Jump to content

Epoka e artë e animacionit amerikan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Epoka e artë e animacionit amerikan ishte një periudhë në historinë e animacioneve amerikane që filloi me ardhjen e karikaturave të shëndosha në vitin 1928 dhe vazhdoi deri në vitin 1972, kur animacionet e shkurta teatrale filluan të humbnin në mesazhin e ri të animacioneve televizive.

Shumë personazhe u shfaqën përfshirë: Bugs Bunny, Mickey Mouse, Daffy Duck, Donald Duck, Toby Tortoise, Goofy, Max Hare, Popeye, Tom dhe Jerry, Porky Pig, Betty Boop, Woody Woodpecker, Droopy, Miushi i Fuqishëm, Mr. Magoo, Pantera Rozë, the Fox and the Crow Wile E. Coyote and the Road Runner, Big Bad Wolf. adaptimi i parë i animuar i Kasper dhe Little Lulu, e shumë të tjerë. Animacionet e gjata gjithashtu filluan gjatë kësaj periudhe, sidomos filmat e para të D. W. Griffith: The Birth of a Nation, Intolerance. Animacionet e gjata gjithashtu filluan gjatë kësaj periudhe, sidomos filmat e para të Walt Disney: Flowers And Trees, Three Little Pigs, dhe The Grasshopper And The Ants, The Wise Little Hen, The Tortoise And The Hare, Elmer Elephant, The Old Mill, Borëbardha dhe shtatë xhuxhat, Ferdinand The Bull, The Ugly Duckling, Pinokio, Fantasia, Dumbo dhe Bambi, Susie the Little Blue Coupe The Little House Ben And Me Goliath ii