Energjia diellore e përqendruar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
An areal view of a large circle of thousands of bluish mirrors in a tan desert
Një kullë e energjisë diellore në Projektin e Energjisë Diellore të Crescent Dunes që përqendron dritën nëpërmjet 10,000 heliostatëve të pasqyruar që përfshin 13,000,000 square feet (1.21 km2).
Motori me avull diellor për pompimin e ujit, afër Los Anxhelosit rreth vitit 1901
Lugët parabolike në një termocentral diellor pranë Harper Lake, Kaliforni
Termocentrali diellor PS10 në Andaluzi, Spanjë përqendron rrezet e diellit nga një fushë heliostatësh në një kullë qendrore të energjisë diellore.
Një pjatë Stirling

Energjia diellore e përqëndruar e njohur gjithashtu edhe si energjia diellore termike është sistem i gjenerimit të energjisë diellore duke përdorur pasqyra ose lente të përqëndruara në një fushë të madhe të diellit mbi një marrës. [1] Energjia elektrike gjenerohet kur drita e përqendruar konvertohet në nxehtësi (energjia termike diellore), e cila drejton një motor ngrohjeje (zakonisht një turbinë me avull) të lidhur me një gjenerator të energjisë elektrike [2] [3] [4] ose që fuqizon një reaksion termokimik. [5] [6] [7]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Energjia e përqëndruar kishte një kapacitet total të instaluar global prej 5,500 MW në vitin 2018, nga 354 MW në vitin 2005. Spanja përbënte pothuajse gjysmën e kapacitetit të botës, në 2300 MW, pavarësisht se asnjë kapacitet i ri nuk ka hyrë në funksionim tregtar në vend që nga viti 2013. [8] Pasojnë Shtetet e Bashkuara me 1740 MW. Interesi është gjithashtu i dukshëm në Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme, si dhe në Indi dhe Kinë. Tregu global fillimisht u dominua nga impiantet parabolike, të cilat përbënin 90% të impianteve të energjisë diellore termike. [9] Që nga viti 2010, sistemi me kulla qendrore të energjisë diellore termike është favorizuar në impiantet e reja për shkak të funksionimit të saj me temperaturë më të lartë - deri në 565 °C (1,049 °F) kundrejt maksimumit prej 400 °C (752 °F) – që premton efikasitet më të madh.

Ndër projektet më të mëdha të energjisë diellore termike janë Impianti i Energjisë Diellore Ivanpah (392 MW) në Shtetet e Bashkuara, e cila përdor teknologjinë e kullave të energjisë diellore pa ruajtje të energjisë termike, dhe Stacioni Diellor i Energjisë Diellore Ouarzazate në Marok, i cili kombinon teknologjitë e lugëve dhe kullave për një total prej 510 MW me disa orë ruajtje të energjisë.

Si një termocentral gjenerues i energjisë termike, energjia diellore e përqëndruar ka më shumë të përbashkëta me termocentralet të tilla si qymyri, gazi ose edhe impiantet gjeotermale. Një impiant i përqëndruar mund të inkorporojë ruajtjen e energjisë termike, e cila ruan energjinë ose në formën e nxehtësisë së ndjeshme ose si nxehtësi latente (për shembull, duke përdorur kripë të shkrirë), e cila u mundëson këtyre impianteve të vazhdojnë të prodhojnë energji elektrike sa herë që nevojitet, ditën ose natën. Kjo e bën sistemin e pëqëndruar termik një formë të energjisë së dispeçueshme diellore. Energjia e rinovueshme e dispeçueshme është veçanërisht e vlefshme në vendet ku tashmë ka një depërtim të lartë të fotovoltaikëve (PFV), si për shembull Kalifornia [10] sepse kërkesa për energji elektrike arrin kulmin afër perëndimit të diellit, ashtu si kapaciteti PFV zvogëlohet (një fenomen i referuar si kurba e rosës). [11]

Energjia e përqëndruar termike shpesh krahasohet me diellin fotovoltaik (PFV) pasi që të dy përdorin energji diellore. Ndërsa PFV diellore përjetua rritje të madhe në vitet e fundit për shkak të çmimeve në rënie, [12] [13] Rritja e impianteve të energjisë së përqëndruar termike diellore ka qenë e ngadaltë për shkak të vështirësive teknike dhe çmimeve të larta. Në vitin 2017, elektranat termike përfaqësonin më pak se 2% të kapacitetit të instaluar në mbarë botën të impianteve të energjisë diellore. [14] Megjithatë, ky sistem mund të ruajë më lehtë energji gjatë natës, duke e bërë atë më konkurrues me gjeneratorët e dispeçueshëm dhe impiantet e ngarkesës bazë. [15] [16] [17] [18]

Projekti DEWA në Dubai, në ndërtim e sipër, në vitin 2019, mbante rekordin botëror për çmimin më të ulët të energjisë së përqëndruar termikje në vitin 2017 me 73 USD për MWh [19] për projektin e tij të kombinuar 700 MW lugje dhe kulla: 600 MW lugë, 100 MW kullë me 15 orë të ruajtjes së energjisë termike çdo ditë. Tarifa e energjisë diellore të përqëndruar e ngarkesës bazë në rajonin jashtëzakonisht të thatë Atacama të Kilit arriti nën 50 dollarë/MWh në ankandet e vitit 2017. [20] [21]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Baldizon, Roberto (2019-03-05). "Innovations on Concentrated Solar Thermal Power". Medium (në anglisht). Marrë më 2020-01-18.
 • Boerema, Nicholas; Morrison, Graham; Taylor, Robert; Rosengarten, Gary (1 nëntor 2013). "High temperature solar thermal central-receiver billboard design". Solar Energy. 97: 356–368. Bibcode:2013SoEn...97..356B. doi:10.1016/j.solener.2013.09.008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Law, Edward W.; Prasad, Abhnil A.; Kay, Merlinde; Taylor, Robert A. (1 tetor 2014). "Direct normal irradiance forecasting and its application to concentrated solar thermal output forecasting – A review". Solar Energy. 108: 287–307. Bibcode:2014SoEn..108..287L. doi:10.1016/j.solener.2014.07.008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Law, Edward W.; Kay, Merlinde; Taylor, Robert A. (1 shkurt 2016). "Calculating the financial value of a concentrated solar thermal plant operated using direct normal irradiance forecasts". Solar Energy. 125: 267–281. Bibcode:2016SoEn..125..267L. doi:10.1016/j.solener.2015.12.031. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Sunshine to Petrol" (PDF). Sandia National Laboratories. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 19 shkurt 2013. Marrë më 11 prill 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Integrated Solar Thermochemical Reaction System". U.S. Department of Energy. Marrë më 11 prill 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Wald, Matthew L. (10 prill 2013). "New Solar Process Gets More Out of Natural Gas". The New York Times. Marrë më 11 prill 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Boerema, Nicholas; Morrison, Graham; Taylor, Robert; Rosengarten, Gary (1 nëntor 2013). "High temperature solar thermal central-receiver billboard design". Solar Energy. 97: 356–368. Bibcode:2013SoEn...97..356B. doi:10.1016/j.solener.2013.09.008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Deign, Jason (24 qershor 2019). "Concentrated Solar Power Quietly Makes a Comeback". GreenTechMedia.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Chris Clarke. "Are Solar Power Towers Doomed in California?". KCET. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "How CSP Works: Tower, Trough, Fresnel or Dish". SolarPACES. 12 qershor 2018. Marrë më 29 nëntor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Boerema, Nicholas; Morrison, Graham; Taylor, Robert; Rosengarten, Gary (1 nëntor 2013). "High temperature solar thermal central-receiver billboard design". Solar Energy. 97: 356–368. Bibcode:2013SoEn...97..356B. doi:10.1016/j.solener.2013.09.008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Law, Edward W.; Prasad, Abhnil A.; Kay, Merlinde; Taylor, Robert A. (1 tetor 2014). "Direct normal irradiance forecasting and its application to concentrated solar thermal output forecasting – A review". Solar Energy. 108: 287–307. Bibcode:2014SoEn..108..287L. doi:10.1016/j.solener.2014.07.008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Law, Edward W.; Kay, Merlinde; Taylor, Robert A. (1 shkurt 2016). "Calculating the financial value of a concentrated solar thermal plant operated using direct normal irradiance forecasts". Solar Energy. 125: 267–281. Bibcode:2016SoEn..125..267L. doi:10.1016/j.solener.2015.12.031. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Sunshine to Petrol" (PDF). Sandia National Laboratories. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 19 shkurt 2013. Marrë më 11 prill 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Integrated Solar Thermochemical Reaction System". U.S. Department of Energy. Marrë më 11 prill 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Wald, Matthew L. (10 prill 2013). "New Solar Process Gets More Out of Natural Gas". The New York Times. Marrë më 11 prill 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Concentrated Solar Power increasing cumulative global capacity more than 11% to just under 5.5 GW in 2018". Marrë më 18 qershor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Sawin, Janet L. & Martinot, Eric (29 shtator 2011). "Renewables Bounced Back in 2010, Finds REN21 Global Report". Renewable Energy World. Arkivuar nga origjinali më 2 nëntor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "New Chance for US CSP? California Outlaws Gas-Fired Peaker Plants". Marrë më 23 shkurt 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Deign, Jason (24 qershor 2019). "Concentrated Solar Power Quietly Makes a Comeback". GreenTechMedia.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "As Concentrated Solar Power bids fall to record lows, prices seen diverging between different regions". Marrë më 23 shkurt 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Chris Clarke. "Are Solar Power Towers Doomed in California?". KCET. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "After the Desertec hype: is concentrating solar power still alive?". Marrë më 24 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "CSP Doesn't Compete With PV – it Competes with Gas". Arkivuar nga origjinali më 22 shtator 2022. Marrë më 4 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Concentrated Solar Power Costs Fell 46% From 2010–2018". Marrë më 3 qershor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "UAE's push on concentrated solar power should open eyes across world". Marrë më 29 tetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Concentrated Solar Power Dropped 50% in Six Months". Marrë më 31 tetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Reuters (20 shtator 2017). "ACWA Power scales up tower-trough design to set record-low CSP price". New Energy Update / CSP Today. Marrë më 29 nëntor 2019. {{cite web}}: |last= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "SolarReserve Bids CSP Under 5 Cents in Chilean Auction". Marrë më 29 tetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "SolarReserve Bids 24-Hour Solar At 6.3 Cents In Chile". CleanTechnica. 13 mars 2017. Marrë më 14 mars 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]