Funksioni elementar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

matematikë, një funksion elementar është një funksion i një ndryshoreje të vetme (zakonisht reale ose komplekse ) që përkufizohet si marrja e shumave, shumëzimeve, rrënjëve dhe rrethimeve të shumë funksioneve polinomiale, racionale, trigonometrike, hiperbolike dhe eksponenciale, duke përfshirë ndoshta të anasjelltët e tyre (p.sh., arcsin, log, ose ). [1]

Të gjitha funksionet elementare janë të vazhdueshme në bashkësitë e tyre të përcaktimit.

Funksionet elementare u prezantuan nga Joseph Liouville në një seri letrash nga 1833 deri në 1841. [2] [3] [4] Një trajtim algjebrik i funksioneve elementare filloi nga Joseph Fels Ritt në vitet 1930. [5]

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shembuj bazë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Funksionet elementare të një ndryshoreje të vetme përfshijnë:

 • Funksionet konstante : etj.
 • Fuqitë racionale të  : etj.
 • Funksionet eksponenciale :
 • Logaritmet :
 • Funksionet trigonometrike : etj.
 • Funksionet trigonometrike të anasjellta : etj.
 • Funksionet hiperbolike : etj.
 • Funksionet hiperbolike të anasjellta : etj.
 • Të gjitha funksionet e marra duke shtuar, zbritur, shumëzuar ose pjesëtuar një numër të kufizuar të ndonjë prej funksioneve të mëparshme [6]
 • Të gjithë funksionet e marra nga nxjerrja e rrënjës së një polinomi me koeficientë në funksionet elementare [7]
 • Të gjitha funksionet përftohen duke kompozuar/rrethuar një numër të kufizuar të ndonjë prej funksioneve të listuara më parë

Shembuj të përbërë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shembuj të funksioneve elementare përfshijnë:

 • Mbledhjen, p.sh.
 • Shumëzimin, p.sh.
 • Funksionet polinomiale

Funksioni i fundit është i barabartë me , kosinusi i anasjelltë, në të gjithë rrafshin kompleks .

Të gjitha monomet, polinomet, funksionet racionale dhe funksionet algjebrike janë elementare. Funksioni i vlerës absolute, për me vlera reale, është gjithashtu elementar pasi mund të shprehet si përbërje e një fuqie dhe rrënjë të  : .

Funksionet jo elementare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa shembuj funksionesh që nuk janë elementare:

 • tetrimi
 • funksionet jo-elementare Liuviliane, duke përfshirë
  • integralet eksponenciale ( Ei ), logaritmike ( Li ose li ) dhe Fresnel ( S dhe C ).
  • funksioni i gabimit, një fakt që mund të mos jetë menjëherë i dukshëm, por mund të vërtetohet duke përdorur algoritmin Risch .
 • integrale të tjera jo elementare, duke përfshirë integralin Dirichlet dhe integralin eliptik .

Mbyllja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga përkufizimi rrjedh drejtpërdrejt se bashkësia e funksioneve elementare është e mbyllur nën veprimet aritmetike, nxjerrjen e rrënjës dhe përbërjen. Funksionet elementare janë të mbyllura nën veprimin e diferencimit . Ato nuk janë të mbyllura nën kufij dhe shuma të pafundme . Më e rëndësishmja, funksionet elementare nuk janë të mbyllura nën integrim, siç tregohet nga teorema e Liouville-it, shih integralin jo elementar . Funksionet Liouvilliane përkufizohen si funksione elementare dhe, në mënyrë rekursive, integrale të funksioneve Liouvilliane.

 1. ^ Spivak, Michael. (1994). Calculus (bot. 3rd). Houston, Tex.: Publish or Perish. fq. 359. ISBN 0914098896. OCLC 31441929. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Liouville 1833a.
 3. ^ Liouville 1833b.
 4. ^ Liouville 1833c.
 5. ^ Ritt 1950.
 6. ^ Ordinary Differential Equations. Dover. 1985. fq. 17. ISBN 0-486-64940-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Weisstein, Eric W. "Elementary Function." From MathWorld