Koshi i plehrave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koshi i plehrave është një enë për grumbullimin dhe deponimin e mbeturinave deri sa më në fund trajtohen. Në kontrast me kazanin e plehrave koshi i plehrave është zakonisht me i vogël, me se shumti brenda apartamentit, dhe jo nje objekt në natyrë. Shumica koshave te plehrave mund të përbëhen prej plastike , fletë metalike ose tela . Një formë e veçantë është koshi i plehrave prej letre apo kartoni .

Kontenieret e mbetjeve komunale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shumë qytete dhe qyteza mbeturinat grumbullohen në konteniere të veçantë të mbeturinave për të arritur ndarjen e mbeturinave para deponimit të mbeturinave komunale. Përveç koshave për mbeturinat e ndryshme, ka edhe ato për mbeturinat organike , mbledhjen e letrës, grumbullimin e xhamit (të ndara në xham të bardhë dhe me ngjyre) dhe kosha për plastikën, metalet dhe llojet tjera të mbeturinave.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fillim te shekullit te 20-te, qytetet e mëdha kanë eksperimentuar me kontenier të veçantë për hedhjen e mbeturinave. Në frëngjisht, fjala poubelle u bë termi për kutitë e plehrave, sipas emrit te prefektit Eugène Poubelle . Në Zvicër, nga 1902, u vendosën kazanët e mbeturinave të Ochsner . Pas qyteti i Kelnit kishte futur një sistem për hedhjen e mbeturinave me kova teneqeje dhe për zbrazjen e tyre ai futi automjete te vecanta, e cila mori përsipër të Vjenës Këshillit Bashkiak këtë sistem "Colonia" [1] se si zvicerane "Ochsner" si një sistem të vini-up nëpërmjet përdorimit të konteniereve të banimit u konceptua dhe u zhvillua më tej për pastrimin e qytetit të Vienës, sepse "pavarësisht nga rregulloret [...] partitë e shtëpisë nuk duhet të lëviznin për të sjellë anijet pak para ardhjes së Sammelzuges në rrugë dhe për t'u pastruar menjëherë pas zbrazjes " . Prandaj, "Popullsia dhe operacioni duhej të bëheshin të pavarur nga njëri-tjetri" . [2]

Bombat e mbeturinave, pasi ato ishin të zakonshme si Koloniakübel në Vjenë.

Kovë koloniale historike vieneze[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Administrata e qytetit të Vjenës nën Franz Siegel strukturoi pas modelit të Këlnit nga viti 1918, pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore , në vend të grumbullimit të mbeturinave me karrocame kale në dvende të caktuara, krijimi i kontejnerëve të mbeturinave metalike me mbulesë uniforme, pothuajse pa pluhur, Koloniakübel, a. Kova prej kallajësh me kapakë që ishin futur deri në vitin 1928, kishin një kapacitet prej 90 litra dhe ishin varur në mur në oborret apo edhe në korridor. Prej aty, ata duhej të merreshin në deponimin e mbeturinave nga hedhja e mbeturinave. [2] Deri në vitin 1934 asgjësimi i mbeturinave ishte i lirë. [3]

Ky marrjen e sistemit të Kolonisë sipas modelit të Këlnit [1] çoi kështu në emrin e historikut në Vjenë Koloniakübel, gjithashtu si Coloniakübel ose Colonia-kovë. Prandaj, dhoma në zonën e hyrjes u quajt Coloniaraum dhe automjeti i asgjësimit si Coloniawagen . [4]

Në fillim të viteve 1960, tubat e rrumbullakët u zgjeruan dhe më vonë u plotësuan nga kanaçe të mëdha të mbeturinave të kubës , të bëra edhe nga fletë metalike. Nga mesi i viteve 1970, të dy menyrat e sistemit u zëvendësuan me kova plastike ose kova.[2]

Sisteme të reja për kontejnerët e mbeturinave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbetjet e mbetjeve me energji diellore me kompaktorë të integruar të mbeturinave, të cilat mund të absorbojnë shumë herë mbetjet dhe të kalojnë nivelin e tyre të mbushjes nëpërmjet një lidhjeje në Internet, kanë qenë në përdorim në Shtetet e Bashkuara që nga viti 2004 [5] dhe herë pas here në Gjermani.[6][7] Në Zvicër, në vitin 2014 janë instaluar 250 kontejnerë të mbeturinave me kapacitet të lartë dhe të vandalizuar me fotovoltaikë të integruar. [8] Madje edhe zogjtë, macet, minjtë dhe të interesuarit e tjerë të natës nuk mund të arrijnë më mbeturinat në kontejnerë të tillë, gjë që lehtëson pastrimin e qytetit .

Në disa komuna, sidomos në qytetin e vjetër, në zonën e turizmit ose në qytet, përpiqemi të kuptojmë sasinë në rritje të mbeturinave dhe vandalizmin me zgjidhjen nën dysheme. [9] Avantazhi kryesor i kësaj zgjidhjeje komplekse nuk është vetëm pamja e pastër por edhe kursimet hapësinore dhe gjithashtu mbrojtja e integruar e zjarrit. Këto kontejnerë të mbeturinave nëntokësore gjithashtu mund të zbrazen me pastruesit e zakonshëm rrugor komunal me një fshesë me korrent .

Kontejnerët e mbetjeve speciale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enë plastike për instrumente mjekësore (potencialisht) të infektuara dhe / ose të mprehta ose të mprehta dhe ampula të hapura. Pa përdorimin e mjeteve pasi qepen nuk rihapet. Lartësia: 23 cm.

Sidomos në spitale ose në kompani me mallra të rrezikshme, ekzistojnë sisteme të veçanta të koshave që mbyllen pas një përdorimi të vetëm dhe nuk mund të rihapen. Në kosha të tilla të plehrave, për shembull, materialet e rrezikshme ose mbetjet e kontaminuara hidhen. Këto kanaçe plehra mund të digjen në varësi të përmbajtjes ose të ruhen në mënyrë të sigurtë në ambiente të veçanta.

Për më tepër, ka një shumëllojshmëri të kutive të plehrave në një dizajn të veçantë, disa prej tyre janë projekte të artit, marketing guerrilas ­ fushatat ose thjesht porosi me porosi.

Koshi i plehrave në ambjentet shtëpiake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbeturinat grumbullohen nganjëherë në kuti të mbeturinave të veçanta për të lehtësuar ndarjen e mëvonshme të mbeturinave në kuti korresponduese të mbeturinave. Ekzistojnë edhe kova me ndarje të veçanta për mbeturinat organike dhe qelqin.

Koshi me hapje me këmbë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kosh alumini me pedal, mekanizmi është i vendosur në mënyrë të padukshme në pjesën e pasme

Sipas një kazan pedale është menduar një kosh të plehrave të pajisur me një kapak është e mbyllur dhe duke shtypur një pedale hapet. Duke shtypur pedalin, një lëvizje e barit lëvizet, e cila përfundon në kapakun e koshit të pedalit. Në jetën e përditshme, kova pedale përdoren shpesh në kuzhina dhe banjo për të mbajtur plehrat të mbyllura dhe për të bërë të papërshtatshëm kontaktin me duar të kontejnerit.

Shumë kova pedale janë bërë prej çeliku inox në pjesën e jashtme, në mënyrë që të mos shkaktojnë korrozioni për shkak të ujit të spërkatjes. Ndërtimi i shtyllës është i fiksuar në tokë dhe në mure. Mbi këtë vendoset një insert plastike , e cila mbështetet në majë të buzës. Meqë futeti është i lëvizshëm, mbeturinat ose hidhen direkt në përdorim ose për higjienë ­ gjenden në një qese plehrash të futur.

Galeria e koshave të plehrave në forma të ndryshme të dizajnit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • mbeturina
 • riciklimi
 • Hedhjen e mbeturinave (pjellë)

Lidhje Web[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Kovë koloni, kovë koloni,. [1]
 2. ^ a b c Editorial i uebit të MA   48: Historia e koleksionit të plehrave në Vjenë. Arkivuar 31 gusht 2018 tek Wayback Machine [2] Arkivuar 31 gusht 2018 tek Wayback Machine
 3. ^
  Gregor Gatscher-Riedl: Mbeturinat deri në vitin 1934 falas.
 4. ^
  Robert Sedlaczek: Gjermania austriake.
 5. ^ "'Big Belly' Arrives, Ready To Eat Trash – Or at Least Crush It". The New York Sun (në anglisht). 2005-03-02. Arkivuar nga origjinali më 17 shtator 2018. Marrë më 2012-09-16.
 6. ^ "Gestählt in der Bronx". Frankfurter Rundschau. 2010-10-07. Marrë më 2012-09-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Mülltonnen mit Internetanschluss". gulli.com. 2012-09-09. Arkivuar nga origjinali më 7 janar 2020. Marrë më 2012-09-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Duke folur dhe duke shtypur. [3]
 9. ^ Martin Röhl: mbeturina në nëntokë. Arkivuar 17 shtator 2018 tek Wayback Machine