Grafologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pjesë e shkrimit të dorës i përdorur në analizën grafologjike, që supozohet se tregon tipare të "frivolitetit" dhe "të parëndësisë" tek shkrimtari.

Grafologjia është analiza e shkrimit të dorës me përpjekje për të përcaktuar tiparet e personalitetit të dikujt. Nuk ekziston asnjë provë shkencore për të mbështetur grafologjinë, [1] [2] dhe përgjithësisht konsiderohet një pseudoshkencë [3] [4] ose praktikë shkencërisht e diskutueshme.

Hyrje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithatë, grafologjia mbetet në përdorim të gjerë në Francë [2] [5] dhe historikisht është konsideruar legjitime për përdorim në disa çështje gjyqësore. [6] Termi ndonjëherë përdoret gabimisht për t'iu referuar ekzaminimit të dokumenteve mjeko-ligjore, për faktin se aspektet e kësaj të fundit që kanë të bëjnë me ekzaminimin e dokumenteve të shkruara me dorë quhen herë pas here si grafanalizë .

Historiani Laurens Schlicht pohon se ndërsa grafologjia dështoi të bëhej një disiplinë shkencore, shumë ekspertë në psikologjinë eksperimentale dhe psikiatrinë morën pjesë në përpjekjen për të studiuar grafologjinë brenda një shkence më të gjerë, më të njohur të shprehjes dhe se "për të cilësuar diçka si pseudoshkencë mund të rezultojë kështu lehtësisht. në një ekzaminim josistematik të një konstelacioni historik të prodhimit të njohurive." [7] Grafologjia ka qenë e diskutueshme për më shumë se një shekull. Edhe pse mbështetësit tregojnë provat anekdotike të dëshmive pozitive si një arsye për ta përdorur atë për vlerësimin e personalitetit, studimet empirike nuk arrijnë të tregojnë vlefshmërinë e pretenduar nga mbështetësit e saj. [1] [8] Gjithashtu është vlerësuar nga profesionistët e shëndetit mendor si një nga pesë testet psikologjike më të diskredituara. [9]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jean-Charles Gille-Maisani deklaroi në 1991 se Examen de ingenios para las ciencias i Juan Huarte de San Juan i vitit 1575 ishte libri i parë mbi analizën e shkrimit të dorës. [10] [11] Në grafologjinë amerikane, libri i parë i Camillo Baldi -t Trattato come da una lettera missiva si conoscano la natura e qualità dello scrittore i vitit 1622 konsiderohet të jetë libri i parë. [12] [13]

Rreth vitit 1830 Jean-Hippolyte Michon u interesua për analizën e shkrimit të dorës. Ai publikoi gjetjet e tij [14] [15] menjëherë pasi themeloi Société Graphologique në 1871. Më i shquari i dishepujve të tij ishte Jules Crépieux-Jamin i cili botoi me shpejtësi një seri librash [16] [17] që u botuan shpejt në gjuhë të tjera. [18] [19] Duke u nisur nga qasja integruese e Michon, Crépieux-Jamin themeloi një qasje holistike ndaj grafologjisë.

Alfred Binet ishte i bindur të kryente kërkime në grafologji nga 1893 deri në 1907. Ai e quajti atë "shkenca e së ardhmes" pavarësisht refuzimit të rezultateve të tij nga grafologët.

Psikiatri francez Joseph Rogues De Fursac kombinoi grafologjinë dhe psikiatrinë në një libër të vitit 1905, Les ecrits et les dessins dans les maladies mentales et nerveuses. [20]

Pas Luftës së Parë Botërore, interesi për grafologji vazhdoi të përhapet në Evropë, si dhe në Shtetet e Bashkuara. Në Gjermani gjatë viteve 1920, Ludwig Klages themeloi dhe publikoi gjetjet e tij në Zeitschrift für Menschenkunde ( Revista për Studimin e Njerëzimit ). Kontributi i tij kryesor në këtë fushë mund të gjendet në Handschrift und Charakter . [21] [22]

Thea Stein Lewinson dhe J. Zubin modifikuan idetë e Klage, bazuar në përvojën e tyre duke punuar për qeverinë amerikane, duke botuar metodën e tyre në 1942. [23]

Në vitin 1929 Milton Bunker themeloi Shoqërinë Amerikane të Analizës së Grafove që mëson grafoanalizën . Kjo organizatë dhe sistemi i saj ndanë botën e grafologjisë amerikane në dysh. Nxënësve iu desh të zgjidhnin midis grafoanalizës ose grafologjisë holistike. Ndërsa mungojnë të dhënat e forta, provat anekdotike tregojnë se 10% e anëtarëve të Shoqatës Ndërkombëtare të Grafonalizimit (IGAS) u dëbuan midis viteve 1970 dhe 1980.

Lidhur me një korrelacion të propozuar midis seksit biologjik dhe stilit të shkrimit të dorës, një punim i botuar nga James Hartley në 1989 arriti në përfundimin se kishte disa prova në mbështetje të kësaj hipoteze. [24]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Driver, Russell W.; Buckley, M. Ronald; Frink, Dwight D. (prill 1996). "Should We Write Off Graphology?". International Journal of Selection and Assessment. 4 (2): 78–86. doi:10.1111/j.1468-2389.1996.tb00062.x. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Cohen, Roger (19 tetor 1993). "In France, It's How You Cross the t's". The New York Times. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Nevo, B Scientific Aspects Of Graphology: A Handbook Springfield, IL: Thomas: 1986
 4. ^ "Barry Beyerstein Q&A". Ask the Scientists. Scientific American Frontiers. Arkivuar nga origjinali më 2007-02-20. Marrë më 2008-02-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) "they simply interpret the way we form these various features on the page in much the same way ancient oracles interpreted the entrails of oxen or smoke in the air. i.e., it's a kind of magical divination or fortune telling where 'like begets like'".
 5. ^ Schofield, Hugh (29 prill 2013). "A French love affair... with graphology". BBC News. Paris. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Bishop, Paul (2017). Ludwig Klages and the Philosophy of Life: A Vitalist Toolkit. Routledge. fq. 5. ISBN 9781138697157. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Schlicht, Laurens (2020). "Graphology in Germany in the 1920s and 1930s". NTM Zeitschrift für Geschichte der Wissenschaften, Technik und Medizin. 28 (2): 149–179. doi:10.1007/s00048-020-00246-8. PMID 32333033. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Furnham, Adrian; Gunter, Barrie (janar 1987). "Graphology and personality: Another failure to validate graphological analysis". Personality and Individual Differences. 8 (3): 433–435. doi:10.1016/0191-8869(87)90045-6. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Norcross, John C.; Koocher, Gerald P.; Garofalo, Ariele (2006). "Discredited psychological treatments and tests: A Delphi poll". Professional Psychology: Research and Practice. 37 (5): 515–522. doi:10.1037/0735-7028.37.5.515. ISSN 1939-1323. Five tests rated by at least 25% of the experts in terms of being discredited for a specific purpose received mean scores of 4.0 or higher: Luscher Color Test, Szondi Test, handwriting analysis (graphology), Bender Visual Motor Gestalt Test (for assessment of neuropsychological impairment), eneagrams, and Lowenfeld Mosaic Test {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Gille-Maisani, Jean-Charles (1991). Psicología de la Escritura [Psychology of Handwriting)]. Barcelona: Herder. ISBN 978-84-254-1705-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Huarte, Juan (1846). Examen de ingenios para las ciencias [Examination of inventions for the sciences] (në spanjisht). Madrid: Imprenta R. Campuzano.
 12. ^ Roman, Klara G. (1952), Handwriting: A Key to Personality (bot. 1st), New York: Pantheon Books {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Baldi, Camillo (1622). Trattato come da una lettera missiva si conoscano la natura e qualità dello scrittore [Treatise on from a missive letter knowing the nature and quality of the writer] (në italisht). Carpi: Girolamo Vaschieri. Arkivuar nga origjinali më 2016-11-21. Marrë më 2016-11-12.
 14. ^ Michon, Jean-Hippolyte (1872), Le mystéres de l'écriture, Paris {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 15. ^ Michon, Jean-Hippolyte (1875), Systéme de graphologie, Paris {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 16. ^ Crépieux-Jamin, Jules, Traité pratique de graphologie, étude du caractère de l'homme d'après son écriture, Paris {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Crépieux-Jamin, Jules, L'écriture et le caractère, Paris: 1888 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Crépieux-Jamin, Jules, Handwriting and Expression (bot. First English Translation), London: 1892 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Crépieux-Jamin, Jules (1906), Praktisches Lehrbuch der Graphologie (bot. Fifth German), Leipzig: List {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Fursac, Joseph Rogues de (1905). Les écrits et les dessins dans les maladies nerveuses et mentales (bot. first publication). Masson, Paris. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Klages, Ludwig, Handschrift und Charakter, 1916 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Klages, Ludwig (1940), Handschrift und Charakter: gemeinverständlicher Abriss der graphologischen Technik (bot. 17th), Barth, fq. 256 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 23. ^ Lewinson, Thea Stein; Zubin, J (1942), Handwriting analysis; a series of scales for evaluating the dynamic aspects of handwriting (bot. 1st), New York: King's Crown Press, fq. xiii, 147 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Hartley, James (janar 1991). "Sex Differences in Handwriting: a comment on Spear". British Educational Research Journal. 17 (2): 141–145. doi:10.1080/0141192910170204. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)