Jump to content

Holland

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hollanda e Veriut dhe Jugut (në portokallë) të shfaqura brenda Holandës

Holland është një rajon gjeografik dhe ish-provincë në bregun perëndimor të Holandës.[1] Emri Holland gjithashtu përdoret shpesh në mënyrë joformale për t'iu referuar të gjithë vendit të Holandës. Ky përdorim pranohet zakonisht në vendet e tjera dhe gjithashtu përdoret zakonisht nga vetë holandezët.[2] Megjithatë, disa në Holandë, veçanërisht ato nga rajonet jashtë Holandës, e konsiderojnë të padëshirueshme ose keqpërfaqësuese përdorimin e termit për të gjithë vendin..[3]

Nga shekulli i 10-të deri në shekullin e 16-të, Holland ishte një rajon i bashkuar politikisht brenda Perandorisë së Shenjtë Romake si një qark i sunduar nga kontet e Hollandës. Deri në shekullin e 17-të, provinca e Hollandës ishte rritur për t'u bërë një fuqi detare dhe ekonomike, duke dominuar krahinat e tjera të Republikës së sapoardhur Holandeze.

Zona e ish-Qarkut të Hollandës përkon përafërsisht me dy provincat aktuale holandeze, Hollanda e Veriut dhe Hollanda e Jugut, në të cilat u ndanë, dhe të cilat së bashku përfshijnë tre qytetet më të mëdha të Holandës: kryeqytetin e Amsterdamit; Roterdami, shtëpia e portit më të madh të Evropës; dhe selia e qeverisë së Hagës.

Holland ndodhet në perëndim të Holandës. Një rajon detar, Holland shtrihet në Detin e Veriut në grykëderdhjet e Rinit dhe Maas. Ai përmban lumenj dhe liqene të shumtë dhe ka një kanal të brendshëm dhe një sistem ujor të gjerë. Në jug është Zelanda. Rajoni kufizohet në lindje nga IJsselmeer dhe katër provinca holandeze. Ka disa lumenj dhe liqene, si dhe kanale. Në jug të rajonit shtrihet krahina e Zeeland (provincë)Zeeland, dhe në lindje liqeni IJsselmeer. Qytetet më të mëdha janë Amsterdami, Roterdami, Haga, Leiden dhe Haarlem.

  1. ^ G. Geerts & H. Heestermans, 1981, Groot Woordenboek der Nederlandse Taal. Deel I, Van Dale Lexicografie, Utrecht, p 1105
  2. ^ Netherlands vs. Holland Arkivuar 24 nëntor 2020 tek Wayback Machine, Netherlands Board of Tourism & Conventions
  3. ^ "Holland or the Netherlands?" (në anglisht). Dutch Embassy in Sweden. Arkivuar nga origjinali më 27 tetor 2016. Marrë më 15 dhjetor 2012.