Idhujtaria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Moisiu i indinjuar nga viçi i artë, pikturë nga William Blake, 1799–1800

Idhujtaria është adhurimi i një imazhi të kultit ose "idhulli" sikur të ishte Zoti . [1] [2] [3]fetë abrahamike (domethënë judaizëm, samaritanizëm, krishterim, Bahá'í dhe Islam ) idhujtaria nënkupton adhurimin e diçkaje ose dikujt tjetër përveç Zotit Abrahamik sikur të ishte Zot. [4] [5] Në këto fe monoteiste, idhujtaria është konsideruar si "adhurimi i perëndive të rreme " dhe është i ndaluar nga tekste të tilla si Dhjetë Urdhëresat . [4] Fetë e tjera monoteiste mund të zbatojnë rregulla të ngjashme. [6]

Për shembull, shprehja zot i rremë është një term nënçmues i përdorur në fetë abrahamike për të treguar imazhet ose hyjnitë e kultit të feve pagane jo-abrahamike, si dhe entitete ose objekte të tjera konkurruese të cilave u atribuohet një rëndësi e veçantë. Anasjelltas, ndjekësit e feve animiste dhe politeiste mund t'i konsiderojnë perënditë e feve të ndryshme monoteiste si "zota të rremë", sepse ata nuk besojnë se ndonjë hyjni e vërtetë zotëron vetitë që monoteistët ia atribuojnë hyjnisë së tyre të vetme.

Ateistët, të cilët nuk besojnë në asnjë hyjni, zakonisht nuk e përdorin termin zot të rremë edhe pse kjo do të përfshinte të gjitha hyjnitë nga këndvështrimi ateist. Përdorimi i këtij termi në përgjithësi është i kufizuar për teistët, të cilët zgjedhin të adhurojnë disa hyjni ose hyjni, por jo të tjerët. [4]

Në shumë fe indiane, të cilat përfshijnë hinduizmin, budizmin dhe xhainizmin, idhujt ( murti ) konsiderohen si simbolikë për absoluten, por jo Absolutin, [7] ose ikona të ideve shpirtërore, [8] ose mishërim i hyjnores. Është një mjet për të përqendruar ndjekjet fetare dhe adhurimin ( bhakti ). [7] [9] Në fetë tradicionale të Egjiptit të lashtë, Greqisë, Romës, Afrikës, Azisë, Amerikës dhe gjetkë, nderimi i imazheve ose statujave të kultit ka qenë një praktikë e zakonshme që nga lashtësia, dhe imazhet e kultit kanë pasur kuptime dhe rëndësi të ndryshme në historinë e fesë. . [1] Për më tepër, përshkrimi material i një hyjnie ose më shumë hyjnive ka luajtur gjithmonë një rol të dukshëm dhe tej mase të rëndësishëm në të gjitha kulturat e botës. [10]

Kundërshtimi ndaj përdorimit të çdo ikone ose imazhi për të përfaqësuar idetë e nderimit ose adhurimit quhet anikonizëm . [11] Shkatërrimi i imazheve si ikona nderimi quhet ikonoklazëm, [12] dhe kjo është shoqëruar prej kohësh me dhunë midis grupeve fetare që ndalojnë adhurimin e idhujve dhe atyre që kanë pranuar ikona, imazhe dhe statuja për nderim. [13] [14] Përkufizimi i idhujtarisë ka qenë një temë e kontestuar brenda feve abrahamike, me shumë myslimanë dhe shumicën e të krishterëve protestantë që dënojnë praktikën katolike dhe ortodokse lindore të nderimit të Virgjëreshës Mari në shumë kisha si një formë idhujtarie. [15] [16]

Historia e feve është shënuar me akuza dhe mohime të idhujtarisë. Këto akuza i kanë konsideruar statujat dhe imazhet si pa simbolikë. Përndryshe, tema e idhujtarisë ka qenë një burim mosmarrëveshjesh midis shumë feve, ose brenda emërtimeve të feve të ndryshme, me supozimin se ikonat e praktikave të veta fetare kanë simbolikë kuptimplotë, ndërsa praktikat e ndryshme fetare të një personi tjetër jo. [17] [18]

 1. ^ a b Moshe Halbertal; Avishai Margalit; Naomi Goldblum (1992). Idolatry. Harvard University Press. fq. 1–8, 85–86, 146–148. ISBN 978-0-674-44313-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Halbertal1992p1" defined multiple times with different content
 2. ^ DiBernardo, Sabatino (2008). "American Idol(atry): A Religious Profanation". The Journal of Religion and Popular Culture. 19 (1): 1–2. doi:10.3138/jrpc.19.1.001. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!), Quote: "Idolatry (...) in the first commandment denotes the notion of worship, adoration, or reverence of an image of God."
 3. ^ Poorthuis, Marcel (2007). "6. Idolatry and the Mirror: Iconoclasm as a Prerequisite for Inter-Human Relations". Iconoclasm and Iconoclash, Chapter 6. Idolatry and the Mirror: Iconoclasm As A Prerequisite For Inter-Human Relations. BRILL Academic. fq. 125–140. doi:10.1163/ej.9789004161955.i-538.53. ISBN 9789004161955. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b c Angelini, Anna (2021). "Les dieux des autres: entre «démons» et «idoles»". L'imaginaire du démoniaque dans la Septante: Une analyse comparée de la notion de "démon" dans la Septante et dans la Bible Hébraïque. Supplements to the Journal for the Study of Judaism (në frëngjisht). Vëll. 197. Leiden and Boston: Brill Publishers. fq. 184–224. doi:10.1163/9789004468474_008. ISBN 978-90-04-46847-4.
 5. ^ Asif, Agha, red. (pranverë 2016). "Smashing Idols: A Paradoxical Semiotics" (PDF). Signs and Society. Chicago: University of Chicago Press on behalf of the Semiosis Research Center at Hankuk University of Foreign Studies. 4 (1): 30–56. doi:10.1086/684586. eISSN 2326-4497. ISSN 2326-4489. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 23 shtator 2017. Marrë më 28 korrik 2021. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Wendy Doniger (1999). Merriam-Webster's Encyclopedia of World Religions. Merriam-Webster. fq. 497. ISBN 978-0-87779-044-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura fowler41
 8. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura wernercort
 9. ^ Lindsay Jones, red. (2005). Gale Encyclopedia of Religion. Vëll. 11. Thomson Gale. fq. 7493–7495. ISBN 978-0-02-865980-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Stuckrad 2007
 11. ^ Aniconism, Encyclopædia Britannica
 12. ^ Marina Prusac; Kristine Kolrud (2014). Iconoclasm from Antiquity to Modernity. Ashgate. fq. 1–3. ISBN 978-1-4094-7033-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Willem J. van Asselt; Paul Van Geest; Daniela Muller (2007). Iconoclasm and Iconoclash: Struggle for Religious Identity. BRILL Academic. fq. 8–9, 52–60. ISBN 978-90-04-16195-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ André Wink (1997). Al-Hind the Making of the Indo-Islamic World. BRILL Academic. fq. 317–324. ISBN 978-90-04-10236-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Barbara Roggema (2009). The Legend of Sergius Bahira: Eastern Christian Apologetics and Apocalyptic in Response to Islam. BRILL Academic. fq. 204–205. ISBN 978-90-04-16730-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Erich Kolig (2012). Conservative Islam: A Cultural Anthropology. Rowman & Littlefield. fq. 71 with footnote 2. ISBN 978-0-7391-7424-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Janowitz, Naomi (2007). "Good Jews Don't: Historical and Philosophical Constructions of Idolatry". History of Religions. 47 (2/3): 239–252. doi:10.1086/524212. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Moshe Halbertal; Donniel Hartman (2007). Monotheism and Violence. Vëll. Judaism and the Challenges of Modern Life. Bloomsbury Academic. fq. 105–112. ISBN 978-0-8264-9668-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)