Kali i Trojës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kali i Trojës në Sheshin e Qytetit, Çanakala, Turqi.

Kali i Trojës ishte një kalë prej druri që thuhet se është përdorur nga grekët gjatë Luftës së Trojës për të hyrë në qytetin e Trojës dhe për të fituar luftën. Kali i Trojës nuk përmendet në Iliadën e Homerit, me poemën që përfundon para përfundimit të luftës, dhe përmendet vetëm shkurt në Odisenë. Por në Eneidën e Virgjilit, pas një rrethimi të pafrytshëm 10-vjeçar, grekët ndërtuan një kalë të madh prej druri me urdhër të Odiseut dhe fshehën një forcë të zgjedhur njerëzish brenda, duke përfshirë edhe vetë Odiseun. Grekët pretenduan të lundronin larg dhe trojanët e tërhoqën kalin në qytetin e tyre si një trofe fitoreje. Atë natë, forcat greke doli nga kali dhe hapi portat për pjesën tjetër të ushtrisë greke, e cila kishte lundruar prapa nën mbulesën e errësirës. Grekët hynë dhe shkatërruan qytetin, duke i dhënë fund luftës.

Metaforikisht, një "kalë trojan" ka kuptimin e çdo mashtrimi ose mashtrimi që bën që një objektiv të ftojë një armik në një bastion ose vend të mbrojtur në mënyrë të sigurt. Një program kompjuterik me qëllim të keq që mashtron përdoruesit për ta drejtuar me dëshirë quhet gjithashtu "kalë trojan" ose thjesht "trojan".

Burimi kryesor i lashtë për historinë që ekziston ende është Eneida e Virgjilit, një poemë epike latine nga koha e Augustit. Historia u shfaq shumë në Iliadën e Vogël dhe Iliupersis, të dyja pjesë e Ciklit Epik, por këto kanë mbijetuar vetëm në fragmente dhe mishërime. Meqenëse Odiseu ishte arkitekti kryesor i Kalit të Trojës, ai përmendet edhe në Odisenë e Homerit. Në traditën greke, kali i trojës quhet "kali i drurit".[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Trojan Horse", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-20, marrë më 2022-12-26