Dadaizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dadaizmi, që ka marrë emrin sipas shprehjes da-da, që në fakt paraqet belbëzimin e parë të fëmijës, është rrymë ekstreme artistike dhe letrare nga fillimi i shekullit XX (1918-1924). Me mënyrën e shprehjes, dadaizmi tentonte të kthehej në fillimet e para të të menduarit dhe në format e para të komunikimit, duke u mbështetur në tendecat e ekspresionizmit.

Dadaizmi kundërshton çdo mendim logjik dhe angazhohet për paraqitje spontane dhe të pakontrolluar të ndjenjave dhe vrojtimeve, për asociacione pa marrë parasysh kuptimin e fjalëve. Ai thekson simultanitetin e përjetimit, ëndrrat dhe ndërdijen.

Në aspektin shoqëror dadaistët përshkoheshin nga idetë anarkiste dhe theksonin relativitetin dhe pakuptimësinë e sistemeve më stabile shoqërore.

Dada (dadaizmi) u paraqit në skenë me një manifest të publikuar në revistën Cabaret Voltaire (Kabareja Volter) të vitit 1917, të cilin e kishin përkthyer Jean Arp (Zhan Arp) dhe Tristan Tzara (Tristan Cara).

Dadaizmi ka pasur pikëpjekje të hetueshme me futurizmin dhe surrealizmin.

Pasqyre[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëvizja Dadaiste përfshinte tubime publike, demonstrime dhe botime të revistave arti / letrare; mbulimi i pasionuar i artit, politikës dhe kulturës ishin tema të diskutuara shpesh në një shumëllojshmëri mediatik. Shifrat kryesore në lëvizje ishin Hugo Ball, Marcel Duchamp, Emmy Hennings, Hans Arp, Sophie Taeuber-Arp, Raoul Hausmann, Hannah Höch, Johannes Baader, Tristan Tzara, Francis Picabia, Huelsenbeck, George Grosz, Wood, Kurt Schwitters, Hans Richter, Max Ernst dhe Elsa von Freytag-Loringhoven ndër të tjera. Lëvizja ndikoi në stile të mëvonshme si lëvizjet e avant-gardës dhe të muzikës në qendër të qytetit, dhe grupet përfshirë Surrealizmin, Nouveau Réalisme, Pop Art dhe Fluxus. Dada ishte një lëvizje joformale ndërkombëtare, me pjesëmarrës në Evropë dhe në Amerikën e Veriut. Fillimet e Dades korrespondojnë me shpërthimin e Luftës së Parë Botërore. Për shumë pjesëmarrës, lëvizja ishte një protestë kundër interesave nacionaliste dhe kolonialiste borgjeze, të cilat shumë dadaistë besonin se ishin shkaku kryesor i luftës dhe kundër konformitetit kulturor dhe intelektual - në art dhe në përgjithësi në shoqëri - që korrespondonte me luftën.

Qarqet avangarde jashtë Francës dinin për zhvillimet para-luftarake të Parisit. Ata kishin parë (ose kishin marrë pjesë) ekspozita kubiste të mbajtura në Galerinë Dalmau, Barcelona (1912), Galerie Der Sturm në Berlin (1912), Armaturë në Nju Jork (1913), SVU Mánes në Pragë (1914) Ekspozita diamante në Moskë dhe në De Moderne Kunstkring, Amsterdam (ndërmjet viteve 1911 dhe 1915). Futurizmi u zhvillua në përgjigje të punës së artistëve të ndryshëm. Dada më pas i bashkoi këto qasje.

Shumë dadaistë besonin se 'arsyeja' dhe 'logjika' e shoqërisë kapitaliste borgjeze kishin çuar njerëzit në luftë. Ata shprehën refuzimin e tyre për atë ideologji në shprehjen artistike që dukeshin të refuzonin logjikën dhe të përqafonin kaosin dhe irracionalitetin. Për shembull, George Grosz më vonë kujtoi se arti i tij dadaist ishte menduar si një protestë "kundër kësaj bote të shkatërrimit të ndërsjelltë".

Sipas Hans Richter Dada nuk ishte arti: ishte "anti-arti". Dada përfaqësonte të kundërtën e çdo gjëje për të cilën ishte arti. Aty ku arti kishte të bënte me estetikë tradicionale, Dada nuk përfillte estetikë. Nëse arti do të apelonte ndaj ndjenjave, Dada kishte për qëllim të ofendonte.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zürich[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1916, Hugo Ball, Emmy Hennings, Tristan Tzara, Jean Arp, Marcel Janco, Richard Huelsenbeck, Sophie Taeuber dhe Hans Richter bashkë me të tjerët diskutuan artin dhe bënë shfaqje në Cabaret Voltaire duke shprehur zhgënjimin e tyre me luftën dhe interesat që e frymëzuan atë.

Disa burime pohojnë se Dada u bashkua më 6 tetor në Cabaret Voltaire. Burime të tjera pohojnë se Dada nuk filloi plotësisht në një sallë letrare të Zürich por u rrit nga një traditë artistike tashmë e gjallë në Evropën Lindore, veçanërisht në Rumaninë, që u transpozua në Zvicër kur një grup artistësh hebrenj modernistë (Tzara, Janco, Arthur Segal dhe të tjerë) u vendosën në Zürich. Në vitet para Luftës së Parë Botërore arti i ngjashëm ishte rritur tashmë në Bukuresht dhe në qytete të tjera të Evropës Lindore; ka të ngjarë që katalizatori i Dades ishte ardhja në Zürich e artistëve si Tzara dhe Janco.[1]

Duke lënë Gjermaninë dhe Rumaninë gjatë Luftës së Madhe, artistët u gjendën në Zvicër, një vend i njohur për asnjanësinë e saj. Brenda kësaj hapësire të neutralitetit politik ata vendosën të përdorin abstraksion për të luftuar kundër ideve shoqërore, politike dhe kulturore të asaj kohe. Dadaistët besonin se këto ide të ishin një nënprodukt i shoqërisë borgjeze, një shoqëri kaq apatike se më mirë do të luftonte një luftë kundër vetes sesa të sfidonte status quon.[2]

Janco rikujtoi: "Në Cabaret Voltaire filluam duke tronditur sensin e shëndoshë, opinionin publik, arsimin, institucionet, muzetë, shijen e mirë, duke u përpjekur për të ngritur besimin në kulturën tonë, në të shkurtër, të gjithë rendin mbizotërues." [3]

Cabaret mbylli dyert e saj në fillim të korrikut dhe më pas në Soirée e parë publike në Hall Waag[4] më 14 korrik 1916, Ball recitoi manifestin e parë. Në vitin 1917, Tzara shkroi një manifest të dytë Dada që konsiderohej si një nga shkrimet më të rëndësishme të Dades, i cili u botua në vitin 1918. Pasuan manifestime të tjera.

Një botim i vetëm i revistës Cabaret Voltaire ishte publikimi i parë që dilte nga lëvizja.

Pas mbylljes së kabare, aktivitetet e Dades u zhvendosën në një galeri të re dhe Hugo Ball u nis për në Bernë. Tzara filloi një fushatë të pamëshirshme për të përhapur idetë e Dada. Ai bombardoi artistë dhe shkrimtarë francezë dhe italianë me letra, dhe së shpejti doli si lider i Dada dhe strateg master. Cabaret Voltaire u rihap, dhe është ende në të njëjtin vend në Spiegelgasse 1 në Niederdorf.

Zürich Dada, me Tzara në krye, botoi revistën e artit dhe letërsisë Dada duke filluar në korrik 1917, me pesë botime nga Zürich dhe dy të fundit nga Parisi.

Artistë të tjerë, si André Breton dhe Philippe Soupault, krijuan "grupe të letërsisë për të ndihmuar në shtrirjen e ndikimit të Dades".[5]

Pasi luftimet e Luftës së Parë Botërore kishin përfunduar në armëpushimin e nëntorit 1918, shumica e Dadaistëve të Zürich u kthyen në vendet e tyre të origjinës dhe disa filluan aktivitetet e Dada në qytete të tjera. Të tjerë, siç është Sophie Taeuber, zviceranë, do të qëndronin në Zürich në vitet 1920.

Berlin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Berlini ishte një qytet i stomakëve të shtrënguar, të rritjes, të zhurmës së urisë, ku zemërimi i fshehtë u shndërrua në një epsh të pafund parave dhe mendjet e njerëzve përqendroheshin gjithnjë e më shumë në çështjet e ekzistencës së zhveshur ... Frika ishte në kockat e të gjithëve" - ​​Richard Hülsenbeck

Grupet në Gjermani nuk ishin aq anti-artë sa grupe të tjera. Veprimtaria dhe arti i tyre ishin më politikë dhe socialë, me manifestime dhe propagandë gërryese, satira, demonstrime publike dhe aktivitete të hapura politike. Ambienti intensivisht politik dhe i shkatërruar nga lufta i Berlinit pati një ndikim dramatik në idetë e Dadaistëve të Berlinit. Anasjelltas, distanca gjeografike e Nju Jorkut nga lufta pjellë natyrën e saj më të shtyrë teorikisht, më pak politike.[6]

Në shkurt të vitit 1918, ndërsa Lufta e Madhe po i afrohej kulmit të saj, Huelsenbeck dha fjalimin e tij të parë në Dada në Berlin dhe ai prodhoi një manifest Dada më vonë gjatë vitit. Pas Revolucionit të Tetorit në Rusi, deri atëherë nga lufta, Hannah Höch dhe George Grosz përdorën Dada për të shprehur simpatitë komuniste. Grosz, së bashku me John Heartfield, Höch dhe Hausmann zhvilluan teknikën e fotomonazhit gjatë kësaj periudhe.

Pas luftës, artistët botoi një seri revistash politike të shkurtër dhe mbajtën Panairin e Parë Ndërkombëtarë Dada, "projekti më i madh i konceptuar ende nga dadaistët e Berlinit", në verën e vitit 1920.[7] Përveç punës së anëtarëve kryesorë të Berlin Dada - Grosz, Raoul Hausmann, Hannah Höch, Johannes Baader, Huelsenbeck dhe Heartfield - ekspozita përfshinte edhe punën e Otto Dix, Francis Picabia, Jean Arp, Max Ernst, Rudolf Schlichter, Johannes Baargeld dhe të tjerë.[7] Në të gjitha, më shumë se 200 vepra u ekspozuan, të rrethuar nga slogane të ndezura, disa prej të cilave përfunduan gjithashtu të shkruara në muret e ekspozitës "Entartete Kunst" të nazistëve në vitin 1937. Megjithë çmimet e larta të biletave, ekspozita humbi paratë me vetëm një shitje të regjistruar.[8]

Grupi i Berlinit botoi periodike të tilla si Club Dada, Der Dada, Everyman His Own Football dhe Dada Almanach.

New York[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ashtu si Zürich, New York City ishte një strehë për shkrimtarët dhe artistët e Luftës së Parë Botërore. Menjëherë pas ardhjes nga Franca në vitin 1915, Marcel Duchamp dhe Francis Picabia takuan artisti amerikan Man Ray. Deri në vitin 1916, tre prej tyre u bënë qendra e veprimtarive radikale kundër artit në Shtetet e Bashkuara. American Beatrice Wood, i cili kishte studiuar në Francë, u bashkua së shpejti me ta, së bashku me Elsa von Freytag-Loringhoven. Arthur Cravan, duke ikur nga rekrutimi në Francë, ishte gjithashtu në Nju Jork për njëfarë kohe. Pjesa më e madhe e aktivitetit të tyre u përqendrua në galerinë e Alfred Stieglitz, 291, dhe në shtëpinë e Walter dhe Louise Arensberg.

Njujorkezët, ndonëse jo veçanërisht të organizuar, i quajtën aktivitetet e tyre Dada, por ata nuk lëshonin manifestime. Ata bënë sfida për artin dhe kulturën përmes publikimeve të tilla si The Blind Man, Rongwrong dhe New York Dada, në të cilat ata kritikuan bazën tradicionale për artin e muzeut. Nju Jorku Dada i mungonte zhgënjimi i Dada Europiane dhe ishte i nxitur nga një ndjenjë e ironi dhe humorit. Në librin e tij Adventures in the arts: kapitujt joformalë për piktorët, vaudeville dhe poetët Marsden Hartley përfshinë një ese mbi "Rëndësia e Qenies Dada '".

Gjatë kësaj kohe Duchamp filloi të shfaqte "readymades" (objekte të përditshme të gjetura ose të blera dhe të artit të deklaruar) të tilla si një raft shishe dhe ishte aktiv në Shoqatën e Artistëve të Pavarur. Në vitin 1917 ai paraqiti Shatërvanin tashmë të famshëm, një urinale nënshkruante R. Mutt, në ekspozitën e Shoqatës së Artistëve të Pavarur, por ata e hodhën poshtë këtë pjesë. Së pari, një objekt talljeje brenda komunitetit të arteve, Shatërvani është bërë pothuajse i canonizuar[9] nga disa si një nga veprat më të njohura moderniste të skulpturës. Ekspertët e artit botëror të anketuar nga sponsorët e Çmimit Turner 2004, gin Gordon, e kanë votuar atë "puna më me ndikim e artit modern".[9][10] Si dokumente të kohëve të fundit të bursave, puna është ende e diskutueshme. Duchamp tregoi në një letër të vitit 1917 për motrën e tij se një mik femër ishte përfshirë në qendër në konceptimin e kësaj vepre: "Një nga miqtë e mi femra që kishin adoptuar pseudonimin Richard Mutt më dërgoi një porcelani si skulpturë."[11] copë është në përputhje me estetikën scatological të fqinjit Duchamp, baronesha Elsa von Freytag-Loringhoven.[12] Në një përpjekje për të "bërë homazhe në shpirtin e Dadës", një artist performues i quajtur Pierre Pinoncelli bëri një çarje në një kopje të The Fontana me një çekiç në janar 2006; ai gjithashtu urinoi mbi të në 1993.

Udhëtimet e Picabisë i lidhin grupet e Nju Jorkut, Zürichut dhe Parisit gjatë periudhës së Dadait. Për shtatë vjet ai gjithashtu botoi periodikun Dada 391 në Barcelonë, New York City, Zürich dhe Paris nga 1917 deri më 1924.

Deri në vitin 1921, shumica e lojtarëve filluan të lëviznin në Paris ku Dada kishte përjetuar mishërimin e tij të fundit të madh.

Paris[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Avangardja franceze vazhdoi me aktivitetet e Dades në Zyrih me komunikime të rregullta nga Tristan Tzara (pseudonimi i të cilit do të thotë "i trishtuar në vend", një emër i zgjedhur për të protestuar ndaj trajtimit të hebrenjve në Rumaninë e tij të lindur), të cilët shkëmbyen letra, poema dhe revista me Guillaume Apollinaire, André Breton, Max Jacob, Clément Pansaers dhe shkrimtarë, kritikë dhe artistë të tjerë francezë.

Paris ishte ndoshta kryeqyteti i muzikës klasike të botës që nga ardhja e impresionizmit muzikor në fund të shekullit të 19-të. Një nga praktikuesit e tij, Erik Satie, bashkëpunoi me Pikason dhe Cocteau në një balet të çmendur dhe skandaloz të quajtur Parade. I pari i kryer nga Ballet Russes në vitin 1917, ajo arriti të krijonte një skandal, por në një mënyrë ndryshe nga Le Sacre du printemps e Stravinsky, gati pesë vjet më parë. Ky ishte një balet që ishte parodying në mënyrë të qartë, diçka që patronët tradicionalë të baletit padyshim do të kishin çështje serioze.

Dada në Paris u rrit në vitin 1920, kur shumë nga krijuesit u konverguan atje. Frymëzuar nga Tzara, Paris Dada shpejt lëshoi ​​manifestime, organizoi demonstrata, shfaqi shfaqje dhe prodhoi një numër të revistave (dy botimet finale të Dada, Le Cannibale dhe Littérature shfaqën Dada në disa botime.)[13]

Futja e parë e artit Dada për publikun parizian ishte në Salon des Indépendants në 1921. Jean Crotti ekspozuar veprat lidhur me Dada përfshirë një vepër të drejtë, Explicatif duke mbajtur fjalën Tabu. Në të njëjtin vit, Tzara organizoi dramën e tij Dadaist, The Gas Heart, për të ulur tallje nga audienca. Kur u rihap në vitin 1923 në një prodhim më profesional, shfaqja provokoi një trazim teatri (iniciuar nga André Breton) që paralajmëronte ndarjen brenda lëvizjes që do të prodhonte surrrealizëm. Përpjekja e fundit e Tzarës në një dramë Dadaiste ishte "tragjedia e tij ironike" Shami i Reve në 1924.

Holanda[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Holandë lëvizja Dada u përqendrua kryesisht në Theo van Doesburg, i njohur më së shumti për krijimin e lëvizjes De Stijl dhe revistës me të njëjtin emër. Van Doesburg u përqendrua kryesisht në poezi dhe përfshinte poezi nga shumë shkrimtarë të mirënjohur Dada në De Stijl si Hugo Ball, Hans Arp dhe Kurt Schwitters. Van Doesburg dhe Thijs Rinsema [nl] u bashkuan me Schwitters, dhe së bashku organizuan të ashtuquajturën fushatë holandeze Dada në vitin 1923, ku Van Doesburg promovoi një fletëpalosje për Dada (titulluar Çfarë është Dada?) , Schwitters lexoi poezitë e tij, Vilmos Huszár demonstroi një kukull për vallëzim mekanik dhe Nelly van Doesburg (gruaja e Theo), luajti kompozime avangarde në piano.

Një Bonset-poema, "Trupa kalimi", 1916

Van Doesburg shkroi poezinë Dada në De Stijl, edhe pse me një pseudonim, I.K. Bonset, i cili u zbulua vetëm pas vdekjes së tij në vitin 1931. 'Së bashku' me I.K. Bonset, ai gjithashtu botoi një revistë hollandeze Dada të shkurtër të quajtur Mécano (1922-3). Një tjetër holandez i identifikuar nga K. Schippers në studimin e tij mbi lëvizjen në Holandë s[14] ishte shtypshkruesi Groningen H. N. Werkman, i cili ishte në kontakt me Van Doesburg dhe Schwitters ndërsa redaktonte revistën e tij The Next Call (1923-6). Dy artistë të tjerë përmendur nga Schippers ishin të lindur gjermanë dhe përfundimisht u vendosën në Holandë. Këta ishin Otto van Rees, i cili kishte marrë pjesë në ekspozitën liminal në Café Voltaire në Zürich dhe Paul Citroen.

Poezi, muzika dhe tingulli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në letërsi, dadaizmi u përqendrua kryesisht në poezi, veçanërisht në të ashtuquajturën poezi të shëndoshë, e cila u shpik nga Hugo Ball dhe shpesh u shfaq në skenë. Poema dadaiste përshkruhet si një që shfuqizon konceptin tradicional të poezisë, duke përfshirë strukturën, rendin, si dhe bashkëveprimin e zërit dhe kuptimit ose kuptimin e vetë gjuhës. Besimi është që sistemi ekzistues me të cilin artikulohet informacioni thuhet të vjedhë gjuhën e dinjitetit të saj.

Prandaj, çmontimi i gjuhës dhe konventave poetike konsiderohen përpjekje për të rivendosur gjuhën në formën e saj më të pastër dhe më të pafajshme. "Me këtë poemë të shëndoshë, donim të heqim dorë nga një gjuhë që gazetaria e kishte bërë të shkretë dhe të pamundur".[15] Një nga degët e këtij lloji të poezisë ishin poezitë e njëkohshme, të cilat u recituan nga një grup folësish, të cilët së bashku prodhojnë një grup kaotik dhe konfuze të zërave. Poezitë konsiderohen si manifestime të shoqërisë moderne si reklamimi, teknologjia dhe konflikti, ndër të tjera. Megjithatë, ndryshe nga lëvizjet si ekspresionizmi, dadaizmi vlerësoi dinamikën e modernitetit dhe të jetës urbane. Poezia e prodhuar nga ky zhanër nuk e konsideron botën kaotike urbane dhe futuriste si negative, duke ngrënë apo hahet. Në vend të kësaj, përqendrohet se si këto shërbejnë si terren i ri natyror që hap ide të reja për jetën dhe artin.[16]

Dadaizmi gjithashtu ngatërroi linjën midis arteve letrare dhe vizuale. Një nga teknikat dadaiste, për shembull, propozoi përdorimin e materialeve fizike së bashku me fjalët në mënyrë që poema e sapokrijuar të shndërrohej në frytin e idesë së shkruar dhe të objekteve fizike siç janë gazetat.[17] Marc Lowenthal, në "Unë jam një përbindësh i bukur: poezi, prozë dhe provokim", shkruan:

Dada është baza për artin abstrakt dhe poezinë e shëndoshë, pikënisje për artin e performancës, një prelud i postmodernizmit, një ndikim mbi artin pop, një festim i antiart që më vonë do të përqafohej për përdorime anarko-politike në vitet 1960 dhe lëvizja që shtrihej themeli i Surrealizmit.[18]

Dada nuk ishte e kufizuar vetëm në artet vizuale dhe letrare; ndikimi i saj arriti në tinguj dhe muzikë. Kurt Schwitters zhvilloi atë që ai e quajti poezi të shëndoshë, ndërkohë që Francis Picabia dhe Georges Ribemont-Dessaignes kompozuan muzikën Dada në Festivalin Dada në Paris më 26 maj 1920. Kompozitorë të tjerë si Erwin Schulhoff, Hans Heusser dhe Alberto Savinio shkruanin muzikë Dada anëtarët e Les Six bashkëpunuan me anëtarët e lëvizjes Dada dhe veprat e tyre u kryen në mbledhjet e Dada. Erik Satie gjithashtu u zhyt me idetë dadaiste gjatë karrierës së tij, megjithëse ai lidhet kryesisht me impresionizmin muzikor.

Në botimin e parë Dada, Hugo Ball përshkruan një "orkestër balalaika që luan këngë të këndshme folklorike". Muzika dhe xhazet e Afrikës ishin të zakonshme në tubimet e Dades [citim i duhur]

Muzikanti Frank Zappa ishte një dadaist i vetëshpallur pas mësimit të lëvizjes:

Në ditët e hershme, as nuk e dija se çfarë të quaja gjërat për të cilat bëhej jeta. Ju mund të imagjinoni kënaqësinë time kur zbulova se dikush në një vend të largët kishte të njëjtën ide - DHE një emër të bukur dhe të shkurtër për të.[19]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Tom Sandqvist, DADA EAST: The Romanians of Cabaret Voltaire, London MIT Press, 2006.
 2. ^ "Introduction: "Everybody can Dada"" (në anglisht). National Gallery of Art. Arkivuar nga origjinali më 2 nëntor 2008. Marrë më 10 maj 2012.
 3. ^ Marcel Janco, "Dada at Two Speeds," trans. in Lucy R. Lippard, Dadas on Art (Englewood Cliffs, N.J., 1971), p. 36.
 4. ^ "Cabaret Voltaire" (në anglisht). DADA Companion. Arkivuar nga origjinali më 6 nëntor 2015. Marrë më 2011-06-11.
 5. ^ Europe of Cultures. "Tristan Tzara speaks of the Dada Movement.", September 6, 1963. Retrieved on July 2, 2015.
 6. ^ Naumann, Francis M. (1994). New York Dada. New York: Abrams. ISBN 0810936763. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Dada, Dickermann, National Gallery of Art, Washington, 2006 p443
 8. ^ Dada, Dickermann, National Gallery of Art, Washington, 2006 p99
 9. ^ a b Fountain' most influential piece of modern art Arkivuar 24 janar 2020 tek Wayback Machine, Independent, December 2, 2004
 10. ^ "Duchamp's urinal tops art survey", BBC News December 1, 2004.
 11. ^ Duchamp, Marcel trans. and qtd. in Gammel, Irene. Baroness Elsa: Gender, Dada and Everyday Modernity. Cambridge, Massachusetts: MIT Press, 2002, 224.
 12. ^ Gammel, Baroness Elsa, 224–225.
 13. ^ Marc Dachy, Dada : La révolte de l'art, Paris, Gallimard / Centre Pompidou, collection "Découvertes Gallimard" (nº 476), 2005.
 14. ^ Holland Dada, Amsterdam, 1974
 15. ^ Elger, Dietmar; Grosenick, Uta (2004). Dadaism. London: Taschen. fq. 12. ISBN 9783822829462. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Morrison, Jeffrey; Krobb, Florian (1997). Text Into Image, Image Into Text: Proceedings of the Interdisciplinary. Atlanta: Rodopi. fq. 234. ISBN 9042001526. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Coutinho, Eduardo (2018). Brazilian Literature as World Literature. New York: Bloomsbury Publishing. fq. 158. ISBN 9781501323263. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Marc Lowenthal, translator's introduction to Francis Picabia's I Am a Beautiful Monster: Poetry, Prose, and Provocation
 19. ^ Frank Zappa, The Real Frank Zappa Book, p. 162