Bregliqeni Shqiptar i Ohrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Pamje e fshatit Lin në bregun e Liqenit të Ohrit

Bregliqeni Shqiptar i Ohrit quhet pjesa shqiptare e bregut të Liqenit të Ohrit Perëndimor, që përfshin kufirin juglindor të Republikës së Shqipërisë, që shtrihet nga veriu i Gjirit të Linit afër kufirit verior të përbashkët me Republikën e Maqedonisë, nëpër fshatrat Memëlisht, Buqezë, Piskupat dhe qyteti i Pogradecit, në kufirin jugor me Maqedoninë.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqipëria ndodhet në Evropën Jugore dhe Juglindore në pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik. Kufizohet me Malin e Zi në veriperëndim, Kosovën në verilindje, Maqedoninë në lindje, Greqinë në jug dhe Detin Mesdhe në perëndim. Vija bregdetare përgjatë liqenit ka një gjatësi totale prej 32 kilometra (20 mi) dhe është e shënuar posaçërisht nga një peizazh malor i furnizuar me gjire të vogla, brigje me rërë dhe një botë ujore unike.

Liqeni i Ohrit është një liqen i thellë, oligotrofik me origjinë tektonike në Evropën Juglindore që ndahet midis Shqipërisë dhe Republikës së Maqedonisë. Përafërsisht dy të tretat e sipërfaqes së liqenit i përkasin Maqedonisë dhe një e treta e mbetur për Shqipërinë. Liqeni është një nga liqenet më të lashtë në të gjithë botën dhe më i madhi në Gadishullin Ballkanik. [1] [2] Me gjithë historinë e gjatë dhe të vazhdueshme, si dhe izolimin gjeografik, ai është liqeni me biodiversitetin më të lartë në botë. [3]

Rezervati Ndërkufitar Ohër-Prespë përfshihet në Rrjetin Botëror të Rezervave të Biosferës në kuadër të Programit të UNESCO-së Njeriu dhe Biosfera. [4] Shumica e pjesës shqiptare të liqenit është e mbrojtur dhe e përcaktuar si një peizazh i mbrojtur i vendosur më 18 shkurt 1999. [5] [6] Trashëgimia natyrore dhe kulturore e rajonit të Ohrit përfshihet më tej në listën provuese të Shqipërisë për përcaktimin si një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO. [7]

Rajoni paraqet një habitat për gjitarë të shumtë të kërcënuar dhe të rrezikuar, me të paktën njëzet e një specie vendase të regjistruara në rajon. [2] Në këtë grup bëjnë pjesë ujku, macja e egër, lundërza, ariu kafe dhe kamoshi. E klasifikuar si një zonë e rëndësishme e zogjve, ajo përmban një gamë të gjerë të habitateve të shpendëve të lidhur me topografinë dhe llojet e komuniteteve bimore të rajonit. [8] Ka të paktën 137 lloje zogjsh që dihen se ndodhin në rajon me speciet më të rëndësishme që janë pelikani i madh i bardhë, fajkoi i egër, etj.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region". whc.unesco.org (në anglisht). fq. UNESCO.
  2. ^ a b UNESCO, IUCN and Ministria e Mjedisit e Shqipërisë (janar 2016). "TOWARDS STRENGTHENED GOVERNANCE OF THE SHARED TRANSBOUNDARY NATURAL AND CULTURAL HERITAGE OF THE LAKE OHRID REGION - Baseline Assessment of the Lake Ohrid region - Albania" (PDF). whc.unesco.org (në anglisht). fq. 1–126.
  3. ^ IUCN. "TOWARDS STRENGTHENED GOVERNANCE OF THE SHARED TRANSBOUNDARY NATURAL AND CULTURAL HERITAGE OF THE LAKE OHRID REGION - Management Planning Expert" (PDF). iucn.org (në anglisht). fq. 1–3.
  4. ^ UNESCO. "Ohrid-Prespa". unesco.org (në anglisht).
  5. ^ Ministria e Mjedisit e Shqipërisë. "RRJETI I ZONAVE TË MBROJTURA NË SHQIPËRI" (PDF). cbd.int. Tirana. fq. 1–3.
  6. ^ Ministria e Mjedisit e Shqipërisë. "FIFTH NATIONAL REPORT OF ALBANIA TO THE UNITED NATIONS CONVENTION ON BIOLOGICAL DIVERSITY (CBD)" (PDF). cbd.int (në anglisht). fq. 45.
  7. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region" (në anglisht). UNESCO World Heritage Site. Marrë më 6 korrik 2013.
  8. ^ BirdLife International. "Lake Ohrid and surrounding area". datazone.birdlife.org (në anglisht).