Jump to content

Joseph Roumanille

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Portreti i Joseph Roumanille

Joseph Roumanille ( Ocitanisht: Josèp Romanilha ; 8 gusht 1818 – 24 maj 1891) ishte një poet provençal . Ai lindi në Saint-Rémy-de-Provence ( Bouches-du-Rhône ) dhe njihet zakonisht në Francën jugore si babai i Félibrige, sepse ai fillimisht krijoi idenë e ngritjes së gjuhës së tij rajonale në dinjitetin e një gjuhe letrare .

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Takimi i Félibrige në 1854: Frédéric Mistral, Joseph Roumanille, Théodore Aubanel, Jean Brunet, Paul Giéra, Anselme Mathieu, Alphonse Tavan

Joseph Roumanille ishte djali i Jean-Denis Roumanille dhe Pierrette Piquet. Ai studioi në kolegjin e afërt (shkollën e mesme të vogël) të Tarascon (Bouches-du-Rhône) nga 1834. Pasi punoi si nëpunës i noterit në të njëjtin qytet nga 1836 deri në 1839, Roumanille botoi vargjet e tij të para në Écho du Rhône . Më pas ai punoi si mësues në Nyons ( Drome ), dhe më vonë në kolegjin Dupuy në Avignon . Kur Roumanille ishte mësues në Avignon, ai zbuloi gjenialitetin e Frederik Mistralit, një prej nxënësve të tij, dhe së bashku ata filluan atë që më vonë u bë lëvizja Felibrixhiane.

Ai u martua me Rose-Anaïs Gras, motrën e poetit dhe romancierit provansal Félix Gras .

Në 1888, Roumanille pasoi Frederik Mistralin duke u bërë Kapuli i dytë i Félibrige, një shoqatë e përkushtuar ndaj gjuhës provansale dhe letërsisë provansale . Ai vdiq në Avignon në mëngjesin e 24 majit 1891. Funerali i tij u mbajt më 26 maj në Avignon dhe ai u varros në Saint-Rémy-de-Provence, në të njëjtin varr me prindërit e tij.


Punimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1847, Roumanille botoi një vëllim me vargje të quajtur Li Marbarideto dhe në 1851 një tjetër të titulluar Li Sounjarello . Në 1852, së bashku me Mistral dhe Anselme Mathieu, ai redaktoi një përmbledhje me vargje provençale të quajtur Li Prouvençalo . Në 1853 ai shkroi një disertacion mbi drejtshkrimin provençal. Edicioni i plotë i veprave të tij përfshin Lis oubreto en vers, Lis oubreto en proso, Li capelan, Li conte prouvençau e li cascareleto, Li nouvé, Lis entarrochin dhe Letrat . Shkrimi i tij është i shëndetshëm dhe i thjeshtë, duke pasqyruar popullin vendas të rajonit.