Gjoni Gojarti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Një mozaik bizantin njëmijëvjeçar i Sh. Gjonit Gojartit, Ajasofja.

Gjoni Gojarti (349 - 407, greq. Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Joanis Hrisostoma) ishte një peshkop i krishterë, nga qindjeçarët e 4-të dhe 5-të në Siri dhe Konstandinopol. Njihet për gojtarinë e tij në fjalime publike dhe dënimin e keqpërdorimit të autoritetit në kishë dhe në Perandorinë Romake të asaj kohe. Ai kishte ndjesi të njohura asketike. Pas vdekjes së tij iu dha mbiemri "gojëartë".

Kisha Ortodokse e nderon Gjon Gojartin si shenjt (dita e festës 13 nëntor), dhe e rendit atë midis "Tre Hierarkëve të Shenjtë" (dita e festës 30 janari), së bashku me Sh. Vasilin e Madh dhe Sh. Gregorin teolog.

Kisha katolike romake dhe Kisha anglikane e nderojnë Gjon Gojartin poashtu si shenjtor dhe doktor të kishës dhe e përkujtojnë me 13 shtator. Eshtrat e tij u morën nga Konstandinopoli gjatë kryqëzatës së katërt në vitin 1204 dhe u sollën në Romë, por u rikthyen me 27 nëntor 2004 nga Papa Gjon Pali II.

Shumë të diskutueshme janë shprehjet e tij negative në predikimet mbi judenjtë.

Dita përkujtimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kisha ortodokse: 13 nëntor
Kisha katolike / evangjelike / anglikane: 13 shtator

Shenjt mbrojtës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sh. Gjon Gojarti është shenjt mbrojtës i lutësve, gojëtarëve dhe predikuesve.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]