Panelet fotovoltaike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qelizat fotovoltaike në Gjermani

Panelet fotovoltaike janë panele të cilat e bëjnë shndërrimin e energjisë së dritës në energji elektrike duke përdorur materiale gjysmëpërçuese që shfaqin efektin fotovoltaik, një fenomen i studiuar në fizikë, fotokimi dhe elektrokimi. Efekti fotovoltaik përdoret komercialisht për prodhimin e energjisë elektrike dhe si fotosensorë. Një sistem fotovoltaik përdor module diellore, secila prej të cilave përbëhet nga një numër qelizash diellore, të cilat prodhojnë energji elektrike. Instalimet e PFV mund të jenë të montuara në tokë, të montuara në çati, të montuara në mur ose lundruese. Montimi mund të fiksohet ose të përdorë një gjurmues diellor për të ndjekur diellin nëpër qiell.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa shpresojnë se teknologjia fotovoltaike do të prodhojë mjaftueshëm energji të qëndrueshme të përballueshme për të ndihmuar në zbutjen e ngrohjes globale të shkaktuar nga CO2. PFV diellore kanë avantazhe specifike si burim energjie: pasi të instalohet, funksionimi i tij nuk gjeneron ndotje dhe asnjë emetim të gazrave serrë, ai tregon shkallëzim të thjeshtë në lidhje me nevojat e energjisë dhe silikoni ka disponueshmëri të madhe në koren e Tokës, megjithëse kërkohen edhe materiale të tjera në sistemin PFV prodhimi i tillë si argjendi do të kufizojë përfundimisht rritjen e mëtejshme të teknologjisë. Kufizime të tjera kryesore të identifikuara janë konkurrenca për përdorimin e tokës dhe mungesa e fuqisë punëtore në aplikimet për financim. Përdorimi i PFV-ve si burim kryesor kërkon sisteme të ruajtjes së energjisë ose shpërndarje globale nga linjat e tensionit të lartë të rrymës direkte që shkaktojnë kosto shtesë, dhe gjithashtu ka një sërë disavantazhesh të tjera specifike si gjenerimi i paqëndrueshëm i energjisë dhe kërkesa për kompanitë e energjisë për të kompensuar shumë energji diellore në përzierjen e furnizimit duke patur furnizime konvencionale më të besueshme me energji elektrike në mënyrë që të rregullojë maksimumin e kërkesës dhe furnizimin e pamjaftueshëm të mundshëm. Prodhimi dhe instalimi shkakton ndotje dhe emetim të gazrave serrë dhe nuk ka sisteme të qëndrueshme për riciklimin e paneleve pasi të jenë në fund të jetëgjatësisë së tyre pas 10 deri në 30 vjet.

Sistemet fotovoltaike janë përdorur prej kohësh në aplikime të specializuara si instalime të pavarura dhe sistemet PFV të lidhura me rrjetin kanë qenë në përdorim që nga vitet 1990. [1] Modulet fotovoltaike u prodhuan për herë të parë në masë në vitin 2000, kur ambientalistët gjermanë dhe organizata Eurosolar morën fonde nga qeveria për një program prej dhjetë mijë çatish. [2]

Ulja e kostove ka lejuar që PFV të rriten si një burim energjie. Kjo është nxitur pjesërisht nga investimet masive të qeverisë kineze në zhvillimin e kapaciteteve të prodhimit diellor që nga viti 2000 dhe arritjen e ekonomive të shkallës. Pjesa më e madhe e çmimit të prodhimit është nga përbërësi kryesor i polisilikonit, dhe pjesa më e madhe e furnizimit botëror prodhohet në Kinë, veçanërisht në Xinjiang. Përveç subvencioneve, çmimet e ulëta të paneleve diellore në vitet 2010 janë arritur përmes çmimit të ulët të energjisë nga qymyri dhe kostove të lira të punës në Xinjiang, [3] si dhe përmirësimeve në teknologjinë e prodhimit dhe efikasitetin e tyre. [4] [5] Përparimet në teknologji dhe rritja e shkallës së prodhimit kanë rritur gjithashtu efikasitetin e instalimeve fotovoltaike. [6] [7] Matja neto dhe stimujt financiarë, të tilla si tarifat preferenciale për energjinë elektrike të prodhuar nga dielli, kanë mbështetur instalimet diellore FV në shumë vende. [8] Çmimet e paneleve ranë me një faktor prej 4 midis 2004 dhe 2011. Çmimet e moduleve ranë 90% gjatë viteve 2010, por filluan të rriten ndjeshëm në vitin 2021. [3] [9]

Në vitin 2019, kapaciteti PFV i instaluar në mbarë botën u rrit në më shumë se 635 gigavat (GW) duke mbuluar afërsisht dy përqind të kërkesës globale për energji elektrike. [10] Pas hidrocentraleve dhe energjisë së erës, FV është burimi i tretë i energjisë së rinovueshme për sa i përket kapacitetit global. Në vitin 2019 Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë priste një rritje prej 700 - 880 GW nga viti 2019 në vitin 2024. [11] Në disa raste, PFV ka ofruar burimin më të lirë të energjisë elektrike në rajonet me një potencial të lartë diellor, me një ofertë për një çmim deri në 0,01567 US$/ kWh në Katar në vitin 2020. [12]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi "fotovoltaik" (shkurtesa FV) vjen nga greqishtja φῶς (phōs) që do të thotë "dritë", dhe nga "volt", njësia e forcës elektromotore, volt, e cila nga ana tjetër vjen nga mbiemri i fizikanit italian Alessandro Volta, shpikës i baterisë (qeliza elektrokimike). Termi "fotovoltaik" është përdorur në anglisht që nga viti 1849. [13]

George Cove mund të ketë shpikur një panel fotovoltaik në vitin 1909, afërsisht 40 vjet përpara se Bell Labs ta bënte atë në 1950. [14]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Clean Tech Nation: How the U.S. Can Lead in the New Global Economy (2012) by Ron Pernick and Clint Wilder
 • Deploying Renewables 2011 (2011) by the International Energy Agency
 • Reinventing Fire: Bold Business Solutions for the New Energy Era (2011) by Amory Lovins
 • Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation (2011) by the IPCC
 • Solar Energy Perspectives (2011) by the International Energy Agency
 • How practical is solar power for PH home owners? by Rappler
 • SolarBankbility EU Project 09/2016. "Minimizing Technical Risks in Photovoltaic Projects" Report

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Bazilian, M.; Onyeji, I.; Liebreich, M.; MacGill, I.; Chase, J.; Shah, J.; Gielen, D.; Arent, D.; Landfear, D.; Zhengrong, S. (2013). "Re-considering the economics of photovoltaic power" (PDF). Renewable Energy. 53: 329–338. CiteSeerX 10.1.1.692.1880. doi:10.1016/j.renene.2012.11.029. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 31 gusht 2014. Marrë më 4 shtator 2015. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Palz, Wolfgang (2013). Solar Power for the World: What You Wanted to Know about Photovoltaics. CRC Press. fq. 131–. ISBN 978-981-4411-87-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b "Biden's New Problem: Rising Solar Panel Prices". Institute for Energy Research. 2 qershor 2021. Marrë më 8 qershor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Why did renewables become so cheap so fast?". Our World in Data. 1 dhjetor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Shubbak, Mahmood H. (2019). "The technological system of production and innovation: The case of photovoltaic technology in China". Research Policy. 48 (4): 993–1015. doi:10.1016/j.respol.2018.10.003. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Bazilian, M.; Onyeji, I.; Liebreich, M.; MacGill, I.; Chase, J.; Shah, J.; Gielen, D.; Arent, D.; Landfear, D.; Zhengrong, S. (2013). "Re-considering the economics of photovoltaic power" (PDF). Renewable Energy. 53: 329–338. CiteSeerX 10.1.1.692.1880. doi:10.1016/j.renene.2012.11.029. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 31 gusht 2014. Marrë më 4 shtator 2015. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Bazilian, M.; Onyeji, I.; Liebreich, M.; MacGill, I.; Chase, J.; Shah, J.; Gielen, D.; Arent, D.; Landfear, D.; Zhengrong, S. (2013). "Re-considering the economics of photovoltaic power" (PDF). Renewable Energy. 53: 329–338. CiteSeerX 10.1.1.692.1880. doi:10.1016/j.renene.2012.11.029. Archived from the original Arkivuar 31 maj 2014 tek Wayback Machine (PDF) on 31 August 2014. Retrieved 4 September 2015.
 7. ^ Swanson, R. M. (2009). "Photovoltaics Power Up" (PDF). Science. 324 (5929): 891–2. doi:10.1126/science.1169616. PMID 19443773. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Renewable Energy Policy Network for the 21st century (REN21), Renewables 2010 Global Status Report Arkivuar 13 shtator 2014 tek Wayback Machine, Paris, 2010, pp. 1–80.
 9. ^ Xiao, Carrie (7 qershor 2021). "Tackling solar's polysilicon crisis, part one: Supply chain flexibility, differentiation and rigorous testing". PV Tech Premium. Marrë më 8 qershor 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "PHOTOVOLTAICS REPORT" (PDF). Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems. 16 shtator 2020. fq. 4. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Renewables 2019". IEA. Marrë më 26 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "KAHRAMAA and Siraj Energy Sign Agreements for Al-Kharsaah Solar PV Power Plant". Qatar General Electricity & Water Corporation "KAHRAMAA". 20 janar 2020. Marrë më 26 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Smee, Alfred (1849). Elements of electro-biology,: or the voltaic mechanism of man; of electro-pathology, especially of the nervous system; and of electro-therapeutics. London: Longman, Brown, Green, and Longmans. fq. 15. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "How to Build a Low-tech Solar Panel?". LOW-TECH MAGAZINE. Marrë më 2021-10-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)