Gjuha slovianski

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Gjuha slovianski
Flitet në:
Vendi: Evropa qendrore, lindore dhe juglindore
Numri i folësve: 500-1000
Renditja:
Familja: gjuha artificiale
Grupi:
Statusi Zyrtar
Gjuhë zyrtare e:
Rregullohet nga: Slovianski Forum
Kodet e gjuhës
ISO 639-1
ISO 639-2
SIL
Flamuri

Gjuha Slovianski (Sllavishtja) është një gjuhë artificiale sllave. Ajo është krijuar në 2006 nga një ekip i gjuhëtarëve nga vende të ndryshme. Ajo është e kundërta e gjuhës interlingua dhe krahas esperantos. Slovianski shkruhet më dy alfabete: atë cirilik dhe atë latin.

Njohur edhe si Medžuslovjanski (Ndërsllavishtja).

Shembuj[redakto | redakto tekstin burimor]

Ati ynë[redakto | redakto tekstin burimor]

Latine[redakto | redakto tekstin burimor]

Otče naš, ktory jesi v nebah, da svečeno je tvoje imeno,
da prijde tvoje krolevstvo, da bude tvoja voľa, kak v nebah tak i na zemje,
hleb naš vsekodenny daj nam tutdeň,
i izvinij nam naše grehi, tak kak my izviňamo naših grešnikov,
i ne vedij nas v pokušenje, ali spasij nas od zlogo.

Kirilic[redakto | redakto tekstin burimor]

Отче наш, кторы јеси в небах, да свечено је твоје имено,
да пријде твоје кролевство, да буде твоја вольа, как в небах так и на земје,
хлеб наш всекоденны дај нам тутдень,
и извиниј нам наше грехи, так как мы извиньамо наших грешников,
и не ведиј нас в покушенје, али спасиј нас од злого.

Shqiptimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Otçe nash, ktori jesi v nebah, da svjêçeno je tvoje imeno,
da prijde tvoje kralevstvo, da bûde tvoja volja, kak v nebah tak i na zemje,
hljeb nash vsjekogjënni daj nam tutgjënj,
i izvinij nam nashe grjehi, tak kak mi izvinjamë nashih grjeshnikov,
i ne vegjij nas v pokûshenje, ale spasij nas od zllëgo.

Numrat 1-10[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Latine: jedin, dva, tri, četyri, peť, šesť, sedm, osm, deveť, deseť
  • Kirilic: једин, два, три, четыри, петь, шесть, седм, осм, деветь, десеть
  • Shqiptimi: jegjin, dva, tri, çetiri, peq, shesq, sedm, osm, deveq, deseq

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]