Kara Murat Pasha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kara Murat Pasha
Veziri i Madh i Perandorisë Osmane
Në detyrë
11 maj 1655 – 19 gusht 1655
MonarkuMehmeti IV
Paraprirë ngaIbşir Mustafa Pasha
Pasuar ngaErmeni Süleyman Pasha
Në detyrë
21 May 1649 – 5 August 1650
MonarkuMehmed IV
Paraprirë ngaSofu Mehmed Pasha
Pasuar ngaMelek Ahmed Pasha
Guvernator osman i Damaskut
Në detyrë
1655–1655
Paraprirë ngaDefterzade Mehmed Pasha
Pasuar ngaHaseki Mehmed Pasha
Të dhëna vetjake
U lind më1595
Stamboll
Vdiq më19 gusht 1655
Hama, Siria Osmane
Shërbimi ushtarak
Aleanca Perandoria Osmane
Dega/shërbimi Marina Osmane
Ushtria Osmane
GradaKapudan Pasha (admiral i madh; 1653–55)
Jeniçeri (ushtar i ri; 1648–49)
Beteja/luftraUshtria Kretane (1645–1669)

Kara Dev Murat Pasha (1595 - 19 gusht 1655) ishte një burrë shteti dhe oficer ushtarak i Perandorisë Osmane me prejardhje shqiptare. Ai shërbeu si Kapudan Pasha dhe dy herë si Vezir i Madh.

Vitet e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Murati ishte me prejardhje shqiptare. Ai u dallua në fazat e hershme të Luftës Kretane midis Perandorisë Osmane dhe Republikës së Venedikut. Ai u caktua në poste të ndryshme në trupat e jeniçerëve (regjimentet profesionale që formuan thelbin e ushtrisë osmane), dhe në 1648, gjatë fronizimit të Mehmed IV, ai u promovua si komandant i trupës së jeniçerëve (turqisht: Yeniçeri ağası). Kur Marina Osmane u mund nga venedikasit në Betejën e Focchies më 12 maj 1649, veziri i madh Sofu Mehmed Pasha u fajësua për humbjen dhe ai u zëvendësua nga Kara Murat Pasha më 21 maj. Murati e internoi Sofu Mehmed Pashën dhe më pas e ekzekutoi.

Mandatet si vezir i madh dhe vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kohën e emërimit të Muratit si Vezir i Madh, sulltani ishte vetëm shtatë vjeç dhe dy sulltaneshët Valide (nëna e tij Turhan Hatixhe dhe gjyshja Kösem), të cilët vepronin si regjentë, u mbyllën në një luftë për pushtet. Ndërsa Kösem mbështeti Muratin, Turhan Hatixheja ishte kundër tij. Për më tepër, udhëheqësit e jeniçerëve, ish-kolegët e Muratit, ishin gjithashtu kundër tij. Duke ndjerë se jeta e tij ishte në rrezik, Murati dha dorëheqjen më 5 gusht 1650. Me sugjerimin e tij, ai u pasua nga Melek Ahmed Pasha.

Pas dorëheqjes së tij, Murat u emërua guvernator i Budinit (Budapesti modern, Hungari). Në vitin 1653, ai u kthye në Stamboll dhe u emërua Kapudan Pasha (admirali i madh) dhe u ngarkua me transportimin e përforcimeve dhe municioneve në Kretë nga deti. Marina venedikase po bllokonte ngushticën e Dardaneleve në atë kohë, por Murat arriti të mposhtë venedikasit dhe të thyejë bllokadën e tyre në Betejën e Parë të Dardaneleve.

Murat Pasha u rizgjodh si Vezir i Madh më 11 maj 1655. Mandati i tij i dytë ishte shumë i shkurtër; për shkak të problemeve ekonomike si dhe kundërshtimit nga jeniçerët, ai duhej të jepte dorëheqjen më 19 gusht 1655. Më pas ai u emërua në guvernatorin e Ejaletit të DamaskutSiri, por gjatë rrugës për të marrë postin, ai u sëmur dhe vdiq. Në pesë vitet midis dy mandateve të tij si Vezir i Madh, gjashtë pashallarë të ndryshëm u emëruan në zyrë, një tregues i paqëndrueshmërisë politike të perandorisë në mesin e shekullit të 17-të.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]