Jump to content

Kultura e Vinçës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kultura e Vinçës e njohur gjithashtu si Kultura Turdaş ose Kultura Turdaş–Vinça, ishte një kulturë arkeologjike neolitikeEvropën Juglindore, në Kosovë, Maqedonia e Veriut, Greqia, Bosnja dhe Rumania (veçanërisht Transilvania ), në Serbinë e sotme dhe pjesë më të vogla të Bullgarisë, të datuara në periudhën mes viteve 5700–4500 pes ose 5300–4700/4500 pes. [1] [2] [3] I emëruar për llojin e tij, Vinça-Belo Brdo , një vendbanim i madh i zbuluar nga arkeologu serb Miloje Vasić në vitin 1908, ai përfaqëson mbetjet materiale të një shoqërie parahistorike të dalluar kryesisht nga modeli i vendbanimit dhe sjellja rituale .

Teknologjia bujqësore e prezantuar për herë të parë në rajon gjatë Neolitit të Parë të Mesëm u zhvillua më tej nga Kultura e Vinçës, duke nxitur një bum të popullsisë dhe duke krijuar disa nga vendbanimet më të mëdha në Evropën parahistorike. Këto vendbanime ruanin një shkallë të lartë uniformiteti kulturor përmes shkëmbimit në distanca të gjata të sendeve rituale, por ndoshta nuk ishin të unifikuara politikisht. Stilet e ndryshme të figurinave zoomorfe dhe antropomorfe janë shenja dalluese të kulturës, siç janë simbolet e Vinçës, të cilat disa hamendësojnë se janë forma më e hershme e shkrimit të protokolluar. Edhe pse nuk konsiderohet konvencionalisht pjesë e kalkolitit ose "epokës së bakrit", kultura Vinça ofron shembullin më të hershëm të njohur të shkrirjes së bakrit në Botën e Vjetër. [4]

Kultura e Vinçës përfshinte një rajon të Evropës Juglindore (dmth Ballkanin) që korrespondon kryesisht me Kosovën e sotme, por edhe pjesë të Rumanisë, Bullgarisë, Bosnjës, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut, Serbisë dhe Greqisë . [3]

Dendësia e popullsisë së vendbanimeve të Vinçës së hershme ishte 50-200 njerëz për hektar, në fazat e mëvonshme një mesatare prej 50-100 njerëz për hektar ishte e zakonshme. [1] Vendi i Divostinit u pushtua dy herë midis viteve 4900 dhe 4650 p.e.s. dhe një vlerësim i bazuar në 17 shtëpi sugjeron që duke pasur parasysh një jetëgjatësi për shtëpi prej 56 vjetësh. 1028 shtëpi u ndërtuan në vend gjatë asaj periudhe me një numër përfundimtar të popullsisë që vlerësohet të jetë midis 868 dhe 2864. [5] Një vend tjetër i madh ishte Stubline nga periudha e viteve 4850/4800 pes. mund të ketë pasur një popullsi maksimale prej 4,000 banorësh. Vendbanimi Parţa mund të kishte 1575 banorë që jetonin në të njëjtën kohë. [6] [7] [8] [9] [5] [10]

Origjina e kulturës Vinça ende është duke u debatuar. Përpara paraqitjes së datimit me radiokarbon mendohej, në bazë të ngjashmërive tipologjike, se Vinça dhe kulturat e tjera neolitike që i përkisnin kompleksit 'Dark Burnished Ware' ishin produkt i migrimeve nga Anadolli në Ballkan. Kjo duhej të rivlerësohej në dritën e të dhënave të radiokarbonit, të cilat treguan se kompleksi Dark Burnished Ware u shfaq të paktën një mijëvjeçar përpara Trojës I, pika fillestare e supozuar e migrimit drejt perëndimit. Një hipotezë alternative ku Kultura e Vinçës u zhvillua në nivel lokal nga kultura e mëparshme e Starçevës, e propozuar për herë të parë nga Colin Renfrew në vitin 1969, tani pranohet nga shumë studiues, por provat nuk janë përfundimtare. [11] [12]

Kultura e Vinçës mund të ndahet në dy faza, të lidhura ngushtë me ato të tipit të saj, Vinça-Belo Brdo: [13]

Kultura e Vinçës Vinça-Belo Brdo Vitet para erës sonë
Periudha e hershme e Vinçës Vinça A 5700–4800
Vinça B
Vinça C
Periudha e Vinçës së vonë Vinça D 4800–4200
I braktisur
Zona e kulturës së Vinçës
 1. ^ a b Suciu 2011
 2. ^ Perić 2017
 3. ^ a b Chapman 2000.
 4. ^ Radivojević, Miljana; Rehren, Thilo; Pernicka, Ernst; Šljivar, Dušan; Brauns, Michael; Borić, Dušan (2010-11-01). "On the origins of extractive metallurgy: new evidence from Europe". Journal of Archaeological Science (në anglisht). 37 (11): 2775–2787. doi:10.1016/j.jas.2010.06.012. ISSN 0305-4403.
 5. ^ a b Porčić, Marko (31 dhjetor 2011). "An exercise in archaeological demography: estimating the population size of Late Neolithic settlements in the Central Balkans". Documenta Praehistorica. 38: 323–332. doi:10.4312/dp.38.25. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Archaeological Exhibitions. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 7. ^ S., Jovanovic; Mila, Savic; Ruzica, Trailovic; Z., Jankovic; Dusko, Sljivar (2003). "Evaluations of the domestication process in Serbia: Plezoological remnants at neolithic settlement of Blovode". Acta Veterinaria. 53 (5–6): 427–434. doi:10.2298/AVB0306427J. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ The rise of metallurgy in Eurasia: Evolution, organisation and consumption of early metal in the Balkans. 2010. Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 7 korrik 2022. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 9. ^ Porčić, Marko (2012). "Social complexity and inequality in the Late Neolithic of the Central Balkans – reviewing the evidence" (PDF). Department of Archaeology, Faculty of Philosophy, University of Belgrade, Serbia. fq. 171. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 3 mars 2016. Marrë më 8 tetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Newsletter of the Association for Coroplastic Studies Number 12, Summer 2014 (PDF). 2014. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 4 mars 2016. Marrë më 7 korrik 2022. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 11. ^ Chapman 1981.
 12. ^ Chapman 1981.
 13. ^ Chapman 1981, pp. 17–32; calibrated with CalPal.