Distrikti i Pejës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rrethi i Peqit

Distrikti i Pejës (serbisht: Пећки округ ose Pećki okrug, i quajtur edhe Dukagjin ose Regjioni i Pejësshqip) ishte një rreth në Republiken e Kosovës ndërmjet viteve 1990 dhe 1999. Gjendet në pjesën perëndimore të Kosovës. 90% e popullsisë së saj prej 414.187 banorësh janë shqiptarë, por ka edhe grupe të tjera etnike si serbë, romë etj. Selia e rrethit ishte në qytetin e Pejës.

Bashkitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrethet e Kosovës dhe në atë kohë

Distrikti i Pejës përfshinte bashkitë e:

Kultura dhe historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Peja përmendet për herë të parë në vitin 1302, si seli arkipeshkvore e Kishës Ortodokse Serbe. Manastiri Patriarkal i Pejës përbëhet nga një grup manastiresh dhe ka qenë selia e kryepeshkopëve dhe patriarkëve serbë për shekuj. Është i famshëm për kompleksin e tij manastiri në Pejë, rezidenca zyrtare e Patriarkëve të Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë.

Afresket nga kisha e Shën Apostujve, që datojnë nga shekulli i trembëdhjetë, renditen ndër pikturat më të shquara mesjetare serbe. Gjatë shekujve, kishat dhe ndërtesat e tjera të Patriarkanës së Pejës janë shkatërruar dhe rindërtuar disa herë. Paraqitja e sotme daton në vitet 1931-1932. Manastiri i Visoki Deçanit është një nga monumentet më madhështore të kulturës mesjetare serbe. Është dhuratë e mbretit Stefan Deçanski, e ndërtuar nga viti 1327 deri në 1335.

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktivitetet kryesore në rrethin e Pejës janë lëkura dhe këpucët, pylltaria, industriale, bujqësore-industriale dhe fabrika e pjesëve të këmbimit të makinave.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]