Citati i Papa Benediktit XVI në Regensburg

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Papa Benedikti XVI, janar 2006.

Citati i Papa Benediktit XVI në Regensburg është një thënie e shkëputur nga ligjërata e mbajtur nga Papa Benedikti XVI, në Universitetin e Regensburgut, Gjermani, më 12 shtator 2006.

Benedikti XVI ka shërbyer më parë si profesor teologjie në këtë universitet, dhe ligjërata e tij titullohej "Besimi, Arsyeja dhe Universiteti — Kujtime dhe Pasqyrime". Ligjërata u prit mirë por edhe u dënua nga disa autoritete politike e fetare, si edhe pati një jehonë të madhe në media, veçanërisht në botën islamike, ku udhëheqësit politikanë dhe fetarë islamike e dënuan ashpërsisht si fyerje keqpërshkruese e Islamit,[1][2] nga ana e Benediktit XVI për shkak të citimit të Manuelit II Paleologut ku thuhet :

"Pa më trego, çfarë të reje solli Muhamedi, e do të gjesh vetëm të keqe e shnjerzore si këtë, që ai urdhëroi, besimin, që ai parafoli, të përhapet me anë të shpatës."[2]

Citimi në fillim është shfaqur në "Dialog i mbajtur me një farë persiani, Muterizin e denjë, në Anakara të Galatisë"[3], shkruar në vitin 1391 si shprehje e pikëpamjeve të perandorit bizantian Manuelit II Paleologut, një nga qeveritarët e fundit të krishterë para Rënies së Konstantinopolit në duart e Perandorisë Islame Osmane, në lidhje me konvertimin e dhunshëm, luftën e shenjtë, dhe ndërlidhjen mes besimit dhe arsyes.

Ligjërata e Benediktit XVI[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pikat kryesore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dallimet e përkthimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasojat dhe kundërveprimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëndrimi i udhëheqësve politikanë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëndrimi i udhëheqësve fetarë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komentet jofetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëndrimi i Vatikanit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Letër e hapur e klerikëve madhorë myslimanë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Protestat, sulmet dhe kërcënimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Murgesha e vrarë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sulmet mbi të krishterët irakianë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Debati mbi suren 2[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]