Huti shqiponjë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Huti shqiponjë (Bubo bubo) është një specie e bufit të shqiponjës që banon në pjesën më të madhe të Euroazisë. Quhet gjithashtu Uhu dhe në Evropë, herë pas here shkurtohet në vetëm një buf shqiponje.[1] Oneshtë një nga speciet më të mëdha të bufit, dhe femrat mund të rriten në një gjatësi totale prej 75 cm, me një hapësirë krahësh prej 188 cm, me meshkujt që janë pak më të vegjël.[2] Ky zog ka tufa të veçanta veshi, me pjesët e sipërme që janë të njollosura me ngjyrë të errët të zezë dhe të errët. Krahët dhe bishti janë me shirita. Pjesët e poshtme janë një tifoz me ngjyrë të ndryshueshme, me vija me ngjyrë të errët. Disku i fytyrës nuk është shumë i dukshëm dhe sytë portokalli janë dallues.[3]

Huti shqiponjë gjendet në shumë habitate, por është kryesisht një zog i rajoneve malore ose zona të tjera shkëmbore, shpesh ato pranë skajit të ndryshëm të pyjeve dhe zonave me shkurre si me hapje dhe/ose ligatina për të gjuajtur shumicën e gjahut të tyre. Për më tepër, ata banojnë në pyje halore, stepa dhe zona të tjera në lartësi të ndryshme që janë zakonisht relativisht të largëta. Bufët euroaziatikë gjenden herë pas here në tokat bujqësore dhe në mjediset e ngjashme me parkun brenda qyteteve evropiane, madje rrallë në zonat urbane më të ngarkuara.[3] [4] Ky huti shqiponjë është një grabitqar kryesisht nate, duke gjuajtur për një sërë llojesh të ndryshme të preve. Kryesisht, dieta e tyre përbëhet nga gjitarë të vegjël si brejtësit dhe lepujt, por ata gjithashtu prenë gjitarë më të mëdhenj dhe zogj të madhësive të ndryshme. Preja më dytësore mund të përfshijë zvarranikët, amfibët, peshqit, insektet e mëdha dhe jovertebrorët e tjerë të ndryshëm.[3][4][5] Llojet zakonisht rriten në parvazet e shkëmbinjve, në gryka, midis shkëmbinjve ose në vende të tjera të fshehura. Foleja është një gërvishtje që përmban një tufë prej dy vezësh në mënyrë tipike, të cilat vendosen në intervale dhe çelin në periudha të ndryshme.[3][4][6] Femra inkubon vezët dhe pjellë të vegjlit, dhe mashkulli siguron ushqim për të, dhe kur ato çelin, edhe për folenë, gjithashtu. Kujdesi i vazhdueshëm prindëror për të rinjtë sigurohet nga të dy të rriturit për rreth pesë muaj.[4] Të paktën, 12 nënlloje të huti shqiponjët euro-aziatike janë përshkruar.[7]

Përveç që është një nga speciet më të mëdha të gjallesave të bufit, shqiponja-buf euroaziatik është gjithashtu një nga më të përhapurit.[6] Me një gamë të përgjithshme në Evropë dhe Azi prej rreth 32 milion km2 dhe një popullsi totale që vlerësohet të jetë midis 250 mijë dhe 2.5 milion, IUCN rendit statusin e ruajtjes së zogut si më së paku shqetësues.[8] Shumica dërrmuese e huti shqiponjët jetojnë në Evropën Kontinentale/Skandinavi,Rusi (e cila është pothuajse me siguri aty ku ndodh numri maksimal dhe larmia e racës) dhe Azia Qendrore. Popullata më të vogla ekzistojnë në Anadolli, Lindjen e Mesme veriore, pjesën e sipërme malore të Azisë Jugore dhe në Kinë; përveç kësaj, rreth 12 deri në 40 çifte mendohet se banojnë në Mbretërinë e Bashkuar që nga viti 2016 (ku mund të thuhet se janë jo vendas), një numër i cili mund të jetë në rritje.[9] Bufët e huti shqiponjës janë përdorur herë pas here në kontrollin e dëmtuesve për shkak të madhësisë së tyre për të penguar zogjtë e mëdhenj siç janë pulëbardhat nga foleja.[10]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Andrews, P. (1990).
  2. ^ Owls of the World: A Photographic Guide by Mikkola, H. Firefly Books (2012), ISBN 9781770851368
  3. ^ a b c d Penteriani, V., & del Mar Delgado, M. (2019).
  4. ^ a b c d Voous, K.H. (1988).
  5. ^ Obuch, J., & Karaska, D. (2010).
  6. ^ a b Hume, R. (1991).
  7. ^ Weick, Friedhelm (2007). Owls (Strigiformes): Annotated and Illustrated Checklist. Springer. fq. 104–107. ISBN 978-3-540-39567-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)
  9. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)
  10. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]