Konventa për Popujt Indigjenë dhe Fisnorë 1989

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Konventa e Popujve Indigjenë dhe Fisnorë, 1989 është një Konventë e Organizatës Ndërkombëtare të Punës, e njohur gjithashtu si Konventa 169 e ILO-s, ose C169. Është konventa ndërkombëtare detyruese kryesore në lidhje me popujt indigjenë dhe popujt fisnorë dhe një pararendës i Deklaratës për të Drejtat e Popujve Indigjenë .

Ajo u krijua në vitin 1989, me preambulën që thotë: [1]

Duke vënë në dukje standardet ndërkombëtare të përfshira në Konventën dhe Rekomandimin e Popullsisë Indigjene dhe Tribale, 1957, dhe

Duke kujtuar kushtet e Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut, Paktit Ndërkombëtar për të Drejtat Ekonomike, Sociale dhe Kulturore, Paktin Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike, dhe shumë instrumente ndërkombëtare për parandalimin e diskriminimit, dhe

Duke pasur parasysh se zhvillimet që kanë ndodhur në të drejtën ndërkombëtare që nga viti 1957, si dhe zhvillimet në situatën e popujve indigjenë dhe fisnorë në të gjitha rajonet e botës, e kanë bërë të përshtatshme miratimin e standardeve të reja ndërkombëtare për këtë temë me synimin për të hequr orientimi asimilues të standardeve të mëparshme dhe

Duke njohur aspiratat e këtyre popujve për të ushtruar kontroll mbi institucionet e tyre, mënyrat e jetesës dhe zhvillimit ekonomik dhe për të ruajtur dhe zhvilluar identitetin, gjuhët dhe fetë e tyre, brenda kuadrit të shteteve ku ata jetojnë, dhe

Duke vënë në dukje se në shumë pjesë të botës këta popuj nuk janë në gjendje të gëzojnë të drejtat e tyre themelore të njeriut në të njëjtën masë si pjesa tjetër e popullsisë së shteteve në të cilat ata jetojnë, dhe se ligjet, vlerat, zakonet dhe perspektivat e tyre shpesh janë gërryer, dhe. . .

Dokumenti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konventa përbëhet nga një Preambulë, e ndjekur nga dyzet e katër nene, të ndarë në dhjetë pjesë. Këto janë:

 • Pjesa I. Politika e Përgjithshme
 • Pjesa II. Toka
 • Pjesa III. Rekrutimi dhe kushtet e punësimit
 • Pjesa IV. Formimi Profesional, Artizanati dhe Industritë Rurale
 • Pjesa V. Sigurimet Shoqërore dhe Shëndeti
 • Pjesa VI. Edukimi dhe mjetet e komunikimit
 • Pjesa VII. Kontaktet dhe Bashkëpunimi Përtej Kufijve
 • Pjesa VIII. Administrata
 • Pjesa IX. Dispozitat e përgjithshme
 • Pjesa X. Dispozitat përfundimtare

Qëllimi dhe historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konventa e ILO 169 është instrumenti me i rëndësishëm i të drejtës ndërkombëtare që garanton të drejtat e popujve indigjenë dhe fisnorë. Fuqia e saj, megjithatë, varet nga numri i ratifikimeve midis kombeve. [2] [3]

Konventa pohon të drejtat e popujve indigjenë dhe fisnorë për të zgjedhur të integrohen ose të ruajnë pavarësinë e tyre kulturore dhe politike. Nenet 8–10 njohin kulturat, traditat dhe rrethanat e veçanta të popujve fisnorë indigjenë.

Në nëntor 2009, një vendim gjykate në Kili, i konsideruar si një pikë referimi në çështjet e të drejtave indigjene, përdori ligjin e konventës së ILO-s. Gjykata vendosi unanimisht në favor të dhënies së një rrjedhe uji prej 9 litrash në sekondë për komunitetet Chusmiza dhe Usmagama. Mosmarrëveshja ligjore ishte zvarritur për 14 vjet dhe përqendrohet në të drejtat e ujit në komunitet në një nga shkretëtirat më të thata në planet. Vendimi i Gjykatës së Lartë për të drejtat e ujit mbështeti vendimet e gjykatës së Pozo Almonte dhe Gjykatës së Apelit Iquique dhe shënon zbatimin e parë gjyqësor të Konventës 169 të ILO në Kili. [4] Para këtij vendimi, disa protesta ishin përshkallëzuar për mosrespektimin e Konventës 169 në Kili.

Tashmë kemi disa shembuj të përdorimit të suksesshëm të Konventës së ILO-s në Kili, si rasti i një gruaje Machi që ngriti veprime ligjore për të mbrojtur një parcelë toke me barishte të përdorura për qëllime mjekësore, e cila kërcënohej nga industria pyjore. [5]

Ratifikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet që kanë ratifikuar konventën
Ratifikimi i Konventës 169: [6]
Vendi Data Shënime
Argjentina 3. Korrik 2000. të ratifikuara
Bolivia 11. Dhjetor 1991. të ratifikuara
Brazili 25. Korrik 2002. të ratifikuara
Republika e Afrikës Qendrore 30. Gusht 2010. të ratifikuara
Kili 15. Shtator 2008. të ratifikuara
Kolumbia 7. Gusht 1991. të ratifikuara
Kosta Rika 2. Prill 1993. të ratifikuara
Danimarka 22. Shkurt 1996. të ratifikuara
Dominika 25. Qershor 2002. të ratifikuara
Ekuador 15. Maj 1998. të ratifikuara
Fixhi 3. Mars 1998. të ratifikuara
Gjermania 15. Prill 2021. të ratifikuara
Guatemala 5. Qershor 1996. të ratifikuara
Hondurasi 28. Mars 1995. të ratifikuara
Luksemburgu 5. Qershor 2018. të ratifikuara
Meksika 5. Shtator 1990. të ratifikuara
Nepali 14. Shtator 2007. të ratifikuara
Holanda 2. Shkurt 1998. të ratifikuara
Nikaragua 25. Gusht 2010. të ratifikuara
Norvegjia 19. Qershor 1990. të ratifikuara
Paraguaj 10. Gusht 1993. të ratifikuara
Peruja 2. Shkurt 1994. të ratifikuara
Spanja 15. Shkurt 2007. të ratifikuara
Venezuela 22. Maj 2002. të ratifikuara

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ ILO Convention C169
 2. ^ Nettheim, Garth (2002). Indigenous Peoples and Governance Structures: A Comparative Analysis of Land and Resource Management Rights. Aboriginal Studies Press. ISBN 0-85575-379-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ N. Zillman, Donald (2002). Human Rights in Natural Resource Development: Public Participation in the Sustainable Development of Mining and Energy Resources. Oxford University Press. ISBN 0-19-925378-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Chile's Supreme Court Upholds Indigenous Water Use Rights". The Santiago Times. 2009-11-30. Marrë më 2010-03-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "CHILE: Indigenous Protests on Several Fronts". IPS. 2009-10-07. Arkivuar nga origjinali më 2009-10-27. Marrë më 2010-03-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ ILO (1 prill 2020). "Convention No. C169". ilo.org. Marrë më 1 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)