Ky është një artikull i mirë. Kliko këtu për më shumë informacione.

Tigri kundër luanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Nje luan aziatik dhe dy tigra bengalez[1]parkun kombëtar të Bengatas, Indi. India është i vetmi vend në botë që ka dhe tigrin dhe luanin.

Historikisht, meritat krahasuese të tigrit (Panthera tigris) kundrejt luanit (Panthera leo) kanë qenë temë popullore të diskutimit nga gjuetarët, natyralistët, artistët dhe poetët, dhe të vazhdojë të frymëzojë imagjinatën popullore në ditët e sotme.[2] Në të kaluarën, luanët dhe tigrat thuhet se garuan në shkretëtirë, ku vargjet e tyre mbivendosen në Euroazi. Rrethanat më të zakonshme të raportimit të takimit të tyre janë në robëri, ose qëllimisht ose aksidentalisht.[3][4]

Temperamentet[redakto | redakto tekstin burimor]

Si luani ashtu edhe tigri kanë reputacion të frikshëm në zonat e tyre, qoftë midis grabitqarëve ose njerëzve. Në veçanti, të dy mund të jene te tmerrshem per njerëzit, edhe pse normat e vrasjeve së njerëzve kanë tendencë të jenë më të larta për tigrin sesa për luanin. Dallimet e përgjithshme në sjellje janë të renditura më poshtë:[4]

 • Luani është një kafshë shumë sociale dhe tigri është një kafshë e vetmuar.[5] Është përgjithësisht dakord që tigri është më i shpejtë, më i zgjuar dhe më i egër i të dyve kështu që mbajtësit e tigrave ne kafaz duhet të kujdesen për të shmangur një sulm të papritur.
 • Luanët e fuqishem mund të bredhin me tufat e tyre.[6][7] Luanët meshkuj zakonisht ose vriten ose shtyhen larg nga udhëheqja hyrëse e meshkujve. Shumica e luanëve kanë tendencë të jenë meshkuj që përgatiten për maturim dhe asimilim me një krenari të re ose ekzistuese. Ndërsa luanët meshkuj janë në përgjithësi më të mëdhenj dhe më të fortë se luanët femra, është aleanca e krenarisë femërore e lidhur ngushtë që zakonisht gjuan dhe siguron krenarinë. Në të kundërt, tigrat shpesh janë të vetmuar.[4] Gjatë çiftëzimit, një tigër dhe tigreshë do të mblidheshin së bashku, dhe bashkë, do të silleshin më ashper ndaj krijesave të tjera, madje edhe njerëzve, nëse janë afër, por e njëjta do të zbatohej edhe për luanët.[8][9]

Më konkretisht, megjithatë, luani aziatik ka ngjashmëri dhe dallime me të afërmit e tij afrikan dhe me tigrin. Për shembull, luanët aziatik janë socialë si të afërmit e tyre afrikanë dhe femrat mund të praktikojnë pështjellim.[10][11] Megjithatë, strukturat e krenarisë të luanëve afrikanë dhe aziatikë ndryshojnë; me luanët aziatikë që zakonisht shoqërohen me femra gjatë kohës së çiftëzimit ngjasojne me tigrat. Luanet aziatikë dhe tigrat mund të praktikojnë premtim për të mbrojtur këlyshët e tyre, luanezët afrikanë besohet të mos e bëjnë këtë.[12]

Historia në roberi[redakto | redakto tekstin burimor]

Në cirqet e Romës së lashtë, kafshët ekzotike, duke përfshirë luanin berber dhe tigrin bengalez, ishin zakonisht të përkulur kundër njëri-tjetrit. Një mozaik në Shtëpinë e Faunit në Pompei tregon një luftë midis një luani dhe një tigri. Ka llogari të ndryshme se cilat prej këtyre kafshëve mundën ose vranë tjetrën, gjatë gjithë kohës.[11] Megjithëse luanët dhe tigrat mund të mbahen së bashku në harmoni në robëri, konfliktet midis dy llojeve në robëri, të cilat përfunduan në vdekje, gjithashtu janë regjistruar.[13][14]

Konkurimi në shkretëtirën Euroaziatike[redakto | redakto tekstin burimor]

Aktualisht, India është vendi i vetëm në Tokë i konfirmuar të ketë dhe luanë dhe tigra në shkretëtirën e saj. Tani për tani, ata nuk ndajnë të njëjtin territor në Indi, por ata kanë bërë në të kaluarën dhe ka një projekt të përmendur më poshtë që mund ta bënin takimin e tyre të egër e të mundshëm.[15]

Para përfundimit të shekullit të 20-të, luanët dhe tigrat kishin ndodhur edhe në vende të tjera aziatike ose në euroazi, përfshirë Iranin. Si e tillë, ekziston një fjalë për Luanin, që mund të nënkuptojë gjithashtu Tiger dhe përdoret në Iran, Azinë Jugore dhe zona të tjera, që është "Shere" ose "Shir" dhe rëndësia e saj diskutohet më poshtë.[16] Luani është gjithashtu me rëndësi kulturore për Lindjen e Largët, duke përfshirë edhe vendin e tigrave indokineze, por sipas autorëve të tillë si Reginald Innes Pocock (1939), Nowell dhe Jackson (1996), luani nuk ndodhi natyrshëm atje.[4]

Sipas Colin Tudge duke pasur parasysh se të dy macet gjuajnë gjitare të mëdhenj, ka të ngjarë që ata kanë qenë një garë në Azi. Pavarësisht nga natyra e tyre shoqërore, luanët mund të konkurronin me tigrat në baza individuale, siç do të bënin me njëri-tjetrin.

Përveç mundësisë së konkurrencës, ka legjenda të luanëve aziatikë dhe tigrat që bashkëveprojnë së bashku për të prodhuar pasardhës hibrid, të cilët do të jenë ligri ose tigoni. Nga të dhënat fosile, përveç gjenetikës, do të dukej se luani dhe tigri i sotëm ishin të pranishëm në Eurazi që nga Pleistoceni, kur aty ishin edhe të afërmit e zhdukur. Përveç kësaj, në ditët para Pavarësisë Indiane, Maharaja e Gwalior paraqiti luanin afrikan në zonën e tij, i cili është një habitat për tigrin e Bengalit.[10][11]

Luani Aziatik dhe tigri Bengalez[redakto | redakto tekstin burimor]

Në Indi, ose në kuptimin e zgjeruar modern, nënkontinenti, 58 luanët aziatikë dhe tigrat e bengalit bashkëjetuan në një numër vendesh, përpara fundit të shekullit të 20-të.[17] [18] [19] Midis vendeve ku ata bashkëjetuan, ose u raportuan se kanë qenë të paktën, janë zona e Gwalior në qendër, ajo e malit Abu në veri dhe ajo e Bahawalpur në atë që tani është Pakistani.[20][21][22][23][24] Kailash Sankhala (1978) tha se habitati dhe preja e luanit indian nuk ishin si ato të një savane afrikane, por si habitatet e tigrit indian deri në një masë, duke përfshirë pjesën e thatë dhe qumeshtore të Aravali të Sariska "Tiger Reserve" në shtetin e Rajasthan, dhe se ishte një vend i vështirë për grabitqarët që të gjuanin si grupe.

Sot, luanët gjenden në Parkun Kombëtar të Gir Forest dhe zonat përreth në rajonin e Saurashtra, Shtetin e Gujarat dhe tigrat janë gjetur në vende të tjera, si Sariska Tiger Reserve dhe Ranthambore Park Kombëtar në Rajasthan fqinje, shtetet fqinje të Madhya Pradesh dhe Maharashtra, dhe Sunderbans Bengali. Gir, Sariska dhe Ranthambore janë në të njëjtën ekoregion, atë të Kathiawar-Gir pyjeve gjetherënës.[25][26]

Megjithëse tigri i Bengalit thuhet se është zhdukur në Gujarat veriore dhe juglindore, popullsia më e afërt e tigrave të Gadishullit Kathiawar është në zonën kufitare të Gujarat, Maharashtra dhe Madhya Pradesh.[27] Ajo ndodhet përgjatë Gjirit të Khambhatit nga Gadishulli Kathiawar, dhe përfshin Pyllin e Dangëve dhe Shenjti Shoolpaneshwar Wildlife. Ose macja e madhe mund të quhet 'Shere' dhe të ketë një reputacion të frikshëm në nënkontinentin dhe të emigrojë nga habitati i tij i mbrojtur.

Mundësia e konfliktit, mes luanëve dhe tigrave, ishte ngritur në lidhje me Projektin e rintrimit të Azisë Aziatike, i cili kishte për qëllim të prezantonte luanët e Gir Forest në një rezervë tjetër që konsiderohet të jetë në rangun e mëparshëm të luanit indian, që është Kuno Sanctuary Wildlife në Madhya Pradesh, para dhjetorit 2017.[28][29]

Kuno u raportua të përmbajë disa tigrat që vinin nga Ranthambore Park, duke përfshirë një të quajtur 'T-38'.[a] Shqetësimet u ngritën se bashkë-prania e luanëve dhe tigërve "do të shkaktonte përplasje të shpeshta". Projekti i Kërkimit të Luanit i Universitetit të Minesotës përshkruan një arsye për të vonuar futjen e luanëve në Kuno Palpur sepse është frika se tigrat që jetojnë atje do të vrasin luanët në hyrje. Në një takim një-në-një, besohet se një tigër bengalez mund të mundte një luan aziatik, duke pasur parasysh përparësinë e tij në peshë.[4][30]

Luani Aziatik dhe tigri Kaspik[redakto | redakto tekstin burimor]

Iranjanet me nje luan aziatik te vrare, 1880
Tigri kaspik i vrare ne veri te Iranit, 1940

Para fillimit të shekullit 21, Afganistani, Irani, Iraku, Siria, Turqia dhe ish-anëtarë të Unionit të Republikës Socialiste Sovjetike, si Azerbajxhani u raportuan se kishin pasur luanë aziatikë dhe tigra kaukazinë.[31] Tradicionalisht, zver u konsiderua si ujku apo rrëqebulli, por sipas Heptner dhe Sludskii (1972), as nuk do të vinte në një kalorës apo të plagoste një kalë, kështu që ka më shumë gjasa të jetë një mace e madhe, se mund të ketë qenë një leopard, apo se ka më shumë gjasa të jetë një tigër sesa një luan. Shfaqja e luanit në Steppes jugore ruse, ose zona e gojës së lumit Don, është e diskutueshme, ndërsa tigrat ka gjasa të ndodhin në Steppes ruse ose në grykëderdhjen e lumit Don.[citim i duhur]

Në Afganistan, është e mundur që luanët të ndodhin së paku në pjesët jugperëndimore dhe jugore. Tigrat janë rritur në pjesën e sipërme të Rudit Hari ose Darya Tedzhen në Herat. Tigrat u gjetën në një degë të Darvës Amu të quajtur "Lumi i Pyandzhit", nga ku mund të pushtonin një vend tjetër (si tigrat persianë që pushtuan atë që ishte Bashkimi Sovjetik), dhe lumenjtë Geri, Kunduz dhe Murghab. Ndërhyrjet nga Bashkimi Sovjetik u raportuan në vitet 1960. Pamja e fundit e njohur e një tigri ishte në Rrugën Babatag, që ndodhet në kufirin midis Afganistanit dhe Taxhikistanit, në vitin 1998.[4][32]

Luani i shpelles dhe tigri[redakto | redakto tekstin burimor]

Nje ilustrim i luanit te shpelles euroaziatike me gjahun e tij nga Heinrich Harder

Në periudhën parahistorike, përpara mijëvjeçarit të 10-të para erës sonë, Luani i Epërm i Shpellave Euraziatike kishte ndodhur në pjesën më të madhe të Eurazisë, duke përfshirë Kaukazin, Siberinë në Rusi dhe atë që dikur ishte Beringia.[33] Duke gjykuar nga pikturat e shpellave, të tilla si ato të Chauvet, luanët e shpellave ishin shoqërorë, duke formuar grupe të gjuetisë si të afërmit e tyre modern.[4] Shpërndarja e tyre e madhe mund t'u ketë mundësuar atyre të ndikojnë në shpërndarjen e mishngrënësve simpatikë si tigri, përmes konkurrimit të drejtpërdrejtë ose të tërthortë. Në të vërtetë, gjatë periudhës së hershme të Pleistocenit, tigrat, përfshirë edhe tigrat parahistorik Wanhsien, duket se janë mbyllur në Lindjen e Largët, nga Siberia në veri deri në Ishujt Sunda në jug. Ishte gjatë pleistocenit të vonë ose holocenit, kur luani shpellës u bë i rrallë ose i zhdukur dhe se tigri u përhap në perëndim në vende si Kaukazi dhe nënkontinenti indian.[34][35]

Dyluftimet e vezhguara[redakto | redakto tekstin burimor]

Përveç regjistrimeve historike, përplasjet mes luanëve dhe tigrave u raportuan ose madje u kapën në kamera, në shekujt 19 dhe 20. Nuk ishte gjithmonë e qartë se cilat lloje rregullisht mundën tjetrën, sipas Doktor Packer, por besohet se tigri mund te kete mposhtur dhe gjithashtu vrare luanët.[36][4]

Opinionet profesionale[redakto | redakto tekstin burimor]

Duke favorizuar tigrin[redakto | redakto tekstin burimor]

 • John Varty, pronar i Rezervës Londolozi në Afrikën e Jugut, tha: "Njerëzit gjithmonë më pyesin se cili është më i madh, nëse një tigër dhe një luan kanë luftë, cili do të fitojë? Luanët përpiqen, por ata thjesht nuk e marrin atë të drejtë. Nëse ka një luftë, tigri do të fitojë çdo herë".
 • Organizata për shpëtimin e kafshëve, Big Cat Rescue of Tampa, Florida, u përgjigj: "Ndërsa kjo do të varet nga madhësia, mosha dhe agresiviteti i kafshëve të veçanta, tigrat përgjithësisht kanë një avantazh të rëndësishëm".[37][10]
 • Bamirësia e ruajtjes Save Tigers of China deklaroi: "Hulumtimet e fundit tregojnë se tigri është vërtet më i fortë se luani në aspektin e forcës fizike. Luanët luftojne me krenari, kështu që do të ishte në një grup dhe tigri si një krijesë e vetmuar që do të ishte është përgjithësisht fizikisht më i madh se një luan. Shumica e ekspertëve do të favorizonin një tigër siberian dhe bengalez mbi një luan afrikan dhe aziatik".[38][39][40][41]
 • John Smith Clarke, një lion tamer britanik, tha në një leksion mbi luftën midis një tigri dhe një luani të dhënë në Glasgow Zoological Society, duke treguar luftën aktuale në ekran, "në 100 raste nga 100 tigri gjithmonë do t'a mposhte luanin ngaqe ishte shumë më i shkathët, nuk ishte kaq i ngathët në lëvizjet e tij, ishte po aq e fortë, ishte e armatosur në mënyrë të barabartë, por luftoi në mënyrë të ndryshme.Tigri shpesh luftonte duke u rrokullisur në shpinë dhe mbante luani në kthetrat e tij derisa e mundi atë".
 • BBC (2016), në një studim të radhës për forcë dhe inteligjencë, favorizoi tigrin në rastin e inteligjencës, për shkak të kohës së kaluar për një sfidë të veçantë.
 • Dokumentacioni i National Geographic Channel The Lions Last of Asia përmendi se një tigër bengalez kishte një përparësi peshe prej 50 kilogramë mbi një luan aziatik dhe mund të vriste një luan i vetëm në një luftë.

Duke favorizuar luanin[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Clyde Beatty, trajner i kafshëve dhe interpretues i cili zotëronte disa tigra, luanë, hiena dhe kafshë të tjera ekzotike, besonte se në nëntë nga dhjetë herë, "një luan i rritur do të rrihte një tigër të rritur." Ai përmendi se që kur ai filloi të përzier kafshët, 25 nga tigrat e tij (2 prej tyre ishin tigrat siberianë, pjesa tjetër e tyre ishin tigrat e Bengalit) u vranë në arenën e cirkut, por nuk kishte një viktimë të vetëm të luanit.[10]
 • Natyralisti i mirënjohur dhe konservatoristi i Indisë, Kailash Sankhala shkroi në librin e tij 'Tiger' se tigri nuk do të ishte në gjendje të afrohej me nyjet vitale të luanit për shkak të mugës së tij të trashë dhe se tigri do të ishte i prekshëm nga luani. Ai përmendi se një herë një princ indian organizoi një luftë në të cilën luani vrau tigrin, dhe mendonte se "një tigër nuk është ne gjendje për t'u ndeshur me luanin".[42]

Shkathtesia[redakto | redakto tekstin burimor]

Carl Hagenbeck, një trajner nga Hamburgu, tha se luani dhe tigri ishin njësoj në "gjendje dhe besueshmëri të mirë".[43][10] Ai përmendi shembullin e një luani të trajnuar për një muaj për të bërë truket dhe për një tigër duke marrë dy javë për te bërë këtë.[44]

Arti dhe literatura[redakto | redakto tekstin burimor]

Arti[redakto | redakto tekstin burimor]

Luftrat mes tyre u pikturuan në shekujt 18 dhe 19 nga Eugène Delacroix, George Stubbs dhe James Ward.[45][46] Pikturat e Ward, të cilat portretizuan fitoret e luanit në përputhje me vlerën simbolike të luanit në Britaninë e Madhe, janë përshkruar si më pak realiste se Stubbs.[47]

Medalja britanike Seringapatam tregon një luan që mundi një tigër në betejë; një flamur në gjuhën arabe në medalje tregon fjalët Asad Allāh al-Ghālib. Medalja përkujtonte fitoren britanike në betejën 1799 të Seringapatam (në qytetin e njohur tani si Srirangapatna) mbi Tipu Sultan - i cili përdori tigrat si emblema, në krahasim me përdorimin emblematik britanik të luanëve.[48][49]

Literatura[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Shënimet[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Në Kuno u transportuan disa lunë Aziatik, por meqësëse në Kuno ndodheshin tigra atëherë nuk lejoheshin transportimi i tyre

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Hovasapyan, Zara (1 August 2012). "When in Armenia, Go Where the Armenians Go". Armenian National Committee of America. Marrë më 2016-02-06. Made of local pink tufa stones, it gives Yerevan the nickname of "the Pink City." 
 2. ^ "Absheron National Park Official Website - Ministry of Ecology and Natural Resources of Azerbaijan". 1 September 2012. Arkivuar nga the original më 2012-09-01. Marrë më 2017-06-16. 
 3. ^ Abbott, James (1856). A Narrative of a journey from Heraut to Khiva, Moscow and St. Petersburgh. 1. Khiva: James Madden. p. 26. 
 4. ^ a b c d e f g h Arduini, P. & Teruzzi, G. 1993. The MacDonald encyclopedia of fossils. Little, Brown and Company, London. 320pp.
 5. ^ "Tiger Kills Lion In Turkish Zoo". BBC News. 7 March 2011. Marrë më 14 March 2011. 
 6. ^ Lawson, Alastair (10 December 2011). "Indian maharajah's daring act of anti-colonial dissent". The BBC. Marrë më 2011-12-10. 
 7. ^ "lion vs tiger:". BBC Earth Unplugged. 10 August 2016. 
 8. ^ Brakefield, Tom (1993). Big Cats: Kingdom of Might. Voyageur Press. p. 44. ISBN 978-0-89658-329-0. 
 9. ^ Clyde Beatty, Earl Wilson (1941), Jungle performers 
 10. ^ a b c d e Daoudy, Marwa (2005). Le Partage des Eaux entre la Syrie, l'Irak et la Turquie. CNRS. pp. 1–269. ISBN 2-271-06290-X. Marrë më 2016-04-06. 
 11. ^ a b c The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex. Charles Darwin
 12. ^ "Barbary Lion Information". Beinglion.com. Marrë më 2016-06-29. 
 13. ^ "Big Cat Rescue FAQ". Big Cat Rescue. 9 February 2012. Marrë më 9 February 2012. 
 14. ^ "Mane of the Lion". Bigcatnews.blogspot.com. September 2006. Arkivuar nga the original më 25 April 2012. Marrë më 4 February 2012. 
 15. ^ "Tiger whips Lion". Boston News Access. 7 March 2011. Marrë më 14 March 2011. 
 16. ^ "Balkans". Encyclopædia Britannica. Profesionistët mbajnë anën e tigrit për nga shkathtësi, dhe të luanit për lëvizjet e ngadalëta 
 17. ^ Upham, E. (1829). The History and Doctrine of Budhism: Popularly Illustrated: with Notices of the Kappooism, Or Demon Worship, and of the Bali, Or Planetary Incantations, of Ceylon. London: R. Ackermann.
 18. ^ "Valvert 2014_Wanhsien Tiger Data Sheet". Marrë më 2015-06-20. 
 19. ^ "Lion Fights Tiger: Latter Scores A Win". Warracknabeal Herald. 12 May 1914. Marrë më 2017-10-19. 
 20. ^ "An Awful Fight: A Combat Between a Tiger and a Lion". The Eaton Democrat. 14 April 1887. Marrë më 2017-04-08. 
 21. ^ Shahbazi, Shapur A. (2001). "Flags (of Persia)". Encyclopaedia Iranica. 10. Marrë më 2016-03-10. 
 22. ^ Canadian Institute of Ukrainian Studies (1988). "Kyivan Rus’". Encyclopedia of Ukraine. Marrë më 2016-03-29. 
 23. ^ Hornaday, W. T. (31 December 1905). "Mental capacity of Animals". The Evening Standard. Marrë më 2017-07-10. 
 24. ^ "The Extinction Website: Panthera tigris virgata". The Extinction Website. 11 April 2010. Arkivuar nga the original më 12 April 2016. Marrë më 2016-04-03. 
 25. ^ Ronald Tilson, Philip J. Nyhus (2010), "Tiger morphology", Tigers of the world, Academic Press, ISBN 9780815515708 
 26. ^ "Bannerghatta National Park". Bengaloorutourism.com. Marrë më 2014-05-24. 
 27. ^ William Bridges (22 August 1959). Lion vs. tiger: who'd win?. The Spokesman-Review. Marrë më 2016-02-28. 
 28. ^ "Tigers moving from Rajasthan to Madhya Pradesh, officials concerned". Times of India. 19 April 2013. Marrë më 2016-02-07. 
 29. ^ Thomas, Isabel (2006). Lion vs. Tiger. Raintree. ISBN 978-1-4109-2398-1. 
 30. ^ Tales of travellers. Tales of travellers; or, A view of the world. p. 453. Arkivuar nga the original më 1838. 
 31. ^ 'Supersize' lions roamed Britain BBC News 1 April 2009
 32. ^ Roland Auguet (1994). Cruelty and civilization: the Roman games. ISBN 978-0-415-10453-1. 
 33. ^ "Ecosystem Profile: Caucasus". Conservation International. Arkivuar nga the original më 25 July 2008. Marrë më 2017-07-26. 
 34. ^ "The Soviet Period - History - Azerbaijan - Asia". Marrë më 2016-02-17. 
 35. ^ "John Varty Interview". Country Life. 10 October 2013. Arkivuar nga the original më 5 October 2013. Marrë më 10 October 2013. 
 36. ^ Kitchener, A. C.; Breitenmoser-Würsten, C.; Eizirik, E.; Gentry, A.; Werdelin, L.; Wilting, A.; Yamaguchi, N.; Abramov, A. V.; Christiansen, P.; Driscoll, C.; Duckworth, J. W.; Johnson, W.; Luo, S.-J.; Meijaard, E.; O’Donoghue, P.; Sanderson, J.; Seymour, K.; Bruford, M.; Groves, C.; Hoffmann, M.; Nowell, K.; Timmons, Z.; Tobe, S. (2017). "A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group" (PDF). Cat News (Special Issue 11). 
 37. ^ Herne, P. (1855). "XXIII: Domus. Surat. The nature of the jungles beyond. A boa constrictor. A tiger. A lion. Terrible conflict. A Banyan tree.". Perils and Pleasures of a Hunter's Life; or the Romance of Hunting by Peregrine Herne. Cornell University Library. pp. 194–204. Marrë më 2017-07-08. 
 38. ^ "Asiatic Lion population up from 411 to 523 in five years". Desh Gujarat. 10 May 2015. Marrë më 2016-11-26. 
 39. ^ Hooijer, Dirk Albert.; 1947. Pleistocene remains of Panthera tigris (Linnaeus) subspecies from Wanhsien, Szechwan, China, compared with fossil and Recent tigers from other localities. American Museum Novitates; no. 1346. Accessed on 2013-08-22.
 40. ^ Driscoll, C.A., Yamaguchi, N., Kahila Bar-Gal, G., Roca, A.L., Luo, S.-J., Macdonald, D. and O’Brien, S. J. (2009). "Mitochondrial phylogeography illuminates the origin of the extinct Caspian tiger and its relationship to the Amur tiger". PLOS ONE. 4: 1–8. Bibcode:2009PLoSO...4.4125D. PMC 2624500Freely accessible. PMID 19142238. doi:10.1371/journal.pone.0004125. 
 41. ^ Eastwick, Edward B (transl.) (1854). The Anvari Suhaili; or the Lights of Canopus Being the Persian version of the Fables of Pilpay; or the Book Kalílah and Damnah rendered into Persian by Husain Vá'iz U'L-Káshifí. Hertford: Stephen Austin, Bookseller to the East-India College. Marrë më 2017-05-02. 
 42. ^ "MP not fit for Asiatic lions, Gujarat tells PM". Times of India. 19 June 2006. Marrë më 2011-06-28. At a two-hour meeting of National Board of Wildlife presided by Prime Minister Manmohan Singh here, Govind Patel said the "presence of tigers in the Kuno Palpur sanctuary would trigger frequent clashes between the two carnivores over territories – tiger and lions—which can never co-exist in the same place." 
 43. ^ DeSantis, L. R.; Schubert, B. W.; Scott, J. R.; Ungar, P. S. (2012). "Implications of diet for the extinction of saber-toothed cats and American lions". PLoS ONE. 7 (12): e52453. Bibcode:2012PLoSO...752453D. PMC 3530457Freely accessible. PMID 23300674. doi:10.1371/journal.pone.0052453. 
 44. ^ "Administrative, density and territorial units and land size by economic regions of Azerbaijan Republic for January 1. 2007". Arkivuar nga the original më 24 November 2007. Marrë më 12 February 2016. 
 45. ^ "Caucasus mixed forests". Terrestrial Ecoregions. World Wildlife Fund. 
 46. ^ "Kathiawar-Gir dry deciduous forests". Terrestrial Ecoregions. World Wildlife Fund. Marrë më 2017-01-29. 
 47. ^ Yamaguchi, Nobuyuki; Cooper, Alan; Werdelin, Lars; MacDonald, David W. (August 2004). "Evolution of the mane and group-living in the lion (Panthera leo): a review". Journal of Zoology. 263 (4): 329–342. doi:10.1017/S0952836904005242. 
 48. ^ Nowell, Kristin; Jackson, Peter (1996). Wild Cats: Status Survey and Conservation Action Plan (PDF). Gland, Switzerland: IUCN/SSC Cat Specialist Group. pp. 17–149. ISBN 2-8317-0045-0. 
 49. ^ "Asiatic lion". Cat Specialist Group. Arkivuar nga the original më 25 August 2010. Marrë më 2016-06-28. 
 50. ^ Preparations for the reintroduction of Asiatic lion Panthera leo persica into Kuno Wildlife Sanctuary, Madhya Pradesh, India by A.J.T. Johnsingh, S.P. Goyal, Qamar Qureshi; Cambridge Journals Online; Oryx (2007), 41: 93-96 Cambridge University Press; Copyright 2007 Fauna & Flora International; doi:10.1017/S0030605307001512; Published online by Cambridge University Press 05Mar2007
 51. ^ "Weatherbase: Historical Weather for Chernihiv, Ukraine". Weatherbase. Marrë më 2016-03-29. 

Lexim i mëtejshëm[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]


Silverwiki 2.png
Tigri kundër luanit është një artikull i mirë, i zgjedhur si një nga artikujt më të mirë nga vullnetarët e Wikipedias. U miratua në 27 qershor 2018.
Nëse e gjeni një mënyrë që kjo faqe të mund të përmirësohet më tepër, pa krijuar konflikte me punimet e redaktorëve të mëparshëm, ju lutemi merrni iniciativën dhe kontribuoni.