Jump to content

Lista e maceve më të mëdhaja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kjo listë e maceve më të mëdhaja tregon dhjetë specie të familjes Felidae, të renditura sipas masës maksimale të regjistruara. Lista nuk përmban hibridë të maceve.

Vendi Emri i zakonshëm Emri shkencorë Pesha maksimale (kg) Fotoja Gjatësia nga koka te bishti (m) Lartësia e shpatullës (m) Vargu nativ në kontinent(e)
1 Tigri Panthera tigris 388.7 (paverifikuara)[1][2] 3.38[1][2] 1.27 Azia
2 Luani Panthera leo 313 (në natyrë të egër;[3][4] diskutuar)[5] 3.64 1.35 Azia, Africa
3 Jaguari Panthera onca 160[6][7] 2.1 1.0 Amerika Veriore dhe Jugore
4 Kugari Puma concolor 125.2[8] 2.8[8] 1.0 Amerika Veriore dhe Jugore
5 Leopardi Panthera pardus 96.5[7] 2.2[9] 0.9 Azia, Afrika dhe Europa
6 Leopardi i dëborës Panthera uncia 75[10][11] 2.5[10][11] 0.75 Azia
7 Gepardi Acinonyx jubatus 72[12] 2.1[6] 1.0 Afrika, Azia
8 Rrëqebulli Euroaziatik Lynx lynx 45[13] 1.5[6][14] 0.75 Azia, Europa
9 Leopardi me re i Sundës Neofelis diardi 27 1.3 0.65 Azia
10 Leopardi me re Neofelis nebulosa 23 1.08 0.7 Azia

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Kitchener, A.; Yamaguchi, N. (2009). "What is a Tiger? Biogeography, Morphology, and Taxonomy". përmbledhur nga Tilson, R.; Nyhus, P. J. (red.). Tigers of the World: The Science, Politics and Conservation of Panthera tigris. Academic Press. fq. 53–84. ISBN 978-0-08-094751-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Brakefield, Tom (1993). "Tiger: Phantom stripes". Big Cats: Kingdom of Might. Voyageur Press. fq. 32−47. ISBN 978-0-89658-329-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Wood, G. L. (1976). The Guinness Book of Animal Facts and Feats. Guinness Superlatives. ISBN 978-0-900424-60-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Wood, G. L. (1983). The Guinness Book of Animal Facts and Feats. Sterling Publishing. ISBN 978-0-85112-235-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "East African Business Digest", University Press of Africa, with contributions from the Kenya National Chamber of Commerce & Industry, 1963, marrë më 2018-03-18 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b c Nowak, Ronald M. (1999). "Carnivora, Felidae". Walker's Mammals of the World. Vëll. 2. Baltimore: Johns Hopkins University Press. fq. 797–836. ISBN 0-8018-5789-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Burnie, David; Wilson, Don E. (2001). Animal: The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife. New York City: Dorling Kindersley. ISBN 0-7894-7764-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ a b Hornocker, Maurice (2010). Cougar: Ecology and Conservation. University of Chicago Press. ISBN 0-2263-5344-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Brain, C. K. (1983). The Hunter or the Hunted: An Introduction to African Cave Taphonomy. University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-07090-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ a b Boitani, Luigi (1984). Guide to Mammals. Simon & Schuster / Touchstone Books. ISBN 978-0-671-42805-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b Hemmer, H. (1972). "Uncia uncia". Mammalian Species. 20: 1–5. doi:10.2307/3503882. JSTOR 3503882. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Estes, R. D. (2004). The Behavior Guide to African Mammals: Including Hoofed Mammals, Carnivores, Primates (bot. 4th). Berkeley: University of California Press. fq. 377–383. ISBN 978-0-520-08085-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "San Diego Zoo's Animal Bytes: Lynx". SanDiegoZoo.org. San Diego Zoo Global. {{cite web}}: |access-date= ka nevojë për |url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh |url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Page, Amanda; Kirkpatrick, Win; Massam, Marion (janar 2008). Risk Assessment for Australia – Eurasian Lynx (Lynx lynx). Government of Western Australia: Department of Agriculture and Food. fq. 1–18. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)