Jump to content

Ismet Azizi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ismet Azizi
Prof. Ismet Azizi intervistohet nga IN TV

Ismet Azizi u lind në KokajGjilanit më 1960. Shkollën fillore e kreu në vendlindje kurse të mesmen, gjimnazin, në Gjilan. Ka kryer Fakultetin Shkencave Natyrore, degën e Gjeografisë në Universitetin e Prishtinës, kurse studimet posdiplomike për Administratë Publike e Diplomaci në AAB në Prishtinë.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka filluar të shkruaj në vitet e para të viteve të 90-ta për gazetat e kohës kryesisht për Sanxhakun e Pazarit të Ri, dhe anasjelltas nga Kosova për “Sadzacke Novine”.

Ismet Azizi, aktualisht merret me hulumtimin e së kaluarës dhe të tashmes së Sanxhakut të Pazarit të Ri, dhe njihet si një ndër njohësit më të mire të kësaj treve në aspektin gjeopolitik e historik.

Azizi është themelues dhe kryetar i shoqatës “Kosova për Sanxhakun”, e cila Shoqatë për ka qëllim "intensifikimin e lidhjeve, takimeve e komunikimit në fusha të ndryshme mes sanxhaklinjve dhe shqiptarëve të Kosovës", me të cilët, sipas shoqatës, "i lidh historia e përbashkët e së kaluarës".[1]

Nga punimet e kubvendit

Ka publikuar një sërë punimesh shkencore e publicistikë. Është pjesëmarrës i disa konferencave dhe simpoziumeve shkencor ku ka marr pjese me punimet shkencore kryesisht që kanë të bëjnë me Sanxhakun.[2]

Azizi është përkthyes nga serbo-kroatishtja në shqip dhe anasjelltas.

Pjesëmarrja në konferenca shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Në konferencën shkencore ndërkombëtare: A centary of the Sjenica conference (1917-2917 të mbajtur në Sjenicë 20-22 tetor 2017, me punimin Aqif Efendi Haxhiahmetoviq dhe roli i tij në Xhemijet (Aćif Efendia Hadžiahmetović i njegova uloga u Džemijetu).[3]
 • Në Konferencën shkencore Organizata Xhemijeti dhe rezistenca e saj kundër kolonizimit, të mbajtur në Shkup më 17 12 2017, të organizuar nga Instituti për Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve , u praqit me kumtesën e tij Aqif Blyta -figura kryesore e Organizatës Xhemijet. [4].
 • Konferenca Shkencore “72-vjetori i ekzekutimit të Aqif Blytës dhe Ahmet Dacit – Masakra në Haxhet të Pazarit të Ri”.Ismet Azizi, udhëheqës i organizatës “Kosova për Sanxhaku” kumtesen e vet ia kushtoi itelektualit, ushtarakut , me theks te veçant diplomatit Aqf Blyta. Ai foli për rolin diplomatik të Aqif Blytës ne Mbrojtjen e e të drjetave të popullatës së Sanxhakut dhe Kosovës në rrafshin politik përballë Serbisë, pengimin e shpërnguljes si dhe sezibilizimin e kësaj qështje në rrafshin diplomatik, duke njiftuar opinion evropian dhe kërkeasa veta të vazhdushme nga Turqia në pengimin e shpërnguljes.[5]
 • Simpoziumi shkencor: Lahutarët e Sanxhakut të Pazarit të Ri.Më 8.9 2018, shoqata “Kosova për Sanxhakun”, me përkrahjen e Ministrisë së Kulturës, mbajti simpoziumin shkencor “Lahutarët e Sanxhakut të Pazarit të Ri”, ku u tha se do të ofrohen të dhëna të reja për pasardhësit e lahutarëve të njohur. Ismet Azizi, u paraqit me kumtesen: Sanxhaku në fokusin e historisë,[6][7]
 • Sesioni i XVI shkencor , me temën "Ekzekutimi i Aqif Blytës dhe Ahment Dacit në Haxhet të Pazarit të Ri në vitin 1945" Skenderaj 18 07 2021, Shoqata “Trojet e Arbrit” organizoi në Skenderaj sesionin shkencor të XVI me radhë me temën “Masakrat dhe krimet serbe, malazeze dhe të tjerëve në Trojet shqiptare 1912 -1999”.[8]
 • “Heroizmi i luftarëve shqiptarë gjat Luftës së Dytë Botërore në mbrpjtjen e kufijve etnikë”!“Kosova për Sanxhakun” në bashkëpunim me shoqatën ” Sali Çekaj”, organizon sesion shkencor kushtuar luftarit të shquar Ali Fazli prekazit, me temën: “Heroizmi i luftarëve shqiptarë gjat Luftës së Dytë Botërore në mbrpjtjen e kufijve etnikë”! Azizi, mori pjesë me kumtese. Mësymja çetniko-partizane për pushtmin e pazartit të Ri dhe mbrojtja heroike e vullnetarëve shqiptarë."[9]
 • Sesion shkencor me temën:” Profesor Ernest Koliqi mendjendrituri dhe dritëdhënësi i kombit shqiptar” me kumtesen: “Kontributi i Koliqit për hapjen e shkollave shqipe në Sanxhakun verior”[10]
 • “PERSONALITETE SHKENCORE SHQIPTARE NË ALBANOLOGJI NGA LUGINA E PRESHEVËS DHE VISE TË TJERA SHQIPTARE”, me kumtesen KONTRIBUTI I DR. EJUP MUSHOVIQ NË FUSHËN E ALBANOLOGJISË.[11]

Ismet Azizi është autor i librit: Aqif Blyta: Kolosi i Pazarit të Ri (2019).[12]

Azizi është autor i librit: Aćif ef. Hadžiahmetović-Bljuta: Velikan Sandžaka (2022)[13][14]

Ai udhëhoqi projektin e botimit të përmbledhjës Lahutarët e Sanxhakut të Pazarit të Ri (libër)[15]

Artikuj publicistik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Masakra e Bihorit në natën e bozhiqëve të 43-tës” ( I. II. II. IV.) [16][17][18]
 • A është i vdekur Aqif Blyta”
 • NË PRAG TË 90 VJETORIT TË GJENOCID NË SHAHOVIQ TË SANXHAKUT[19]
 • Bilall Dreshaj (Dresheviq) i njohur si Biko, ( 1910-1987) dhe Dervish Dreshaj (Dresheviq) i njohur si Deko, ( 197-1981), [20]
 • Kaçaku që shpëtoi nga kral Nikola dhe Karagjorgje, por jo nga Ahmet Zogu”, “ Në prag të 90 vjetorit të gjenocidit në Shahoviq të Sanxhakut”[21], ,
 • Reprezaljet, dhuna, shpërngulja, analfabetizmi faktorë të “lodhjes” së identitetit të peshterasve”,[22]
 • Milicia vullnetare antikomuniste” dhe ajo “ Myslimane” e Sanxhakut 1941-1944! [23]
 • Historia e shqiptarëve që e mbrojtën Sanxhakun nga çetnikët[24]
 • GENOCID U BIHORSKOJ KRAJINI [25]
 • ZAJEDNIČKE PLEMENSKE PSIHOLOŠKE I ORGANIZACIJSKE KARAKTERISTIKE BRĐANA / MALISORA I STANOVNIKA SANDŽAKA I ŠIRE[26]
 • GORANCI GORE, IPAK GORANCI A NE BOŠNJACI
 • Bashkëpunimi i partizanëve me çetnikët, për ta okupuara Sanxhakun[27]
 • Serbizimi në trojet shqiptare, përmes “hoxhallarëve” serbë e rusë [28]
 • Eliminimi i autonomisë dhe ndarja e Sanxhakut mes Serbisë e Malit të Zi
 • Sipas Mita Rakiqit, Kurshumlia ishte vend shqiptar.[29]
 • Vendimi i “Komisionit” jugosllav, që shpall Aqif Blytën kriminel lufte.[30]
 • Qëndresa ndaj terrorit shtetëror serb në Kosovë e Sanxhak mes dy luftërave botërore.[31]
 • Çka i tha dhe çka kërkoi Aqif Blyta nga gjenerali Eberhardt?[32] [33]
 • Lëvizja e kufijve në Ballkan mund të shkaktojë Dejtonin e 2-të[34]
 • Salih Uglla, lahutar legjendar i Peshterit[35]
 • Emër vendet (toponimet) tregues të denjë të autoktonisë shqiptare në Sanxhak[36][37]
 • Cvijiqi: Peshterasit janë të gjatë, vitalë, elastikë, syshqiponjë, të sojit të bukur…![38]
 • Rahiq për betejën për Karanovcin e dikurshëm: Kraleva e sotme dikur ishte e shqiptarëve![39]
 • Serbizimi në trojet shqiptare, përmes “hoxhallarëve” serbë e rusë.[40]
 • Me rastin e 150 vjetorit të lindjes së Avdo Mexhedoviqit – Homerit të Ballkanit[41]
 • Vendimi i “Komisionit” jugosllav, që shpall Aqif Blytën kriminel lufte.[42]
 • Kur Çubriloviqi i “çmonte” vlerat shqiptare![43]
 • Çka i tha dhe çka kërkoi Aqif Blyta nga gjenerali Eberhardt?[44]
 • Kako su Albanci i Bošnjaci odbranili Novi Pazar od četnika[45]
 • Ambiciet e italianëve, gjermanëve, kroatëve dhe serbëve për tokat e Sanxhakut[46]
 • Vendbanimet shqiptare në Srem, të krijuara nga sanxhaklinjtë![47] [48]
 • Historia e lashtë shqiptare e Peshterit[49][50]
 • Heqja e autonomisë dhe ndarja e Sanxhakut mes Serbisë dhe Malit të Zi[51]
 • Arnautllëku i Dimitrije Rakiqit: Toplicën, Pusta Rekën, Gollakun dhe Jabllanicën e atëhershme, të sapo okupuar nga ushtria serbe, Dimitrije "Mita" Rakiqi quajti Arnautllëk (Shqipëri). Me hyrjen e trupave serbe në këto treva , Arnautllakën, e emërtoi me emër të ri, Serbia e Re....[52]
 • Zgjimi i shqiptarëve të Sanxhakut dhe implikimet për çlirimin e tij nga represioni serb[53]
 • Gjenocidi çnjerëzor serbo-malazez i Bihorit të Sanxhakut gjatë kërshëndellave ortodokse 1943[54]
 • Shqiptarët në Sanxhakun Lindor rrezikoheshin nga sulmet dhe shfraosja çetnike [55]
 • Lugina e Preshevës: nga e kaluara e dhimbshme drejt bashkimit me Kosovën dhe Shqipërinë[56]
 • I. Azizi, "Roli i Hasan Zvizdiqit në mbrojtje të Sjenicës nga partizanët në dhjetor të vititi 1941, Revista "Shenja" Shoqata kulturore VIZION M Shkup, nr. 123, Viti XI, korrik 2020. faqe 36-39[57]
 • I. Azizi, "Shaban Polluzha, mulla Zeke Berdyna dhe mulla Jakup efendiu" [58]
 • Dy dokumente të vitit 1935, që i paraprijnë elaboratit të Çubrilloviqit [59][60]
 • Dardania (Kosova & Sanxhaku) kurrë s`ka qenë një shtet me Serbinë [61]
 • Gjenicidi serbomalazez në krahinën e Bihorit[62]
 • 79 godina od srpsko-crnogorskog genocida u bihosrkom kraju [63]
 • Vrasja e mbrojtësve të Sanxhakut, Aqif Blytës dhe Ahmet Dacit: Nuk do të më harrojnë fëmijët e Pazarit të Ri [64]
 • Povodom 77 godina od likvidacije Aćif efendije Bljute[65]
 • Vrasja e 4.700 shqiptarëve për një natë, mes tyre 2.000 fëmijë[66][67]
 • Krimet e komunizmit mbi shqiptarët dhe nevoja për hapjen e dosjeve.[68]
 • Vrasja e mbrojtësve të Sanxhakut, Aqif Blytës dhe Ahmet Dacit.[69]

Ekspozita[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare"[70]

Tuy. Mal i Zi
Istog Kosovë
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Dajt Tiranë [71]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", në galerinë "Oda" Shkodër[72]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Muzeu Historik Kombëtarë Tiranë [73][74]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Lushnje [75]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare" Ulqin,[76]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Lezhë [77]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Koplik [78]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Tuz, [79]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Tetovë, [80]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Muzeu Kombëtar i kosovës [81]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Gjakovë, [82]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Vërmosh [83]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Pejë, [84]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Istog,
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Gjilan,[85]
 • "Sanxhaku, histori e dhimbjes kombëtare", Kamenicë,

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ https://www.youtube.com/watch?v=isCeZE6R_zU
 2. ^ https://www.youtube.com/watch?v=ckE_9JmBSo8
 3. ^ Sto godia Sjeničke Koferencije ) 1917-2019= Zbornik radova naučne konferencija „ Društveno'politički, pravni i historijski značaj Sjeničke Konferencije“, Sjenica, 20-22. Oktombar 2017,ISBN 978-86-906159-3-3 Botues Bošnjačko Nacionalno Vječe, Novi Pazar Redaktor Muhedin Fijuljanin dhe Dr. Redžp Škrijelj Faq. 409
 4. ^ Azizi I. Scupi , Vëllimi i 20, Organizata Xhemijeti dhe rezistenca e saj kundër kolonizimit, Konferencë shkencore – 17. 12. 2019, Shkup, Seri e botimeve të veçanta të Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve, ISBN 987-608-4653-68-4 Shkup 2018 faqe 145
 5. ^ https://www.radiokosovaelire.com/u-mbajt-konferenca-shkencore-72-vjetori-ekzekutimit-te-aqif-blytes-dhe-ahmet-dacit/
 6. ^ https://www.youtube.com/watch?v=Sre_FM-Nd1Q&t=250s%2F
 7. ^ https://www.academia.edu/50861703/Sanxhaku_i_Pazarit_te_Ri_ne_fokusin_e_historis%C3%AB Arkivuar 15 gusht 2021 tek Wayback Machine /Lahutarët e Sanxhakut të Pazarit të Ri
 8. ^ https://www.youtube.com/watch?v=P1Z7gx3TEV0 / Ismet Azizi: "Ekzekutimi i Aqif Blytës dhe Ahment Dacit në Haxhet të Pazarit të Ri në vitin 1945"
 9. ^ çhttps://dardaniapress.net/kultura/ne-prekaz-organizohet-sesion-shkencor-kushtuar-ali-fazli-prekazit/ Në Prekaz organizohet sesion shkencor kushtuar Ali Fazli Prekazit!
 10. ^ https://dardaniapress.net/uncategorized/sesion-shkencor-me-temen-profesor-ernest-koliqi-mendjendrituri-dhe-dritedhenesi-i-kombit-shqiptar/Sesion shkencor:” Profesor Ernest Koliqi mendjendrituri dhe dritëdhënësi i kombit shqiptar”
 11. ^ https://www.youtube.com/watch?v=8ztZ2I5efts&list=PLlzVynorN48zELIJqG-HVT2uc_9ttY9SV&index=2/ “PERSONALITETE SHKENCORE SHQIPTARE NË ALBANOLOGJI NGA LUGINA E PRESHEVËS DHE VISE TË TJERA SHQIPTARE”
 12. ^ Azizi I. (2019) Aqif Blyta: Kolosi i Pazarit të Ri, Logos-a 360 faqeISBN 978-9989-58-782-5 Logos-A Shkup
 13. ^ https://www.behar.tv/najnovije/promocija-knjige-acif-ef-hadziahmetovic-bljuta-velikan-sandzaka-video/?fbclid=IwAR0HOQ5GMWmdyzPTQ3VvrwKe8E-LNrfB_arDJcIz8OHmjts8gWstieU2Hv4
 14. ^ https://dardaniapress.net/bs/historija/monografija-o-acifu-bljuti-efendiji-autora-ismeta-azizija/
 15. ^ Doli nga shtypi libri me kumtesa Lahutarët e Sanxhakut të Pazarit të Ri
 16. ^ http://kosovapersanxhakun.org/?p=371&lang=sq
 17. ^ http://kosovapersanxhakun.org/?p=379&lang=sq
 18. ^ http://kosovapersanxhakun.org/?p=379&lang=sq
 19. ^ http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=54112
 20. ^ http://kosovapersanxhakun.org/?p=6464&lang=sq
 21. ^ https://telegrafi.com/kacaku-qe-shpetoi-nga-kral-nikolla-dhe-karagjorgje-por-jo-nga-ahmet-zogu/
 22. ^ https://www.botasot.info/historia-lajme/717334/represaliet-dhuna-shperngulja-analfabetizmi-faktore-te-lodhjes-se-identitetit-te-peshterasve/
 23. ^ https://www.botasot.info/historia-lajme/750750/milicia-vullnetare-antikomuniste-dhe-ajo-myslimane-e-sanxhakut-1941-1944/
 24. ^ https://telegrafi.com/historia-e-shqiptareve-qe-e-mbrojten-sanxhakun-nga-cetniket/
 25. ^ http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=54803
 26. ^ http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=62465
 27. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 13 janar 2020. Marrë më 13 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 28. ^ https://telegrafi.com/serbizimi-ne-trojet-shqiptare-permes-hoxhallareve-serbe-e-ruse/
 29. ^ https://telegrafi.com/sipas-mita-rakiqit-kurshumlia-ishte-vend-shqiptar/
 30. ^ https://telegrafi.com/vendimi-i-komisionit-jugosllav-qe-shpall-aqif-blyten-kriminel-lufte/
 31. ^ https://telegrafi.com/qendresa-ndaj-terrorit-shteteror-serb-ne-kosove-e-sanxhak-mes-dy-lufterave-boterore/
 32. ^ https://www.radiokosovaelire.com/ismet-azizi-cka-i-tha-dhe-cka-kerkoi-aqif-blyta-nga-gjenerali-eberhardt/
 33. ^ https://www.academia.edu/50870313/%C3%87FAR%C3%8B_K%C3%8BRKOI_AQIF_BLYTA_NGA_GJENERALI_EBERHARDT/ÇFARË KËRKOI AQIF BLYTA NGA GJENERALI EBERHARDT
 34. ^ http://www.ekonomia-ks.com/sq/opinion/levizja-e-kufijve-ne-ballkan-mund-te-shkakton-dejtonin-e-ii-te
 35. ^ https://www.radiokosovaelire.com/ismet-azizi-salih-uglla-lahutar-legjendar-peshterit/
 36. ^ https://www.koha.net/kulture/138628/emervendet-toponimet-tregues-te-denje-te-autoktonise-shqiptare-ne-sanxhak/
 37. ^ https://www.shqiperiajone.org/analiza-histori/emervendet-e-sanxhakut-tregues-te-denje-te-zanafilles-shqiptare
 38. ^ https://telegrafi.com/cvijiqi-peshterasit-jane-te-gjate-vitale-elastike-syshqiponje-te-sojit-te-bukur/
 39. ^ https://telegrafi.com/rahiq-per-betejen-per-karanovcin-e-dikurshem-kraleva-e-sotme-dikur-ishte-e-shqiptareve/
 40. ^ https://telegrafi.com/serbizimi-ne-trojet-shqiptare-permes-hoxhallareve-serbe-e-ruse/
 41. ^ https://telegrafi.com/rastin-e-150-vjetorit-te-lindjes-se-avdo-mexhedoviqit-homerit-te-ballkanit/
 42. ^ https://telegrafi.com/vendimi-i-komisionit-jugosllav-qe-shpall-aqif-blyten-kriminel-lufte/
 43. ^ https://telegrafi.com/kur-cubriloviqi-cmonte-vlerat-shqiptare/
 44. ^ https://www.radiokosovaelire.com/ismet-azizi-cka-i-tha-dhe-cka-kerkoi-aqif-blyta-nga-gjenerali-eberhardt/
 45. ^ https://www.balkanplus.net/ismet-azizi-kako-su-albanci-i-bosnjaci-odbranili-novi-pazar-od-cetnika/
 46. ^ https://www.radiokosovaelire.com/ismet-azizi-ambiciet-e-italianeve-gjermaneve-kroateve-dhe-serbeve-per-tokat-e-sanxhakut/
 47. ^ https://2lonline.com/vendbanimet-shqiptare-ne-srem-te-krijuara-nga-sanxhaklinjte/
 48. ^ http://kosovapersanxhakun.org/?p=5567&lang=sq
 49. ^ https://telegrafi.com/historia-e-lashte-shqiptare-e-peshterit/
 50. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 24 janar 2020. Marrë më 18 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 51. ^ https://orientalizmi.wordpress.com/2020/06/06/heqja-e-autonomise-dhe-ndarja-e-sanxhakut-mes-serbise-dhe-malit-te-zi/
 52. ^ I. Azzizi, Kosova Sot, Dosier, 10 tetor 2016. faq.27,
 53. ^ https://www.shqiperiajone.org/analiza/zgjimi-i-shqiptareve-te-sanxhakut-dhe-implikimet-clirimin-e-tij-nga-represioni-serb
 54. ^ https://www.shqiperiajone.org/histori/gjenocidi-cnjerezor-serbo-malazez-i-bihorit-te-sanxhakut-gjate-kershendellave-ortodokse-1943
 55. ^ Nacional, dosier, e dile 19 maj 2019
 56. ^ https://www.shqiperiajone.org/analiza/lugina-e-presheves-nga-e-kaluara-e-dhimbshme-drejt-bashkimit-me-kosoven-dhe-shqiperine
 57. ^ "I. Azizi, "Roli i Hasan Zvizdiqit në mbrojtje të Sjenicës nga partizanët në dhjetor të vititi 1941". Arkivuar nga origjinali më 27 korrik 2021. Marrë më 27 korrik 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ https://www.academia.edu/50869807/Shaban_Polluzha_mulla_Zeke_Berdyna_dhe_mulla_Jakup_efendiu
 59. ^ https://dardaniapress.net/histori/dy-dokumente-te-vitit-1935-qe-i-paraprijne-elaboratit-te-cubrilloviqit/
 60. ^ https://www.academia.edu/12223991/Dy_vendime_q%C3%AB_i_paraprin%C3%AB_elaboratit_t%C3%AB_%C3%87ubrilloviqit/
 61. ^ https://www.shqiperiajone.org/analiza/dardania-kosova-sanxhaku-kurre-ska-qene-nje-shtet-me-serbine
 62. ^ https://www.botasot.info/opinione/1737837/gjenicidi-serbomalazez-ne-krahinen-e-bihorit/?fbclid=IwAR1B2uNef2Ftio6BNUPWhE-9fznfwFczlOxSnz94MqVEIrcY9rIhF_rSfK4
 63. ^ https://dardaniapress.net/bs/historija/79-godina-od-srpsko-crnogorskog-genocida-u-bihosrkom-kraju/
 64. ^ https://telegrafi.com/vrasja-e-mbrojtesve-te-sanxhakut-aqif-blytes-dhe-ahmet-dacit-nuk-te-harrojne-femijet-e-pazarit-te-ri
 65. ^ https://dardaniapress.net/bs/historija/povodom-77-godina-od-likvidacije-acif-efendije-bljute/
 66. ^ Ismet Azizi, Shenja, e prjavshme mbarëkombëtare politike, ekonomike e kulturore, Viti XI, nr, 129 janar , 2022. Shkup
 67. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 30 janar 2022. Marrë më 30 janar 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 68. ^ https://www.academia.edu/88508448/Krimet_e_komunizmit_mbi_shqiptar%C3%ABt_dhe_nevoja_p%C3%ABr_hapjen_e_dosjeve
 69. ^ https://www.epokaere.com/vrasja-e-mbrojtesve-te-sanxhakut-aqif-blytes-dhe-ahmet-dacit/?fbclid=IwAR1A5t-nRiShAP-_v0yM20hE2xFpoE1Iq5hofDPdf-4u1OYN6Qng3EkeksQ
 70. ^ EXHIBITION SANDZAK, HISTORY OF NATIONAL AGONY, Association "Kosovo for Sandjak" Gjilan, Institut of Allbanology, Prishtina, curator Ismet Azizi, ISBN 078 -9951-24-126-7
 71. ^ https://www.youtube.com/watch?v=7KzMX87fTf0&t=1368s
 72. ^ https://www.youtube.com/watch?v=JyxvbxEkXFA&t=56s
 73. ^ https://www.youtube.com/watch?v=UIN4dvKMT3w&t=83s
 74. ^ https://www.youtube.com/watch?v=DLVlUVzuGGI
 75. ^ https://www.youtube.com/watch?v=TiUYl7-6QX4
 76. ^ https://www.youtube.com/watch?v=2BHMB6DN5m4
 77. ^ https://www.youtube.com/watch?v=TSXIyTDe-Sk
 78. ^ https://www.youtube.com/watch?v=jBSt9zWWBcg
 79. ^ https://www.youtube.com/watch?v=uGGD3wG5K1w
 80. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 10 janar 2023. Marrë më 9 gusht 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 81. ^ https://shqip.com/ekspozita-sanxhaku-histori-e-dhembjes-kombetare-vjen-ne-muzeun-kombetar/
 82. ^ https://www.youtube.com/watch?v=mmGVyXph2xY
 83. ^ https://www.youtube.com/watch?v=r-r4Ke_0XD8
 84. ^ https://www.youtube.com/watch?v=rkCZq7aauKs
 85. ^ https://www.youtube.com/watch?v=RyITXnQzhGs