisht). Juzbašić, Dževad. Sarajevo: Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. ISBN 9958-501-32-5. OCLC 155750143.
 • Raunig, Branka (1980). "Dva kasnoanticka groba iz okolice Ðakova". Vjesnik Arheoloskog Muzeja U Zagrebu (në serbo-kroatisht) (12–13): 151–170.
 • Raunig, Branka (2001). "Je li rimska Certisija bila na Štrbincima kod Đakova?". Zbornik Muzeja Đakovštine (në kroatisht). 5 (1): 77–96.
 • Raunig, B. (1996-12-22). "Krčana - naselje mlađeg željeznog doba u selu Trnovi u sjeverozapadnoj Bosni". Opvscvla Archaeologica (në kroatisht). 20 (1): 39–69. ISSN 0473-0992.
 • Raunig, Branka (2002). "Slučajni nalazi prahistorijskog oružja iz Bihaćkog polja". Godišnjak Centra za balkanološka ispitivanja (në boshnjakisht) (32): 267–282. ISSN 0350-0020.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ d.o.o, OliveBH. "Umrla Branka Raunig". infobiro.ba. Marrë më 2020-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b c d e f g "Sjećanje na Branku Raunig (1935-2008)". Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (në boshnjakisht). 2018-06-13. Marrë më 2020-05-17.
 3. ^ "Sjećanje na Branku Raunig (1935-2008)". Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (në boshnjakisht). 2018-06-13. Marrë më 2020-05-17."Sjećanje na Branku Raunig (1935-2008)". Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (in Bosnian). 2018-06-13. Retrieved 2020-05-17.
 4. ^ Španiček, Vatroslav (2017). "Kronologija muških grobova japodske kulture tijekom željeznog doba". darhiv.ffzg.unizg.hr (në kroatisht). Marrë më 2020-05-17.
 5. ^ Raunig, Branka. (2004). Umjetnost i religija prahistorijskih japoda. Juzbašić, Dževad. Sarajevo: Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. ISBN 9958-501-32-5. OCLC 155750143. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Sjećanje na Branku Raunig (1935-2008)". Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (në boshnjakisht). 2018-06-13. Marrë më 2020-05-17."Sjećanje na Branku Raunig (1935-2008)". Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (in Bosnian). 2018-06-13. Retrieved 2020-05-17.
 7. ^ Raunig, Branka (1980). "Dva kasnoanticka groba iz okolice Ðakova". Vjesnik Arheoloskog Muzeja U Zagrebu (në serbo-kroatisht) (12–13): 151–170.
 8. ^ Migotti, Branka (2001). "Je li rimska Certisija bila na Štrbincima kod Đakova?". Zbornik Muzeja Đakovštine (në kroatisht). 5 (1): 77–96.
 9. ^ Boras, Jelena (2019-12-18). "Pregled dosadašnjih arheoloških istraživanja u Đakovu - prilog proučavanju urbane matrice srednjovjekovnog i novovjekovnog Đakova". Zbornik Muzeja Đakovštine (në kroatisht). 14 (1): 7–40.
 10. ^ Raunig, B. (1996-12-22). "Krčana - naselje mlađeg željeznog doba u selu Trnovi u sjeverozapadnoj Bosni". Opvscvla Archaeologica (në kroatisht). 20 (1): 39–69. ISSN 0473-0992.
 11. ^ Raunig, Branka (2002). "Slučajni nalazi prahistorijskog oružja iz Bihaćkog polja". Godišnjak Centra za balkanološka ispitivanja (në boshnjakisht) (32): 267–282. ISSN 0350-0020.
 12. ^ Mekanović, Husein Sejko (2019). "Srednjovjekovne crkve Svetog Martina iz Toursa na području općine Velika Kladuša". Bosna Franciscana (në boshnjakisht) (50): 101–112. ISSN 1330-7487.
 13. ^ Forić, Melisa (2008). "Branka Raunig (1935-2008)". Godišnjak Centra za balkanološka ispitivanja (në boshnjakisht) (37): 264–265. ISSN 0350-0020.