Lista e maceve më të mëdhaja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kjo listë e maceve më të mëdhaja tregon dhjetë specie të familjes Felidae, të renditura sipas masës maksimale të regjistruara. Lista nuk përmban hibridë të maceve.

Vendi Emri i zakonshëm Emri shkencorë Pesha maksimale (kg) Fotoja Gjatësia nga koka te bishti (m) Lartësia e shpatullës (m) Vargu nativ në kontinent(e)
1 Tigri Panthera tigris 388.7 (paverifikuara)[1][2] Siberian tiger.jpg 3.38[1][2] 1.27 Azia
2 Luani Panthera leo 313 (në natyrë të egër;[3][4] diskutuar)[5] Ngorongoro Crater, Tanzania (2288742082).jpg 3.64 1.35 Azia, Africa
3 Jaguari Panthera onca 160[6][7] Panthera onca.jpg 2.1 1.0 Amerika Veriore dhe Jugore
4 Kugari Puma concolor 125.2[8] Puma concolor.jpg 2.8[8] 1.0 Amerika Veriore dhe Jugore
5 Leopardi Panthera pardus 96.5[7] African leopard, Panthera pardus pardus, near Lake Panic, Kruger National Park, South Africa (19448654130).jpg 2.2[9] 0.9 Azia, Afrika dhe Europa
6 Leopardi i dëborës Panthera uncia 75[10][11] Schneeleopard Koeln.jpg 2.5[10][11] 0.75 Azia
7 Gepardi Acinonyx jubatus 72[12] Cheetah.jpg 2.1[6] 1.0 Afrika, Azia
8 Rrëqebulli Euroaziatik Lynx lynx 45[13] Lynx lynx2.jpg 1.5[6][14] 0.75 Azia, Europa
9 Leopardi me re i Sundës Neofelis diardi 27 Borneo clouded leopard.jpg 1.3 0.65 Azia
10 Leopardi me re Neofelis nebulosa 23 Clouded Leopard Neofelis nebulosa by Dr Raju Kasambe DSC 7497 (28).JPG 1.08 0.7 Azia

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Kitchener, A.; Yamaguchi, N. (2009). "What is a Tiger? Biogeography, Morphology, and Taxonomy". përmbledhur nga Tilson, R.; Nyhus, P. J. (red.). Tigers of the World: The Science, Politics and Conservation of Panthera tigris. Academic Press. ff. 53–84.  978-0-08-094751-8.
  2. ^ a b Brakefield, Tom (1993). "Tiger: Phantom stripes". Big Cats: Kingdom of Might. Voyageur Press. f. 32−47.  978-0-89658-329-0.
  3. ^ Wood, G. L. (1976). The Guinness Book of Animal Facts and Feats. Guinness Superlatives.  978-0-900424-60-1.
  4. ^ Wood, G. L. (1983). The Guinness Book of Animal Facts and Feats. Sterling Publishing.  978-0-85112-235-9.
  5. ^ "East African Business Digest", University Press of Africa, with contributions from the Kenya National Chamber of Commerce & Industry, 1963, marrë më 2018-03-18
  6. ^ a b c Nowak, Ronald M. (1999). "Carnivora, Felidae". Walker's Mammals of the World. Vol. 2. Baltimore: Johns Hopkins University Press. ff. 797–836.  0-8018-5789-9.
  7. ^ a b Burnie, David; Wilson, Don E. (2001). Animal: The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife. New York City: Dorling Kindersley.  0-7894-7764-5.
  8. ^ a b Hornocker, Maurice (2010). Cougar: Ecology and Conservation. University of Chicago Press.  0-2263-5344-3.
  9. ^ Brain, C. K. (1983). The Hunter or the Hunted: An Introduction to African Cave Taphonomy. University of Chicago Press.  978-0-226-07090-2.
  10. ^ a b Boitani, Luigi (1984). Guide to Mammals. Simon & Schuster / Touchstone Books.  978-0-671-42805-1.
  11. ^ a b Hemmer, H. (1972). "Uncia uncia". Mammalian Species. 20: 1–5. doi:10.2307/3503882.  3503882.
  12. ^ Estes, R. D. (2004). The Behavior Guide to African Mammals: Including Hoofed Mammals, Carnivores, Primates (bot. 4th)). Berkeley: University of California Press. ff. 377–383.  978-0-520-08085-0.
  13. ^ "San Diego Zoo's Animal Bytes: Lynx". SanDiegoZoo.org. San Diego Zoo Global. Mungon ose është bosh |url= (Ndihmë!); |access-date= ka nevojë për |url= (Ndihmë!)
  14. ^ Page, Amanda; Kirkpatrick, Win; Massam, Marion (janar 2008). Risk Assessment for Australia – Eurasian Lynx (Lynx lynx). Government of Western Australia: Department of Agriculture and Food. ff. 1–18.