Tom & Jerry

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Tom dhe Jerry janë disa seri te shkurtra filmash të animuar shumë të suksesshme të krijuar nga William Hanna dhe Joseph Barbera për Metro-Goldwyn-Mayer që tregon historinë dhe aventurat midis dy rivaleve, Tom, një maçok shtëpie dhe miut të murrme Jerry, të cilët zihen, ndeshen, por dhe pajtohen me situata shumë komike. Hanna and Barbera shkruajten rreth 114 seri të vogla të cilat u krijuan në vitet 1940-1957, në Hollywood, Kalifornia.

Prodhimi i Tom dhe Jerry kthehet në Hollywood përmes Chuck Jones' Sib-Tower 12 Productions1963 ; këto seri zgjaten deri në 1967 duke bërë rreth 161 seri. Maçoku dhe miu më vonë u shfaqën në televizion të prodhuar përsëri nga Hanna-Barbera dhe Filmation Studios gjatë viteve 1970, 1980, dhe 1990, si dhe filmin, "Tom dhe Jerry : The Movie", në 1993. Sot, Warner Bros. ka të drejtën e prodhimit të Tom dhe Jerry, dhe prodhon seritë e Tom and Jerry Tales për programin e te shtunës në mëngjes "Kids WB".

Personazhet[redakto | redakto tekstin burimor]

Tom është një maçok blu nga Rusia, që jeton një jetë me ledhë dhe dashuri, ndërsa Jerry është një mi i murrme shtëpie, por shumë i zgjuar dhe që përherë jeton afër tij.

Në luftë e tij për të kapur Jerry, Tom zakonisht bie në ujdi me një maçok tjetër të zi Butch, i cili jeton rrugëve.

Si dhe herë pas herë ai është armik ose mik me qenin bulldog Spike, që është i mërzitur sepse donte kapi Tom, i cili i shqetëson të birin Tyke, cdersa ai kap Jerry.

Jerry adopton një mi të vogël gri, i cili është shumë rrëmujaxhi dhe që quhet Nibbles (më pas Tuffy) i cili vjen nga një farë "Mrs Bide-a-Wee Mouse Home." Nibbles në seritë e para shfaqet shumë i uritur.

Kjo është lista e plotë e 161 serive të Tom & Jerry. Këto janë seritë e krijuar nga 1940 - 1967.

1940 – 1958: Hanna dhe Barbera/MGM seritë me kartona[redakto | redakto tekstin burimor]

Këto 114 seri janë drejtuar nga William Hanna dhe Joseph BarberaMetro-Goldwyn-Mayer cartoon studioHollywood, California. Këto janë bërë në teatrin Metro-Goldwyn-Mayer.

Puss Gets the Boot u prodhua nga Rudolf Ising ; pasuar pastaj ne 1955 qe prodhua nga Fred Quimby. Hanna dhe Barbera prodhuan përsëri në 1956 to 1958.

1940[redakto | redakto tekstin burimor]

1941[redakto | redakto tekstin burimor]

1942[redakto | redakto tekstin burimor]

1943[redakto | redakto tekstin burimor]

1944[redakto | redakto tekstin burimor]

1945[redakto | redakto tekstin burimor]

1946[redakto | redakto tekstin burimor]

1947[redakto | redakto tekstin burimor]

1948[redakto | redakto tekstin burimor]

1949[redakto | redakto tekstin burimor]

1950[redakto | redakto tekstin burimor]

1951[redakto | redakto tekstin burimor]

1952[redakto | redakto tekstin burimor]

1953[redakto | redakto tekstin burimor]

1954[redakto | redakto tekstin burimor]

1955[redakto | redakto tekstin burimor]

1956[redakto | redakto tekstin burimor]

(All cartoons in CinemaScope)

1957[redakto | redakto tekstin burimor]

(All cartoons in CinemaScope and Perspecta Stereo)

1958[redakto | redakto tekstin burimor]

(All cartoons in CinemaScope and Perspecta Stereo)

1961 – 1962: Gene Deitch/Rembrandt Films cartoons[redakto | redakto tekstin burimor]

Këto 13 seri janë të drejtuar nga Gene Deitch, prodhuar nga William L. Snyder, dhe andimuar në Snyder's Rembrandt Films në Praga, Ceki-Sllovaki. Gjithë kartonat u krijuan në teatër Metro-Goldwyn-Mayer.

1961[redakto | redakto tekstin burimor]

1962[redakto | redakto tekstin burimor]

1963 – 1967: Chuck Jones/Sib Tower 12 cartoons[redakto | redakto tekstin burimor]

34 episodet e mëposhtme janë të krijuar nga Sib Tower 12 Productions (i quajtur edhe MGM Animation/Visual Arts pas (1967) në Hollywood, California.

1963[redakto | redakto tekstin burimor]

1964[redakto | redakto tekstin burimor]

1965[redakto | redakto tekstin burimor]

1966[redakto | redakto tekstin burimor]

1967-2005[redakto | redakto tekstin burimor]

Warner Bros. Animation cartoon[redakto | redakto tekstin burimor]

2007-2013[redakto | redakto tekstin burimor]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Tom i njohur edhe si "Jasper", kurse Jerry është pa emër.
 2. ^ a b Përfshin edhe qenin bulldog Spike
 3. ^ a b c d e Vallance, Tom (2006-12-20). "Joseph Barbera : Animimi i krijua nga William Hanna duke përfshirë edhe Flintstones". The Independent (London). 
 4. ^ firstly true Spike the bulldog
 5. ^ Compilation film, contains footage from Tee for Two, Mouse Trouble, Solid Serenade and The Yankee Doodle Mouse.
 6. ^ a b c "Mouseketeer" series
 7. ^ Compilation film, contains footage from Salt Water Tabby, The Mouse Comes to Dinner, Texas Tom and Solid Serenade
 8. ^ Compilation film, contains footage from Cat Fishin', The Little Orphan and Kitty Foiled
 9. ^ Compilation film, contains footage from Solid Serenade, Cat Fishin' and Fit to Be Tied
 10. ^ CinemaScope remake of Hatch Up Your Troubles
 11. ^ CinemaScope remake of Love That Pup
 12. ^ CinemaScope remake of The Little Orphan
 13. ^ Compilation film, contains footage from Love That Pup, The Flying Cat, Professor Tom, The Missing Mouse and The Truce Hurts