Jump to content

Infrastruktura detare në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Infrastuktura detare në Shqipëri përbëhet nga objekte të ndryshëm fizikë dhe institucione shtetërore përkatëse.

Korniza ligjore dhe institucionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ligjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Për regjistrimin, klasifikimin, mënyrën e përdorimit dhe kontrollin e mjeteve lundruese me motor me tonazh nën 20 NT (2000)
  • Kodi Detar i Republikës së Shqipërisë (2004)
  • Për mbrojtjen e mjedisit detar nga ndotja dhe dëmtimi (2002)
  • Për kontrollin dhe mbikëqyrjen e kufirit shtetëror (2008)
  • Për aktivitetet e turizmit detar (2020)
  • VKM: Për sigurinë në det, plazhe, në ujërat e brendshme në thellësi në territorit dhe gjatë ushtrimit të sporteve ujore (2014)

Institucionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lundrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prapatoka shqiptare është e vetmja në bregun lindor të Adriatikut që ka një ultësirë të përshtatshme për lundrimin në brendësi të territorit. I vetmi lumë (pjesërisht) i lundrueshëm është Buna. Në Shqipëri mungojnë investimet për thellimin e shtretërve të lumenjve, forcimin e brigjeve të tyre, dhe ndërtimin e mbylljeve.

kaskadën e Drinit vetëm liqeni i Komanit (liqeni i mesëm) përdoret për lundrimin me traget.

Fenerët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e fenerëve gjenden në Gjirin e Durrësit dhe Gjirin e Vlorës (shih hartën).

Trafiku detar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Portet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vendi
Porti i Durrësit Durrës (do të zhvendoset në Porto Romano)
Porti i Vlorës Vlorë
Porti i Shëngjinit Shëngjin
Porti i Sarandës Sarandë

Turizmi detar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marinat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Vendi Vende ankorimi
Marina Porto Albania[1] Bardhor, Kavajë 700
Orikum Marina[2] Orikum 100
Gjithsej 800

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Marina Porto Albania". marine-project.com (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  2. ^ "Orikum Marina". marine-project.com (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)