Hipnoterapia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hipnoterapia është një lloj ndërhyrjeje mendje-trup në të cilën hipnoza përdoret për të krijuar një gjendje të vëmendjes së përqendruar dhe rritjes së sugjerueshmërisë në trajtimin e një çrregullimi ose shqetësimi mjekësor ose psikologjik. [1]

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjalori i titujve të profesionit të Departamentit të Punës të Shteteve të Bashkuara (DOT) përshkruan punën e hipnoterapistit:

"Nxit gjendjen hipnotike te klienti për të rritur motivimin ose për të ndryshuar modelet e sjelljes: Konsultohet me klientin për të përcaktuar natyrën e problemit. Përgatit klientin për të hyrë në gjendje hipnotike duke shpjeguar se si funksionon hipnoza dhe çfarë do të përjetojë klienti. Testet i nënshtrohen përcaktimit të shkallës së sugjerueshmërisë fizike dhe emocionale. Indukton gjendjen hipnotike tek klienti, duke përdorur metoda dhe teknika të individualizuara të hipnozës bazuar në interpretimin e rezultateve të testit dhe analizën e problemit të klientit. Mund të trajnojë klientin në kondicionimin e vetëhipnozës." [2]

Tradicionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forma e hipnoterapisë e praktikuar nga shumica e hipnotizuesve viktorianë, duke përfshirë James Braid dhe Hippolyte Bernheim, përdorte kryesisht sugjerimin e drejtpërdrejtë të heqjes së simptomave, me një përdorim të relaksimit terapeutik dhe herë pas here neveri ndaj alkoolit, drogës, etj [3]

Eriksonian[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitet 1950, Milton H. Erickson zhvilloi një qasje rrënjësisht të ndryshme ndaj hipnotizmit, e cila më pas u bë e njohur si "hipnoterapia Eriksoniane" ose "Hipnoterapia Neo-Ericksonian". Bazuar në besimin e tij se sjelljet jofunksionale përcaktoheshin nga tensioni social, Erickson e përvetësoi sjelljen e subjektit për të krijuar raporte, një strategji që ai e quajti "shfrytëzimi". Pasi u krijua raporti, ai përdori një qasje joformale bisedore për ndërgjegjësimin e drejtpërdrejtë. Metodat e tij përfshinin modele komplekse gjuhësore dhe strategji terapeutike specifike për klientin (duke reflektuar natyrën e përdorimit). Ai pretendoi se kishte zhvilluar mënyra për të sugjeruar ndryshime në sjellje gjatë një bisede në dukje të zakonshme. [4]

Kjo divergjencë nga tradita bëri që disa, duke përfshirë Andre Weitzenhoffer, të kundërshtonin nëse Erickson kishte të drejtë që ta cilësonte qasjen e tij si "hipnozë". [5] Punimi themelor i Ericksonit, megjithatë, e konsideron hipnozën si një gjendje mendore në të cilën mund të kryhen lloje specifike të "punës" dhe jo një teknikë induksioni. [6]

Themeluesit e programimit neuro-gjuhësor (NLP), një metodë disi e ngjashme në disa drejtime me disa versione të hipnoterapisë, pohuan se ata e kishin modeluar punën e Erickson gjerësisht dhe e kishin asimiluar atë në qasjen e tyre. [7] [8] Weitzenhoffer kundërshtoi nëse NLP ka ndonjë ngjashmëri të vërtetë me punën e Erickson. [5]

I fokusuar në zgjidhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitet 2000, hipnoterapistët filluan të kombinojnë aspekte të terapisë së shkurtër të përqendruar në zgjidhje (SFBT) me hipnoterapinë Ericksonian për të prodhuar terapi që ishte e fokusuar tek qëllimi (ajo që klienti dëshironte të arrinte) në vend të qasjes më tradicionale të përqendruar te problemi (shpenzimi i kohës duke diskutuar çështjet që e sollën klientin të kërkonte ndihmë). Një seancë hipnoterapie e fokusuar në zgjidhje mund të përfshijë teknika nga NLP. [9]

Kognitive/sjellëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipnoterapia konjitive e sjelljes (CBH) është një terapi psikologjike e integruar që përdor hipnozën klinike dhe terapinë konjitive të sjelljes (CBT). [10] Përdorimi i CBT në lidhje me hipnoterapinë mund të rezultojë në një efektivitet më të madh të trajtimit. Një meta-analizë e tetë kërkimeve të ndryshme zbuloi "një përmirësim 70% më të madh" për pacientët që i nënshtrohen një trajtimi të integruar për ata që përdorin vetëm CBT. [11]

Në vitin 1974, Theodore X. Barber dhe kolegët e tij botuan një përmbledhje të hulumtimit i cili argumentoi, duke ndjekur psikologjinë e mëparshme sociale të Theodore R. Sarbin, se hipnotizmi kuptohej më mirë jo si një "gjendje e veçantë", por si rezultat i variablave normale psikologjike., të tilla si imagjinata aktive, pritshmëria, qëndrimet e duhura dhe motivimi. [12] Barber prezantoi termin "kognitiv-sjellës" për të përshkruar teorinë joshtetërore të hipnotizmit dhe diskutoi zbatimin e saj në terapinë e sjelljes.

Zbatimi në rritje i teorive dhe koncepteve psikologjike njohëse dhe të sjelljes në shpjegimin e hipnozës hapi rrugën për një integrim më të ngushtë të hipnoterapisë me terapi të ndryshme njohëse dhe të sjelljes. [13]

Shumë terapi njohëse dhe të sjelljes u ndikuan fillimisht nga teknikat më të vjetra të hipnoterapisë, [14] p.sh., desensibilizimi sistematik i Joseph Wolpe, teknika kryesore e terapisë së hershme të sjelljes, fillimisht u quajt "desensibilizimi hipnotik" [15] dhe rrjedh nga hipnoza mjekësore (1948) e Lewis Wolberg. [16]

Kurative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dr. Peter Marshall, autor i "A Handbook of Hypnoterapia", shpiku Teoria e Transit të Sëmundjeve Mendore, e cila pohon se njerëzit që vuajnë nga depresioni, ose disa lloje të tjera neurozash, tashmë po jetojnë në ekstazë. Ai pohon se kjo do të thotë që hipnoterapisti nuk ka nevojë të nxisë ekstazën, por në vend të kësaj t'i bëjë ata ta kuptojnë këtë dhe t'i nxjerrin jashtë. [17]

E ndërgjegjshëme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipnoterapia e ndërgjegjshme është terapi që përfshin vëmendjen dhe hipnoterapinë. Një studim pilot u bë në Universitetin Baylor, Teksas, dhe u botua në Gazetën Ndërkombëtare të Hipnozës Klinike dhe Eksperimentale. Dr. Gary Elkins, drejtor i Laboratorit të Kërkimit të Mjekësisë Mendje-Trup në Universitetin Baylor e quajti atë "një opsion të vlefshëm për trajtimin e ankthit dhe reduktimit të stresit" dhe "një terapi inovative mendje-trup". Studimi tregoi një ulje të stresit dhe një rritje të ndërgjegjes. [18]

Marrëdhënia me mjekësinë shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Praktikuesit e hipnoterapisë herë pas here tërheqin vëmendjen e mjekësisë kryesore. Përpjekjet për të futur ashpërsi akademike janë frustruar nga kompleksiteti i sugjestibilitetit të klientit, i cili ka aspekte sociale dhe kulturore, duke përfshirë reputacionin e praktikantit. Rezultatet e arritura në një kohë dhe qendër studimi nuk janë transmetuar në mënyrë të besueshme te brezat e ardhshëm. [19]

Në vitet 1700, Anton Mesmer ofroi justifikime pseudoshkencore për praktikat e tij, por racionalizimet e tij u hodhën poshtë nga një komision që përfshinte Benjamin Franklin.

Përdorimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Klinikët zgjedhin hipnoterapinë për të trajtuar një gamë të gjerë rrethanash; megjithatë, sipas Yeates (2016), njerëzit zgjedhin të bëjnë hipnoterapi për shumë arsye të tjera:

“Duke shpërfillur çështje specifike si ankthi i performancës, tërbimi në rrugë, pesha, pirja e duhanit, alkooli, seksi i pasigurt, etj., ata që kërkojnë hipnoterapi sot e bëjnë këtë për shkak të ndjenjave të keqpërcaktuara dhe të paqarta që: (a) shëndeti i tyre është larg të qenit optimal; (b) shqetësimi i tyre për ngjarjet e së shkuarës/të tashmes/së së ardhmes është i tepruar dhe dobësues; (c) ata nuk janë të kënaqur me atë që janë; (d) ata nuk po performojnë deri në nivelin e potencialit të tyre të vërtetë; dhe/ose ( e) jetës së tyre i mungon ndonjë gjë e rëndësishme (por e paidentifikuar)”. [20]

Menopauza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka prova që mbështesin përdorimin e hipnoterapisë në trajtimin e simptomave të menopauzës, duke përfshirë ndezjet e nxehta. [21] [22] [23] Shoqata e Menopauzës së Amerikës së Veriut rekomandon hipnoterapinë për menaxhimin johormonal të simptomave vazomotore të lidhura me menopauzën, duke i dhënë asaj nivelin më të lartë të provave. [24]

Sindromi i zorrës së irrituar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi i hipnoterapisë në trajtimin e simptomave të sindromës së zorrës së irrituar mbështetet nga kërkimet, duke përfshirë provat e kontrolluara të rastësishme. [25] [26] [27] [28] Një auditim i vitit 2015 i 1000 pacientëve që kryenin hipnoterapinë e fokusuar në zorrë në praktikën normale klinike zbuloi se hipnoterapia ishte një ndërhyrje efektive për IBS refraktare. [29] Hipnoterapia e drejtuar nga zorrët rekomandohet në trajtimin e sindromës së zorrës së irrituar nga udhëzuesi klinik i Kolegjit Amerikan të Gastroenterologjisë për menaxhimin e IBS. [30]

Lindja e fëmijës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipnoterapia shpesh aplikohet në procesin e lindjes dhe në periudhën pas lindjes, [31] [32] [33] [34] por nuk ka prova të mjaftueshme për të përcaktuar nëse ajo lehtëson dhimbjen gjatë lindjes [35] [36] dhe nuk ka dëshmi se është efektiv kundër depresionit pas lindjes. [37]

Bulimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura tregon se një gamë e gjerë ndërhyrjesh hipnotike janë hetuar për trajtimin e bulimisë nervore, me efekt jo përfundimtar. [38] Studime të ngjashme kanë treguar se grupet që vuanin nga bulimia nervosa, që i nënshtroheshin hipnoterapisë, ishin më të jashtëzakonshme ndaj mungesës së trajtimit, placebos ose trajtimeve të tjera alternative. [38]

Ankthi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipnoterapia tregohet të jetë e krahasueshme në efektivitet me format e tjera të terapisë, të tilla si terapia konjitive-sjellëse, që përdorin teknika relaksimi dhe imazhe. [39] Gjithashtu ka treguar të jetë i suksesshëm kur përdoret për të reduktuar ankthin tek ata me ankth dhe fobi dentare. [40]

PTSD[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Profesor Charcot, studentët e tij dhe një grua që përjeton histeri.

Çrregullimi i Stresit post-traumatik (PTSD) dhe simptomat e tij janë treguar të përmirësohen për shkak të zbatimit të hipnoterapisë, si në afat të gjatë ashtu edhe në atë të shkurtër. [41] Ndërsa kërkimet vazhdojnë, hipnoterapia po konsiderohet më hapur si një ndërhyrje efektive për ata me PTSD. [42]

Depresioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipnoterapia është treguar të jetë efektive kur përdoret për të trajtuar simptomat afatgjata të depresionit. Është treguar të jetë i krahasueshëm me efikasitetin e terapisë kognitive-sjellëse dhe kur përdoret së bashku, efikasiteti duket se rritet. [43]

Përdorime të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndër aplikimet e tij të shumta në fusha të tjera mjekësore, [44] hipnotizmi u përdor në mënyrë terapeutike, nga disa alienistë në epokën viktoriane, për të trajtuar gjendjen e njohur atëherë si histeria. [45]

Hipnoterapia moderne është gjerësisht e pranuar për trajtimin e disa çrregullimeve të zakoneve, për të kontrolluar frikën irracionale, [46] [47] si dhe në trajtimin e kushteve të tilla si pagjumësia [48] dhe varësia. [49] Hipnoza është përdorur gjithashtu për të përmirësuar rikuperimin nga kushtet jo-psikologjike si pas procedurave kirurgjikale, [50] në kujdesin e kancerit të gjirit [51] dhe madje edhe me problemet gastro-intestinale. [52]

Efikasiteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Një meta-analizë e vitit 2003 mbi efikasitetin e hipnoterapisë arriti në përfundimin se "efikasiteti i hipnozës nuk verifikohet për një pjesë të konsiderueshme të spektrit të praktikës psikoterapeutike". [53]
 • Në vitin 2007, një meta-analizë nga Cochrane Colaboration zbuloi se efekti terapeutik i hipnoterapisë ishte "më i lartë se ai i kontrollit të listës së pritjes ose menaxhimit të zakonshëm mjekësor, për dhimbjen e barkut dhe simptomat primare të IBS, në afat të shkurtër në pacientët që dështojnë. terapi standarde mjekësore”, pa efekte anësore të dëmshme. Megjithatë, autorët vunë në dukje se cilësia e të dhënave në dispozicion ishte e pamjaftueshme për të nxjerrë ndonjë përfundim të sigurt. [54]
 • Dy rishikime të Cochrane në vitin 2012 arritën në përfundimin se nuk kishte prova të mjaftueshme për të mbështetur efikasitetin e tij në menaxhimin e dhimbjeve të lindjes [35] ose depresionit pas lindjes. [37]
 • Një meta-analizë e vitit 2014 që u përqendrua në efikasitetin e hipnoterapisë në sindromën e zorrës së irrituar zbuloi se ishte e dobishme për dhimbjet afatshkurtra të barkut dhe çështje të tjera gastrointestinale. [55]
 • Në vitin 2016, një përmbledhje e literaturës e botuar në La Presse Médicale zbuloi se nuk ka prova të mjaftueshme për të "mbështetur efikasitetin e hipnozës në çrregullimet kronike të ankthit". [56]
 • Në vitin 2019, një përmbledhje e Cochrane nuk ishte në gjendje të gjente prova të përfitimit të hipnozës në lënien e duhanit dhe sugjeroi nëse ka, në rastin më të mirë është e vogël. [57]
 • Një meta-analizë 2019 e hipnozës si një trajtim për ankthin zbuloi se "pjesëmarrësi mesatar që merr hipnozë reduktoi ankthin më shumë se rreth 79% të pjesëmarrësve të kontrollit", duke vënë në dukje gjithashtu se "hipnoza ishte më efektive në reduktimin e ankthit kur kombinohej me ndërhyrje të tjera psikologjike sesa kur përdoret si një trajtim i pavarur." [58]
 • Në një meta-analizë të vitit 2022 mbi efikasitetin e hipnoterapisë në ankthin dentar, u zbulua se "hipnoza mund të konsiderohet gjithashtu si metodë e fuqishme dhe e suksesshme për reduktimin e ankthit", por gjithashtu deklaroi se kërkohen kërkime të mëtejshme. [40]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Hipnoterapia – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

 

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Elkins GR, Barabasz AF, Council JR, Spiegel D (2015). "Advancing research and practice: the revised APA Division 30 definition of hypnosis". The International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis. 63 (1): 1–9. doi:10.1080/00207144.2014.961870. PMID 25365125. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Dictionary of Occupational Titles: Hypnotherapist (079.157-010)". U.S. Department of Labor, Office of Administrative Law Judges. Marrë më 2017-11-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Kraft T, Kraft D (2005). "Covert sensitization revisited: six case studies". Contemporary Hypnosis. 22 (4): 202–209. doi:10.1002/ch.10. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Deep Hypnosis and Its Induction," M. Erickson, Experimental Hypnosis, Leslie M. LeCron (ed.), New York, Macmillan: 70-114
 5. ^ a b Weitzenhoffer AM (2000). The practice of hypnotism (bot. 2nd). John Wiley & Sons. ISBN 9780471297901. OCLC 606253084. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Weitzenhoffer 2000" defined multiple times with different content
 6. ^ "Deep Hypnosis and Its Induction," M. Erickson, Experimental Hypnosis, Leslie M. LeCron (ed.), New York, Macmillan: 70–114.
 7. ^ Grinder J, Bandler R (1976). Patterns of the hypnotic techniques of Milton H. Erickson. Vëll. 1. Grinder & Associates. ISBN 978-1-55552-052-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Gorton GE (2005). "Milton Hyland Erickson". The American Journal of Psychiatry. 162 (7): 1255. doi:10.1176/appi.ajp.162.7.1255. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Solution Focused Brief Therapy". afsfh.com. 9 qershor 2017. Arkivuar nga origjinali më 16 nëntor 2017. Marrë më 30 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Robertson D (2012). The Practice of Cognitive-Behavioural Hypnotherapy: A Manual for Evidence-Based Clinical Hypnosis. London: Karnac. ISBN 978-1855755307. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Kirsch I, Montgomery G, Sapirstein G (prill 1995). "Hypnosis as an adjunct to cognitive-behavioral psychotherapy: a meta-analysis". Journal of Consulting and Clinical Psychology. 63 (2): 214–220. doi:10.1037/0022-006X.63.2.214. PMID 7751482. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Barber TX, Spanos NP, Chaves JF (1974). Hypnotism, imagination, and human potentialities. Pergamon Press. OCLC 912492464. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Bryant RA, Moulds ML, Guthrie RM, Nixon RD (prill 2005). "The additive benefit of hypnosis and cognitive-behavioral therapy in treating acute stress disorder". Journal of Consulting and Clinical Psychology. 73 (2): 334–340. doi:10.1037/0022-006x.73.2.334. PMID 15796641. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Weitzenhoffer AM (tetor 1972). "Behavior therapeutic techniques and hypnotherapeutic methods". The American Journal of Clinical Hypnosis. 15 (2): 71–82. doi:10.1080/00029157.1972.10402222. PMID 4679810. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Wolpe J (1958). "Psychotherapy by Reciprocal Inhibition". Conditional Reflex. 3 (4): 234–40. doi:10.1007/BF03000093. ISBN 978-0804705097. PMID 5712667. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Wolberg RL (1948). Medical hypnosis. Vëll. 2. Grune & Stratton. OCLC 881360526. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Marshall P (2012). A Handbook of Hypnotherapy. Bexhill-on-Sea: Oakley Books. ISBN 978-0-9569784-5-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Brief Mindful Hypnotherapy Shown to Ease Stress & Anxiety". psychcentral.com (në anglishte amerikane). 2020-06-18. Marrë më 2020-06-19.
 19. ^ Harrington A (2008). The Cure Within: A History of Mind-Body Medicine. W.W. Norton & Company. ISBN 978-0-393-06563-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Yeates LB (2016). "Émile Coué and his Method (I): The Chemist of Thought and Human Action". Australian Journal of Clinical Hypnotherapy & Hypnosis. 38 (1): 3–27 – nëpërmjet unsworks.unsw.edu.au. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!):7
 21. ^ Elkins GR, Fisher WI, Johnson AK, Carpenter JS, Keith TZ (mars 2013). "Clinical hypnosis in the treatment of postmenopausal hot flashes: a randomized controlled trial". Menopause. 20 (3): 291–298. doi:10.1097/GME.0b013e31826ce3ed. PMC 3556367. PMID 23435026. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Roberts RL, Na H, Yek MH, Elkins G (tetor 2017). "Hypnosis for Hot Flashes and Associated Symptomsin Women with Breast Cancer". The American Journal of Clinical Hypnosis. 60 (2): 123–136. doi:10.1080/00029157.2017.1334622. PMID 28891773. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ The Royal Women's Hospital. "CBT and hypnosis effective in treating menopause". The Royal Women's Hospital (në anglisht). Marrë më 2021-09-07.
 24. ^ "Nonhormonal management of menopause-associated vasomotor symptoms: 2015 position statement of The North American Menopause Society". Menopause. 22 (11): 1155–1172, quiz 1173–1174. nëntor 2015. doi:10.1097/GME.0000000000000546. PMID 26382310. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Peters SL, Yao CK, Philpott H, Yelland GW, Muir JG, Gibson PR (shtator 2016). "Randomised clinical trial: the efficacy of gut-directed hypnotherapy is similar to that of the low FODMAP diet for the treatment of irritable bowel syndrome". Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 44 (5): 447–459. doi:10.1111/apt.13706. PMID 27397586. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Rutten JM, Reitsma JB, Vlieger AM, Benninga MA (prill 2013). "Gut-directed hypnotherapy for functional abdominal pain or irritable bowel syndrome in children: a systematic review". Archives of Disease in Childhood. 98 (4): 252–257. doi:10.1136/archdischild-2012-302906. PMID 23220208. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Flik CE, Laan W, Zuithoff NP, van Rood YR, Smout AJ, Weusten BL, etj. (janar 2019). "Efficacy of individual and group hypnotherapy in irritable bowel syndrome (IMAGINE): a multicentre randomised controlled trial". The Lancet. Gastroenterology & Hepatology. 4 (1): 20–31. doi:10.1016/S2468-1253(18)30310-8. PMID 30473202. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Whorwell PJ, Prior A, Faragher EB (dhjetor 1984). "Controlled trial of hypnotherapy in the treatment of severe refractory irritable-bowel syndrome". Lancet. 2 (8414): 1232–1234. doi:10.1016/s0140-6736(84)92793-4. PMID 6150275. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Miller V, Carruthers HR, Morris J, Hasan SS, Archbold S, Whorwell PJ (maj 2015). "Hypnotherapy for irritable bowel syndrome: an audit of one thousand adult patients". Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 41 (9): 844–855. doi:10.1111/apt.13145. PMID 25736234. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Lacy BE, Pimentel M, Brenner DM, Chey WD, Keefer LA, Long MD, Moshiree B (janar 2021). "ACG Clinical Guideline: Management of Irritable Bowel Syndrome". The American Journal of Gastroenterology (në anglishte amerikane). 116 (1): 17–44. doi:10.14309/ajg.0000000000001036. PMID 33315591.
 31. ^ Datta S, Kodali BS, Segal S (2010). "Non-pharmacological Methods for Relief of Labor Pain". Obstetric Anesthesia Handbook. fq. 85–93. doi:10.1007/978-0-387-88602-2_7. ISBN 978-0-387-88601-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Phillips-Moore J (prill 2005). "HypnoBirthing". The Australian Journal of Holistic Nursing. 12 (1): 41–42. PMID 19175270. Marrë më 22 shtator 2012. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Wainer N (2000). "HypnoBirthing. A radical change on our perspective of pain in childbirth". Midwifery Today with International Midwife (55): 36–38. PMID 11189565. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Mottershead N (mars 2006). "Hypnosis: removing the labour from birth". The Practising Midwife. 9 (3): 26–7, 29. PMID 16562656. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ a b Jones L, Othman M, Dowswell T, Alfirevic Z, Gates S, Newburn M, etj. (mars 2012). "Pain management for women in labour: an overview of systematic reviews". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 3 (3): CD009234. doi:10.1002/14651858.CD009234.pub2. PMC 7132546. PMID 22419342. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Cochrane2012" defined multiple times with different content
 36. ^ Madden, Kelly; Middleton, Philippa; Cyna, Allan M; Matthewson, Mandy; Jones, Leanne (2016-05-19). "Hypnosis for pain management during labour and childbirth". Cochrane Database of Systematic Reviews. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ a b Sado M, Ota E, Stickley A, Mori R (qershor 2012). "Hypnosis during pregnancy, childbirth, and the postnatal period for preventing postnatal depression". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 6 (6): CD009062. doi:10.1002/14651858.CD009062.pub2. PMID 22696381. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Cochrane2012b" defined multiple times with different content
 38. ^ a b Barabasz M (prill 2012). "Cognitive hypnotherapy with bulimia". The American Journal of Clinical Hypnosis. 54 (4): 353–364. doi:10.1080/00029157.2012.658122. PMID 22655335. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Golden WL (prill 2012). "Cognitive hypnotherapy for anxiety disorders". The American Journal of Clinical Hypnosis. 54 (4): 263–274. doi:10.1080/00029157.2011.650333. PMID 22655330. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ a b Wolf, Thomas Gerhard; Schläppi, Sina; Benz, Carla Irene; Campus, Guglielmo (2022-04-20). "Efficacy of Hypnosis on Dental Anxiety and Phobia: A Systematic Review and Meta-Analysis". Brain Sciences. 12 (5): 521. doi:10.3390/brainsci12050521. ISSN 2076-3425. PMC 9138388. PMID 35624907. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name ":12" defined multiple times with different content
 41. ^ Rotaru, Tudor-Ștefan; Rusu, Andrei (2016-01-02). "A Meta-Analysis for the Efficacy of Hypnotherapy in Alleviating PTSD Symptoms". International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis. 64 (1): 116–136. doi:10.1080/00207144.2015.1099406. ISSN 0020-7144. PMID 26599995. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ Lynn, Steven Jay; Malakataris, Anne; Condon, Liam; Maxwell, Reed; Cleere, Colleen (prill 2012). "Post-traumatic Stress Disorder: Cognitive Hypnotherapy, Mindfulness, and Acceptance-Based Treatment Approaches". American Journal of Clinical Hypnosis. 54 (4): 311–330. doi:10.1080/00029157.2011.645913. ISSN 0002-9157. PMID 22655333. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ A., Chapman, Robin (2006). The clinical use of hypnosis in cognitive behavior therapy : a practitioner's casebook. Springer Pub. ISBN 0-8261-2884-X. OCLC 60671838. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 44. ^ Savage GH (1909). The Harveian Oration on Experimental Psychology and Hypnotism Delivered before the Royal College of Physicians of London, October 18, 1909. London: Henry Frowde. OL 26297021M. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Crimlisk HL, Ron MA (1999). "Conversion hysteria: History, diagnostic issues, and clinical practice". Cognitive Neuropsychiatry. 4 (3): 165–180. doi:10.1080/135468099395909. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Crawford HJ, Barabasz AF (1993). "Phobias and intense fears: Facilitating their treatment with hypnosis". përmbledhur nga Rhue JW, Lynn SJ, Kirsch I (red.). Handbook of clinical hypnosis. Washington, DC, US: American Psychological Association. fq. 311–337. doi:10.1037/10274-015. ISBN 978-1-55798-440-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Gow MA (2006). "Hypnosis with a 31-year-old female with dental phobia requiring emergency extraction" (PDF). Contemporary Hypnosis. 23 (2): 83–91. doi:10.1002/ch.312. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 15 sht 2017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ Barrett D (1998). The pregnant man: tales from a hypnotherapist's couch. New York: Times Books. ISBN 9780812929058. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ Katz NW (1980-01-01). "Hypnosis and the addictions: a critical review". Addictive Behaviors. 5 (1): 41–47. doi:10.1016/0306-4603(80)90020-9. PMID 6994434. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 50. ^ Diamond SG, Davis OC, Schaechter JD, Howe RD (2006). "Hypnosis for rehabilitation after stroke: Six case studies" (PDF). Contemporary Hypnosis. 23: 173–180. doi:10.1002/ch.319. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ Cramer H, Lauche R, Paul A, Langhorst J, Kümmel S, Dobos GJ (janar 2015). "Hypnosis in breast cancer care: a systematic review of randomized controlled trials". Integrative Cancer Therapies (review). 14 (1): 5–15. doi:10.1177/1534735414550035. PMID 25233905. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ "Effects of hypnosis on GI problems" (PDF). UNCCenter for Functional GI & Motility Disorders. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2014-08-20. Marrë më 2013-06-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ Flammer E, Bongartz W (2003). "On the efficacy of hypnosis: a meta-analytic study" (PDF). Contemporary Hypnosis. 20 (4): 179–197. doi:10.1002/ch.277. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 22 shkurt 2016. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ Webb AN, Kukuruzovic RH, Catto-Smith AG, Sawyer SM (tetor 2007). "Hypnotherapy for treatment of irritable bowel syndrome". The Cochrane Database of Systematic Reviews (4): CD005110. doi:10.1002/14651858.CD005110.pub2. PMID 17943840. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 55. ^ Lee, Han Hee; Choi, Yoon Young; Choi, Myung-Gyu (prill 2014). "The Efficacy of Hypnotherapy in the Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis". Journal of Neurogastroenterology and Motility. 20 (2): 152–162. doi:10.5056/jnm.2014.20.2.152. ISSN 2093-0879. PMC 4015203. PMID 24840368. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ Pelissolo A (mars 2016). "Hypnosis for anxiety and phobic disorders: A review of clinical studies". Presse Médicale. 45 (3): 284–290. doi:10.1016/j.lpm.2015.12.002. PMID 26944812. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 57. ^ Barnes J, McRobbie H, Dong CY, Walker N, Hartmann-Boyce J (qershor 2019). "Hypnotherapy for smoking cessation". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2019 (6): CD001008. doi:10.1002/14651858.CD001008.pub3. PMC 6568235. PMID 31198991. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ Valentine KE, Milling LS, Clark LJ, Moriarty CL (korrik 2019). "The efficacy of hypnosis as a treatment for anxiety: a meta-analysis". The International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis. 67 (3): 336–363. doi:10.1080/00207144.2019.1613863. PMID 31251710. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)