jQuery

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
jQuery
Shopware-Logo-jQuery.png
Autor John Resig
Zhvillues jQuery Team
Versioni i parë Gusht 26, 2006; 10 vite më parë (2006-08-26)
Versioni i fundit 1.12.0 (Janar 8, 2016; 16 months më parë (2016-01-08))

2.2.0 (Janar 8, 2016; 16 months më parë (2016-01-08))
Statusi i zhvillimit Active
Gjuhet e programimit JavaScript
Platforma See Browser support
Madhesia e skedarit
ver gzip prod dev
1.x 31 90.9 266
2.x 27.7 81.6 236
(KB)
Përdoret për JavaScript library
Licenca MIT[1]
Faqja zyrtare jquery.com

jQuery është një librari e javascript-it ndër-platformë e projektuar për të lehtësuar skriptimin e client-side të HTML.[2] jQuery është libraria më popullore e Javascript-it në përdorim sot, e instaluar në mbi 65% të top 10 milion faqeve me trafik më të lartë në Web [3][4][5]. jQuery është e lirë, softuer me burim të hapur e licencuar nën Licencën MIT [1].

Sintaksa e jQuery është është dizajnuar për ta bërë më të lehtë qasjen në një dokument, përzgjedhjen e elementeve të DOM, të krijojë animacione, të trajtojë eventet, dhe të ndërtoj aplikime Ajax. jQuery gjithashtu ofron mundësi për zhvilluesit që të krijojnë plug-ins në krye të librarisë së JavaScript.

Microsoft dhe Nokia përdorin jQuery në platformat e tyre.[6] Microsoft e përfshin atë edhe me Visual Studio-n[7] për përdorim brenda e kornizave ASP.NET AJAX dhe ASP.NET MVC të Microsoft-it, ndërsa Nokia ka të integruar atë në platformën zhvilluese Run-Time [8]. jQuery gjithashtu është përdorur në MediaWiki që nga versioni 1.16.[9]

Përmbledhja[redakto | redakto tekstin burimor]

Karakteristika[redakto | redakto tekstin burimor]

Përdorimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Përfshirja e librarisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Libraria jQuery është një skedë JavaScript e vetme që përmban të gjitha, DOM, eventet, efektet, dhe funksionet Ajax. Ajo mund të përfshihet në kuadër të një Web faqe duke ja bashkuar në një kopje lokale të librarisë ose një nga shumë kopje në dispozicion publik nga serverët. jQuery ka një content delivery network (CDN) të hostuar nga MaxCDN.[10] Google[11] dhe Microsoft[12] gjithashtu e hostojnë atë.

<script src="jquery.js"></script>

Është gjithashtu e mundur që jQuery të përfshihet direkt nga CDN-ët:

<script src="https://code.jquery.com/jquery-latest.min.js"></script>

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ a b License - jQuery Project. jQuery Foundation. Vizituar në 2 korrik 2014.
 2. ^ jQuery: The write less, do more, JavaScript library. The jQuery Project. Vizituar në 29 prill 2010.
 3. ^ Usage of JavaScript libraries for websites. Vizituar në 14 korrik 2015.
 4. ^ jQuery Usage Statistics. Vizituar në 17 maj 2013.
 5. ^ http://libscore.com/#libs
 6. ^ John Resig (28 shtator 2008): jQuery, Microsoft, and Nokia. jQuery Blog. jQuery. Vizituar në 29 janar 2009.
 7. ^ Scott Guthrie (28 shtator 2008): jQuery and Microsoft. ScottGu's Blog. Vizituar në 29 janar 2009.
 8. ^ Guarana UI: A jQuery Based UI Library for Nokia WRT. Forum Nokia. Vizituar në 30 mars 2010.
 9. ^ jQuery. MediaWiki (19 janar 2012). Vizituar në 11 mars 2012.
 10. ^ jQuery CDN
 11. ^ Google Libraries API - Developer's Guide. code.google.com. Vizituar në 11 mars 2012.
 12. ^ Microsoft Ajax Content Delivery Network. ASP.net. Microsoft Corporation. Vizituar në 19 qershor 2012.

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]