Hiperfokusi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Monotropic and polytropic learning
Të mësuarit monotrop (hiperfokus) dhe politropik

Hiperfokusi është një formë intensive e përqendrimit ose vizualizimit mendor që fokuson vetëdijen në një temë, temë ose detyrë. Në disa individë, tema ose tema të ndryshme mund të përfshijnë gjithashtu ëndrra me sy hapur, koncepte, trillime, imagjinatë dhe objekte të tjera të mendjes. Hiperfokusimi në një temë të caktuar mund të shkaktojë largim nga detyrat e caktuara ose të rëndësishme.

Psikiatrikisht, konsiderohet të jetë një tipar i ADHD së bashku me mungesën e vëmendjes, dhe është propozuar si një tipar i kushteve të tjera, si skizofrenia dhe çrregullimi i spektrit të autizmit (ASD). [1] [2]

Teoria psikologjike rreth lateralizimit të trurit është konsideruar  rreth hiperfokusit si një simptomë e shëndetit mendor. Është në studim, por nuk është vërtetuar empirikisht. [3] [4] [5]

Hiperfokusi mund të ketë një lidhje me konceptin e rrjedhës. [2] Në disa rrethana, si rrjedha ashtu edhe hiperfokusi mund të jenë një ndihmë për arritjen, por në rrethana të tjera, i njëjti fokus dhe sjellje mund të jetë një detyrim, duke shpërqendruar nga detyra në fjalë. Sidoqoftë, ndryshe nga hiperfokusi, "rrjedha" shpesh përshkruhet në terma më pozitivë, duke sugjeruar se ato nuk janë dy anë të së njëjtës gjendje në rrethana ose intelekt të kundërta. [5]

Simptomë psikiatrike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hiperfokusi në disa raste mund të jetë gjithashtu simptomatik i një gjendjeje psikiatrike. Në disa raste, ajo referohet si këmbëngulje [2] - një paaftësi ose dëmtim në ndërrimin e detyrave ose aktiviteteve ("ndërrimi i grupeve"), [6] ose heqja dorë nga përsëritja e përgjigjes mendore ose fizike (gjeste, fjalë, mendime) pavarësisht mungesa ose ndërprerja e një stimuli. [7] [8] [9] [10] Dallohet nga stereotipia (një sjellje idiosinkratike shumë e përsëritur). [1]

Kushtet që lidhen me hiperfokusin ose këmbënguljen përfshijnë çrregullime neurozhvillimore, veçanërisht ato që konsiderohen të jenë në spektrin e autizmit dhe çrregullimin e hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD). Në ADHD, mund të jetë një mekanizëm përballues ose një simptomë e vetë-rregullimit emocional. Të ashtuquajturit njerëz "dy herë të jashtëzakonshëm", me intelekt të lartë dhe aftësi të kufizuara në të mësuar, mund të kenë njërën ose të dyja sjelljet hiperfokusuese dhe këmbëngulëse. [2] [1] Ato shpesh imitohen nga kushte të ngjashme që përfshijnë mosfunksionim ekzekutiv ose disrregullim emocional, dhe mungesa e diagnozës dhe trajtimit mund të çojë në bashkë-morbiditet të mëtejshëm. [1]

ADHD[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në ADHD, formulimi dhe të menduarit mund të jenë më të ngadalta se te njerëzit neurotipikë (megjithëse kjo nuk është universale) dhe mund të jetë "e gjatë ose tangjenciale". [1] [11] Këto simptoma të pavëmendshme ndodhin dyfish me atë që është quajtur "hiperfokus" nga Deklarata e Konsensusit Evropian 2019 mbi ADHD të të rriturve. Mbikoncentrimi ose hiperfokusi ndodh shpesh nëse personi gjen diçka "shumë interesante dhe/ose ofron kënaqësi të menjëhershme, të tilla si lojërat kompjuterike ose bisedat në internet. Për aktivitete të tilla, përqendrimi mund të zgjasë për orë të tëra, në një mënyrë shumë të fokusuar." [1]

ADHD është një vështirësi në drejtimin e vëmendjes (një funksion ekzekutiv i lobit frontal), jo mungesë vëmendjeje. [12] [13] [14]

Kushtet që nuk ka gjasa të ngatërrohen me hiperfokusin shpesh përfshijnë përsëritjen e mendimeve ose sjelljeve të tilla si çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD), trauma, [15] dhe disa raste të dëmtimit traumatik të trurit. [6]

Autizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dy simptoma kryesore të çrregullimit të spektrit të autizmit (ASD) përfshijnë tingujt ose lëvizjet e përsëritura dhe fiksimin në gjëra të ndryshme duke përfshirë tema dhe aktivitete. [16] Hiperfokusi në kontekstin e ASD është referuar gjithashtu si paaftësia për të ridrejtuar mendimet ose detyrat ndërsa situata ndryshon (fleksibiliteti njohës). [17]

Një shpjegim i sugjeruar për hiperfokusin tek ata me ASD është se aktiviteti ku ata janë të hiperfokusuar është i parashikueshëm. Aversioni ndaj situatave të paparashikueshme është një karakteristikë e ASD, [18] ndërsa duke u fokusuar në diçka të parashikueshme, ata do të kenë vështirësi të ndryshojnë në një detyrë që është e paparashikueshme. [16]

Skizofrenia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skizofrenia është një gjendje mendore e karakterizuar nga një shkëputje nga realiteti, duke përfshirë iluzionet madhështore, të menduarit e çorganizuar dhe sjelljen jonormale shoqërore. [19] Kohët e fundit, hiperfokusi ka ardhur në vëmendje si pjesë e simptomave njohëse që lidhen me çrregullimin. Në këtë përdorim, hiperfokusi është një fokus intensiv në përpunimin e informacionit para tyre. Kjo hipotezë sugjeron se hiperfokusi është arsyeja pse ata që vuajnë nga skizofrenia përjetojnë vështirësi në përhapjen e vëmendjes së tyre në shumë gjëra. [20]

Psikopatia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa kërkime kanë treguar se psikopatët janë të përqendruar në marrjen e një shpërblimi dhe si rezultat aftësia e tyre për të përdorur sinjale kontekstuale, ndëshkime ose informacione kontekstuale për të rregulluar sjelljen e tyre mund të dëmtohet. Për më tepër, ata zhvillojnë vizionin e tunelit që bllokon çdo stimulim (siç është frika për arritjen e qëllimit).

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f Kooij, J. J. S.; Bijlenga, D.; Salerno, L.; Jaeschke, R.; Bitter, I.; Balázs, J.; Thome, J.; Dom, G.; Kasper, S. (1 shkurt 2019). "Updated European Consensus Statement on diagnosis and treatment of adult ADHD". European Psychiatry. 56: 14–34. doi:10.1016/j.eurpsy.2018.11.001. ISSN 0924-9338. PMID 30453134. {{cite journal}}: |hdl-access= ka nevojë për |hdl= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b c d Webb, James T.; Amend, Edward R.; Webb, Nadia E.; Goerss, Jean; Beljan, Paul; Olenchak, F. Richard (2005), Misdiagnosis and Dual Diagnoses of Gifted Children and Adults: ADHD, Bipolar, OCD, Asperger's, Depression, and Other Disorders, Scottsdale, AZ: Great Potential Press, Inc., fq. 50–51, ISBN 9780910707640, …there are no empirical data that support hyperfocus as an aspect of ADD/ADHD. In gifted children without ADD/ADHD, this rapt and productive attention state is described by Csikszentmihalyi (1990) as 'flow.' … What has been coined 'hyperfocus' in persons with ADD/ADHD seems to be a less medical-sounding description of perseveration. Thus the apparent ability to concentrate in certain limited situations does not exclude the diagnosis of ADD/ADHD. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Freed, Jeffrey; Parsons, Laurie (21 tetor 1998). Right-Brained Children in a Left-Brained World: Unlocking the Potential of Your ADD Child (në anglisht). Simon and Schuster. ISBN 9780684847931.
 4. ^ Pfabigan, Daniela M.; Tran, Ulrich S. (21 gusht 2015). Behavioral and Physiological Bases of Attentional Biases: Paradigms, Participants, and Stimuli (në anglisht). Frontiers Media SA. ISBN 9782889196401.
 5. ^ a b White, Holly A.; Shah, Priti (1 prill 2006). "Uninhibited imaginations: Creativity in adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder". Personality and Individual Differences. 40 (6): 1121–1131. doi:10.1016/j.paid.2005.11.007. ISSN 0191-8869. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b Priory psychiatric glossary
 7. ^ Winn, Philip, red. (2001), "Perseveration", Dictionary of Biological Psychology, Taylor & Francis, fq. 595, ISBN 9780415136068 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Helm-Estabrooks N (2004). "The problem of perseveration". Semin Speech Lang. 25 (4): 289–90. doi:10.1055/s-2004-837241. PMID 15599818. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Grinnell, Renée (2008). "Perseveration". Psych Central. Arkivuar nga origjinali më 16 tetor 2012. Marrë më 13 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Dictionary.com definition
 11. ^ Goodin, Kate. "Famous People with ADHD". Parenting. Meredith Corporation. Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2017. Marrë më 22 gusht 2013. David Neeleman, Founder of JetBlue Airways … reported in an interview with ADDitude magazine his ADHD prevents him from being detail-oriented and completing doing day-to-day tasks, saying, 'I have an easier time planning a 20-aircraft fleet than I do paying the light bill.' {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ 2012 Burnett Lecture Video, Part 1 of 3, Keynote Speaker: Russell A. Barkley, Ph.D. by UNCCHLearningCenter, retrieved Aug 2013
 13. ^ 2012 Burnett Lecture, Video, Part 2 of 3, ADHD, Self-Regulation and Executive Functioning Theory, by UNCCHLearningCenter
 14. ^ 2012 Burnett Lecture Video, Part 3 of 3, Q & A Dr. Russell Barkley by UNCCHLearningCenter - Streamed live on 1 November 2012 Sponsored by the Academic Success Program for Students with LD and ADHD — a UNC-Chapel Hill Learning Center Program in the College of Arts and Sciences — and the UNC General Alumni
 15. ^ Brasic, James Robert (9 korrik 2012). "Pediatric Obsessive-Compulsive Disorder Differential Diagnoses". Medscape Reference. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ a b Ashinoff, Brandon K.; Abu-Akel, Ahmad (2021). "Hyperfocus: the forgotten frontier of attention". Psychological Research. 85 (1): 1–19. doi:10.1007/s00426-019-01245-8. ISSN 0340-0727. PMC 7851038. PMID 31541305. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Geurts, Hilde M.; Corbett, Blythe; Solomon, Marjorie (1 shkurt 2009). "The paradox of cognitive flexibility in autism". Trends in Cognitive Sciences (në anglisht). 13 (2): 74–82. doi:10.1016/j.tics.2008.11.006. ISSN 1364-6613. PMC 5538880. PMID 19138551.
 18. ^ "Autism spectrum disorder - Symptoms and causes". Mayo Clinic (në anglisht). Marrë më 12 mars 2022.
 19. ^ "Schizophrenia - Symptoms and causes". Mayo Clinic (në anglisht). Marrë më 12 mars 2022.
 20. ^ Luck, Steven J; Hahn, Britta; Leonard, Carly J; Gold, James M (11 shtator 2019). "The Hyperfocusing Hypothesis: A New Account of Cognitive Dysfunction in Schizophrenia". Schizophrenia Bulletin. 45 (5): 991–1000. doi:10.1093/schbul/sbz063. ISSN 0586-7614. PMC 6737469. PMID 31317191. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)