Emma Eckstein

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emma Eckstein (1895)[1]

Emma Eckstein (1865-1924) ishte një autore austriake. Ajo ishte "një nga pacientët më të rëndësishëm të Sigmund Frojdit dhe, për një periudhë të shkurtër kohe rreth vitit 1897, u bë vetë psikanaliste".[2] Ajo është përshkruar si "analistja e parë grua", e cila u bë "si kolege dhe paciente" për Frojdin.[3] Si analiste, ndërsa "punonte kryesisht në fushën e higjenës seksuale dhe sociale, ajo gjithashtu hulumtoi se si ëndërrat e ditës, ato "bimë parazitare", pushtuan jetën e vajzave të reja".[4]

Ernest Jones e vendosi atë me figura të tilla si Lou Andreas-Salomé dhe Joan Riviere si një "lloj gruaje, e një kasti më intelektual dhe mbase mashkullor ... [i cili] kishte një rol në jetën e tij, aksesor për miqtë e tij meshkuj edhe pse të një kalibri të imët".[5]

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Emma Eckstein lindi në Vjenë më 28 janar 1865 në një familje të njohur borgjeze" me lidhje të ngushta me Frojdin: "një nga vëllezërit e saj ishte Gustav Eckstein (1875-1916), një demokrat social dhe bashkëpunëtor i Karl Kautsky, udhëheqësit të partisë Socialiste; dhe një motër, Therese Schlesinger, një socialiste, ishte një nga gratë e para anëtare të parlamentit".[6] Një vëlla tjetër, Friedrich, paraqitet (në mënyrë anonime) në Civilization and its Discontents të Frojdit si një 'mik i imi, malli i pangopur i të cilit për dije e ka çuar atë të bëjë eksperimentet më të pazakonta', përfshirë 'praktikat e Jogës... Ai sheh në to një bazë fiziologjike, siç ishte, për shumë nga mençuria e mistikës”.[7]

Vetë Emma ishte aktive në lëvizjen e grave Vjeneze, "duke bashkëpunuar me Dokumente der Frauen dhe Neues Frauenleben".[8]

Pas një operacioni në vitin 1910, megjithatë, "Emma u shtri në shtratin e saj dhe mbeti pjesërisht e palëvizshme derisa vdiq më 30 korrik 1924 nga një hemorragji cerebrale."[9]

Analiza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur ishte 27 vjeçe, ajo shkoi te Frojdi, duke kërkuar trajtim për simptoma të paqarta duke përfshirë sëmundje të stomakut dhe depresion të lehtë në lidhje me menstruacionet. Frojdi diagnoztifikoi Ecksteinin që vuante nga histeria dhe besonte se ajo masturbohej me tepricë; masturbimi në ato kohë konsiderohej i rrezikshëm për shëndetin mendor. 'Trajtimi i saj zgjati rreth tre vjet - një nga çështjet më të zgjatura dhe më të hollësishme të rasteve të hershme të Frojdit'.[6]

Në analizën e saj, Emma Eckstein "furnizoi Frojdin me materialin që do t'i lejonte atij të teorizojë simptomologjinë histerike ... mësoi Frojdin për "tokën e askujt" midis fantazisë dhe kujtesës, duke rezonuar me akte sadiste dhe fantazi të një epoke të dikurshme historike'."[10] "Bashkëpunimi i etur i saj në analizën e saj i dha Frojdit shumë materiale të çmuara ... kontribuoi ndryshime thelbësore dhe elemente të reja thelbësore në teoritë e tij: teoria e dëshirave të psikozës dhe ëndrrës; rindërtimi transferues i kënaqësive të saj të hershme... skena fantastike nga jeta e saj e brendshme."[11] Në veçanti, teoria e veprimit të shtyrë të Frojdit i detyrohej shumë "skenave të ngjashme të Emma Eckstein në dyqane... 'Tani ky rast është tipik i shtypjes në histeri. Ne pa dyshim zbulojmë se një kujtesë është shtypur e cila është bërë vetëm një traumë përmes veprimit të shtyrë'"."[12]

Operacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Frojdi ishte në atë kohë nën ndikimin e mikut dhe bashkëpunëtorit të tij Wilhelm Fliess, një specialist i veshit, hundës dhe fytit. Fliess, të cilin Frojdi e kishte quajtur " Kepler të biologjisë", kishte zhvilluar teori sot të konsideruara pseudoshkencore, përfshirë besimin se problemet seksuale ishin të lidhura me hundën nga një lidhje e supozuar nazogjenitale. Fliess kishte trajtuar "neurozën reflekse të hundës" duke djegur pjesën e brendshme të hundës nën anestezi lokale. Fliess supozoi se nëse kauterizimi i përkohshëm ishte i dobishëm, operacioni do të jepte rezultate më të përhershme. Ai filloi të operojë në hundët e pacientëve që ai diagnostikoi me çrregullimin, përfshirë Eckstein dhe Freud.

Kirurgjia e tij rezultoi katastrofike, duke rezultuar në gjakderdhje të hundës përsëritëse, përsëritëse – Fliess kishte lënë një gjysmë metër garzë në zgavrën e hundës të Ecksteinit, heqja pasuese e së cilës e la të zhgënjyer përgjithmonë. Megjithëse i vetëdijshëm për fajësinë e Fliess - Frojdi u largua nga operacioni shërues në tmerr - ai vetëm mund të sillte veten për intime delikate në korrespodencën e tij ndaj Fliess natyrën e rolit të tij katastrofik dhe në letrat pasuese mbajti një heshtje taktike për këtë çështje ose përndryshe u kthye në temë për të shpëtuar fytyrën e histerisë së Ecksteinit. Freud përfundimisht ripohoi besimin e tij të plotë në kompetencën e Fliess, duke e bërë Eckstein përgjegjëse për të gjithë katastrofën duke konkluduar se hemoragjitë e saj pas operacionit ishin "gjakderdhje dëshirash", të shkaktuara nga dëshira e saj histerike për dashurinë e të tjerëve.[13][14][15][16][17]

Faji për episodin është identifikuar si kontribues në ëndrrën e injektimit të Irmës në Interpretimin e ëndrrave: 'Max Schur rrëmbeu menjëherë rëndësinë e episodit në ëndrrën e "Irma"... në letrën e tij mbi ëndrrën e ekzemplarit".[18]

Teoria e joshjeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eckstein është e lidhur edhe me teorinë e joshjes së Frojdit. Në 1897, Frojdi citon gjetjet e saj analitike ndaj Fliess si mbështetje për 'të ashtuquajturën teori të tij joshëse, pretendimin se të gjitha neurozat janë pasojat e abuzimit seksual të një të rrituri, zakonisht babai,'.[19] Frojdi shkruajti se 'Eckstein qëllimisht e trajtonte pacientin e saj në atë mënyrë që të mos i jepte asaj asnjë aluzion të vogël asaj që do të dilte nga pavetëdija dhe në procesin e marrë nga ajo ... skenat identike me babanë".[20]

Jeffrey Masson në sulmin e tij ndaj braktisjes së Frojdit nga teoria e joshjes e luan shumë rolin e Eckstein, duke e lidhur "braktisjen" e Frojdit nga pozicioni i saj në lidhje me operacionin Flies me "braktisjen" e tij të provave të saj për etiologjinë atërore të neurozës: për " idenë - që madje Masson e pranon është e çmendur - që ... të gjithë pacientët neurotik ishin abuzuar seksualisht.[21]

Ndikimet kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Më 1904, 'Eckstein kishte botuar një libër të vogël mbi edukimin seksual të fëmijëve', megjithëse në të "ajo nuk e përmend Frojdin".[2] Disa vjet më vonë, megjithatë, në letrën e tij të hapur me temën "Ndriçimi seksual i fëmijëve", Frojdi i referohet librit të saj në mënyrë të aprovuar, duke nënvizuar "letrën simpatike të shpjegimit të cilën një e caktuar Frau Emma Eckstein citon se ishte shkruar nga ajo për djalin e saj kur ai ishte rreth dhjetë vjeç'.[22]
 • Eckstein shfaqet si një personazh në romanin e Joseph Skibell 2010 Një Romantik i Kurueshëm .
 • Kënga "Puna e hundës e Emma Eckstein" u lëshua si këngë solo më 2010 nga muzikanti danez Anders Thode.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Eckstein, E., Die Sexualfrage në der Erziehung des Kindes (Leipzig 1904)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ The original photograph is kept in the Library of Congress; see Eli Zaretsky: Freuds Jahrhundert, Die Geschichte der Psychoanalyse, Munich (dtv), 2009, p. 619
 2. ^ a b "Eckstein, Emma"
 3. ^ Lisa Appignanesi & John Forrester, Freud's Women (London 2005) p. 204 and p. 144
 4. ^ Elizabeth Bronfen, The Knotted Subject (1998) p. 243
 5. ^ Ernest Jones, The Life and Work of Sigmund Freud (Penguin 1964) p. 474
 6. ^ a b Appignanesi, p. 138
 7. ^ Sigmund Freud, Civilization, Society and Religion (PFL 12) p. 260; Appignanesi, p. 140
 8. ^ Marina Camboni, Networking Women (2004) p. 32
 9. ^ Appignanesi, p. 140
 10. ^ Bronfen, p. 255-6
 11. ^ Appignanesi, p. 137
 12. ^ Appignanesi, p. 150 and p. 136
 13. ^ Frank J. Sulloway (1992). Freud, Biologist of the Mind: Beyond the Psychoanalytic Legend. Harvard University Press. fq. 142–. ISBN 978-0-674-32335-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Erwin, Edward. The Freud Encyclopedia: Theory, Therapy, and Culture (në anglisht). Taylor & Francis. fq. 207. ISBN 9780415936774. Marrë më 4 nëntor 2016.
 15. ^ Gay 2006, pp. 84-87, 154-56
 16. ^ Schur, Max. "Some Additional 'Day Residues' of the Specimen Dream of Psychoanalysis." In Psychoananalysis, A General Psychology, ed. R. M. Loewenstein et al. New York: International Universities Press, 1966, pp. 45–95; Masson, Jeffrey M. The Assault on Truth: Freud's Suppression of the Seduction Theory. New York: Farrar, Straus and Giroux, 1984, pp. 55–106.
 17. ^ Masson, Jeffrey Moussaieff. The Assault on Truth (në anglisht). Untreed Reads. fq. 41. ISBN 9781611872804. Marrë më 15 nëntor 2016.
 18. ^ Alexander Welsh, Freud's Wishful Dream Book (1994) p. 23
 19. ^ Gay, p. 91
 20. ^ Paul A. Robinson, Freud and his Critics (1993) pp. 109–10
 21. ^ Janet Malcolm, In the Freud Archives (London 1997) p. 51
 22. ^ Sigmund Freud, On Sexuality (PFL 7) p. 179

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]