Epoka e Re

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Epoka e Re është një lëvizje bashkëkohore që përfshin një sërë praktikash dhe besimesh shpirtërore ose fetare që u rritën me shpejtësi në shoqërinë perëndimore gjatë fillimit të viteve 1970. Struktura e tij shumë eklektike dhe josistematike e bën të vështirë një përkufizim të saktë. Edhe pse shumë studiues e konsiderojnë atë një lëvizje fetare, adhuruesit e saj zakonisht e shohin atë si lëvizje shpirtërore unifikuese Mendje-Trup-Shpirt, dhe ata vetë rrallë e përdorin termin Epoka e Re. Studiuesit shpesh e quajnë atë Lëvizja e Epokës së Re, megjithëse të tjerë e kundërshtojnë këtë term dhe sugjerojnë se ai shihet më mirë si një mjedis shoqëror ose zeitgeist.[1][2][3][4]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si një formë e ezoterizmit perëndimor, Epoka e Re u mbështet shumë në traditat ezoterike si okultizmi i shekujve tetëmbëdhjetë dhe nëntëmbëdhjetë, duke përfshirë veprën e Emanuel Swedenborg dhe Franz Mesmer, si dhe Spiritualizmin, Mendimin e Ri dhe Teozofinë. Menjëherë, ajo u ngrit nga ndikimet e mesit të shekullit të njëzetë, si fetë e UFO-ve të viteve 1950, kundërkultura e viteve 1960 dhe Lëvizja e Potencialit Njerëzor . Origjina e tij e saktë mbetet e kontestuar, por ajo u bë një lëvizje e madhe në vitet 1970, kohë në të cilën u përqendrua kryesisht në Mbretërinë e Bashkuar. Ajo u zgjerua gjerësisht në vitet 1980 dhe 1990, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara. Nga fillimi i shekullit të 21-të, termi Epoka e Re u refuzua gjithnjë e më shumë brenda këtij mjedisi, me disa studiues që argumentonin se fenomeni i Epokës së Re kishte përfunduar.[5] [6][7]

Pavarësisht natyrës së saj eklektike, Epoka e Re ka disa rryma kryesore. Teologjikisht, Epoka e Re zakonisht pranon një formë holistike të hyjnisë që përshkon universin, duke përfshirë vetë qeniet njerëzore, duke çuar në një theks të fortë mbi autoritetin shpirtëror të vetvetes. Kjo shoqërohet nga një besim i përbashkët në një sërë entitetesh gjysmë-hyjnore jo-njerëzore, si engjëjt dhe mjeshtrat, me të cilët njerëzit mund të komunikojnë, veçanërisht duke u kanalizuar përmes një ndërmjetësi njerëzor. Në mënyrë tipike, duke e parë historinë si të ndarë në epoka shpirtërore, një besim i zakonshëm i Epokës së Re është në një epokë të harruar të përparimit të madh teknologjik dhe mençurisë shpirtërore, duke rënë në periudha të dhunës në rritje dhe degjenerimit shpirtëror, të cilat tani do të korrigjohen nga shfaqja e një Epoke të Ujorit, nga e cila ka marrë emrin ky grupacion. Ekziston gjithashtu një fokus i fortë në shërimin, veçanërisht duke përdorur forma të mjekësisë alternative, dhe një theks në unifikimin e shkencës me spiritualitetin.[8][9][10]

Përkushtimi i New Agers ndryshonte në mënyrë të konsiderueshme, nga ata që përvetësuan një sërë idesh dhe praktikash të Epokës së Re e deri te ata që e përqafuan plotësisht dhe ia kushtuan jetën e tyre. Epoka e Re ka gjeneruar kritika si nga të krishterët ashtu edhe dhe nga komunitetet moderne pagane dhe indigjene. Nga vitet 1990 e tutje, Epoka e Re u bë objekt i kërkimit nga studiues akademikë të studimeve fetare.[11][12][13][14][15]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Alexander, Kay (1992), "Roots of the New Age", përmbledhur nga James R. Lewis; J. Gordon Melton (red.), Perspectives on the New Age, Albany: State University of New York Press, fq. 30–47, ISBN 978-0791412138 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Butler, Jenny; Tighe, Maria (2007), "Holistic Health and New Age in the British Isles", përmbledhur nga Daren Kemp; James R. Lewis (red.), Handbook of New Age, Boston: Brill, fq. 415–434, ISBN 978-90-04-15355-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Chryssides, George D. (2007), "Defining the New Age", përmbledhur nga Daren Kemp; James R. Lewis (red.), Handbook of New Age, Boston: Brill, fq. 5–24, ISBN 978-9004153554 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Sutcliffe, Steven J.; Gilhus, Ingvild Sælid (2013), "Introduction: "All mixed up" – Thinking about Religion in Relation to New Age Spiritualities", përmbledhur nga Steven J. Sutcliffe; Ingvild Sælid Gilhus (red.), New Age Spirituality: Rethinking Religion, Abingdon, Oxford: Routledge, fq. 1–16, ISBN 978-1844657148 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Brown, Susan Love (1992), "Baby Boomers, American Character, and the New Age: A Synthesis", përmbledhur nga James R. Lewis; J. Gordon Melton (red.), Perspectives on the New Age, Albany: State University of New York Press, fq. 87–96, ISBN 978-0791412138 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Ellwood, Robert (1992), "How New is the New Age?", përmbledhur nga James R. Lewis; J. Gordon Melton (red.), Perspectives on the New Age, Albany: State University of New York Press, fq. 59–67, ISBN 978-0791412138 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Riordan, Suzanne (1992), "Channeling: A New Revelation?", përmbledhur nga James R. Lewis; J. Gordon Melton (red.), Perspectives on the New Age, Albany, NY: State University of New York Press, fq. 105–126, ISBN 978-0791412138 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ —— (2006), "New Age Movement", përmbledhur nga Wouter Hanegraaff (red.), Dictionary of Gnosis and Western Esotericism, Leiden: Brill, fq. 855–861, ISBN 978-9004152311 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Hexham, Irving (1992), "The Evangelical Response to the New Age", përmbledhur nga James R. Lewis; J. Gordon Melton (red.), Perspectives on the New Age, Albany: State University of New York Press, fq. 152–163, ISBN 978-0791412138 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Kelly, Aidan A. (1992), "An Update on Neopagan Witchcraft in America", përmbledhur nga James R. Lewis; J. Gordon Melton (red.), Perspectives on the New Age, Albany: State University of New York Press, fq. 136–151, ISBN 978-0791412138 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Melton, J. Gordon (1992), "New Thought and the New Age", përmbledhur nga James R. Lewis; J. Gordon Melton (red.), Perspectives on the New Age, Albany: State University of New York Press, fq. 15–29, ISBN 978-0791412138 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Lewis, James R.; Melton, J. Gordon (1992), "Introduction", përmbledhur nga James R. Lewis; J. Gordon Melton (red.), Perspectives on the New Age, Albany, NY: State University of New York Press, fq. ix–xxi, ISBN 978-0791412138 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Lewis, James R. (1992), "Approaches to the Study of the New Age Movement", përmbledhur nga James R. Lewis; J. Gordon Melton (red.), Perspectives on the New Age, Albany, NY: State University of New York Press, fq. 1–12, ISBN 978-0791412138 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Ross, Andrew (1991), "Chapter One: New Age – A Kinder, Gentler Science?", Strange Weather: Culture, Science, and Technology in the Age of Limits, London and New York: Verso Books, fq. 15–74, ISBN 978-0860915676 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Rupert, Glenn A. (1992), "Employing the New Age: Training Seminars", përmbledhur nga James R. Lewis; J. Gordon Melton (red.), Perspectives on the New Age, Albany: State University of New York Press, fq. 127–135, ISBN 978-0791412138 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)