Lista e shkencëtarëve njëqindvjeçarë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Në këtë listë përfshihen shkencëtarët dhe matematikanët të cilët kanë jetuar ose ende jetojnë dhe kanë së paku 100 vjet dhe që shquhen edhe për kontributin e tyre në shkencë dhe jo vetëm për shkak të jetëgjatësisë. Shkencëtarët njëqindvjeçarë që ende jetojnë janë paraqitur në fontin italik.

Emri Periudha e jetës Vite Shquhet për
Charles Greeley Abbot 1872–1973 101 astronom amerikan dhe sekretar në Smithsonian Institution[1]
Horace Alexander 1889–1989 100 biolog britanik[2]
Doris Allen 1901–2002 100 psikolog amerikan themelues i Children's International Summer Villages[3]
Heinz Ansbacher 1904–2006 101 psikolog Gjermano-Amerikan[4]
Rudolf Arnheim 1904–2007 102 psikolog Gjerman[5]
Ira Baldwin 1895–1999 104 bakteriolog Amerikan dhe edukator[6]
Preston Bassett 1892–1993 100 zbulues Amerikan pionier i aeronautikës[7]
Henry Beachell 1906–2006 100 krijuesi i "miracle rice"[8]
Julia Bell 1879–1979 100 gjenetik anglez[9]
Harry Benjamin 1885–1986 101 seksolog gjerman[10]
Sidney W. Bijou 1908–2009 100 psikolog amerikan[11]
Boris Yakovych Bukreyev 1859–1962 103 matematikan ukrainas[12]
Su Buqing 1902–2003 100 matematikan kinez[13]
Henri Cartan 1904–2008 104 matematikan francez[14]
Michel Eugène Chevreul 1786–1889 102 kimist Francez[15]
Harriette Chick 1875–1977 102 biolog britanik[16]
Sir Samuel Rickard Christophers 1873–1978 104 protozoolog britanik[17]
Thomas H. Clark 1893–1996 102 gjeolog kanadez[18]
Sir William D. Coolidge 1873–1975 101 krijuesi i tubit të rrezeve X [19]
Morton W. Coutts 1904–2004 100 zbulues i metodës së fermentimit të vazhdueshëm të ushqimmit nga Zelanda[20]
Ray Crist 1900–2005 105 kimist amerikan[21]
Nikolay Dollezhal 1899–2000 101 inxhenier rus[22]
William Gould Dow 1895–1999 104 shkencëtar amerikan që kontribuoi për konstruktimin e radarit[23]
Frank Ellis 1905–2006 100 radiolog britanik [24]
Rica Erickson 1908–2009 101 naturalist Australian [25]
Henri Fabre 1882–1984 101 aviatik francez[26]
Raymond Firth 1901–2002 100 antropolog nga Zelanda e Re[27]
R. M. Foster 1896–1998 101 inxhenier amerikan[28]
Henry Jacques Gaisman 1869–1974 104 American inventor, first to develop the safety razor[29]
Salome Gluecksohn-Waelsch 1907–2007 100 German-American geneticist[30]
Viktor Hamburger 1900–2001 100 embriolog gjerman[31]
Michael Heidelberger 1888–1991 103 immunolog amerikan[32]
Rudolf Hell 1901–2002 100 inventor gjerman[33]
Joel Henry Hildebrand 1881–1983 101 kimist amerikan[34]
Polly Hill 1907–2007 100 hortikulturist amerikan[35]
Arthur R. von Hippel 1898–2003 105 fizikan Gjerman-Amerikan[36]
Dorrit Hoffleit 1907–2007 100 astronom amerikan[37]
Albert Hofmann 1906–2008 102 zbuluesi i LSD zvicran[38]
Friedrich Hund 1896–1997 101 fizikan gjerman[39]
Ancel Keys 1904–2004 100 biolog amerikan[40]
Nathaniel Kleitman 1895–1999 104 kërkues amerikan në fushën e gjumit bashkëzbulues i REM[41]
Paul E. Klopsteg 1889–1991 101 fizikan amerikan physicist[42]
Jerome F. Lederer 1902–2004 101 inxhenier Amerikan[43]
Inge Lehmann 1888–1993 104 seizmolog danez[44]
Emma Lehmer 1906–2007 100 matematikane ruso-amerikan[45]
Rita Levi-Montalcini 1909 – 109 Italian neurolog (Fitues i çmimit Nobel) dhe senator[46]
August Luebs 1889–1989 100 inxhenier Amerikan[47]
Ernst W. Mayr 1904–2005 100 biolog Gjerman-Amerikan[48]
Rogers McVaugh 1909–2009 100 botanist amerikan[49]
Wilhelm Meise 1901–2002 101 ornitolog gjerman[50]
Russell L. Mixter 1906–2007 100 biolog amerikan[51]
Ralph S. Moore 1907–2009 102 hortikulturist Amerikan[52]
Margaret Murray 1863–1963 100 antropolog britanik[53]
Sergey Nikolsky 1905 – 113 Russian mathematician[54]
Georg Nöbeling 1907–2008 100 matematikan gjerman[55]
Ruth Patrick 1907 – 110 limnolog amerikan]][56]
Luigi Poletti 1864–1967 103 Italian matematikan[57]
Pelageya Polubarinova-Kochina 1899–1999 100 Rus mahematikan[58]
Robert Hallowell Richards 1844–1945 100 American metallurgist[59]
Henry Nicholas Ridley 1855–1956 100 British biologist[60]
Victor Blanchard Scheffer 1906 – 111 American zoologist and author[61]
Waldo Semon 1898–1999 100 American chemist[62]
Bei Shizhang 1903–2009 106 Chinese biologist and educator[63]
Esther Somerfeld-Ziskind 1901–2002 101 American psychiatry researcher[64]
Gerolf Steiner 1908–2009 101 German professor of zoology[65]
Ralph Randles Stewart 1890–1993 103 American botanist[66]
Dirk Jan Struik 1894–2000 106 Dutch mathematician[67]
Ralph Tambs-Lyche 1890–1991 100 Norwegian mathematician[68]
John Kenneth Terres 1905–2006 100 American naturalist and author[69]
Dorothy Burr Thompson 1900–2001 100 American classical archaeologist and art historian[70]
Germaine Tillion 1907–2008 100 French anthropologist[71]
Constance Tipper 1894–1995 101 British metallurgist and crystallographer[72]
László Tisza 1907–2009 101 Hungarian-American physicist[73]
Victor Vacquier 1907–2009 101 Russian-American geophysicist[74]
Leopold Vietoris 1891–2002 110 Austrian mathematician[75]
Mokshagundam Visvesvarayya 1860–1962 101 Indian engineer[76]
Marthe Vogt 1903–2003 100 German-English neuroscientist[77]
Frederick Warner 1910-2010 100 British chemical engineer[78]
Walter Francis Willcox 1861–1964 103 American statistician[79]
Filippo Zappata 1894–1994 100 Italian aircraft designer and pioneer[80]
Zheng Ji 1900–2010 110 Chinese nutritionist and biochemist[81]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ "Charles Greeley Abbot – BIOGRAPHICAL MEMOIRS". National Academy of Sciences. Marrë më 2008-05-09. 
  2. ^ Chmielewski, Wendy. "Horace Gundry Alexander – Papers, 1916–1983". Swarthmore College Peace Collection. Marrë më 2008-05-09. 
  3. ^ "Doris Twitchell Allen, PhD". Children's International Summer Villages. Marrë më 2008-05-09. 
  4. ^ Noble, Holcomb B. (June 24, 2006). "Heinz Ansbacher, 101, Adlerian Psychology Expert, Dies". U.S. New York Times. Marrë më 2008-05-11. 
  5. ^ Fox, Margalit (June 14, 2007). "Rudolf Arnheim, 102, Psychologist and Scholar of Art and Ideas, Dies". Obituaries. New York Times. Marrë më 2008-05-09. 
  6. ^ "In Memoriam: Ira Baldwin". Digital Collections Center. University of Wisconsin. 2000. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  7. ^ "History of the Bassett Planetarium". Amherst College. Marrë më 2008-05-09. 
  8. ^ "1996 World Food Prize Laureates". The World Food Prize. 2006. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  9. ^ Greta Jones, ‘Bell, Julia (1879–1979)’, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, Sept 2004; online edn, Jan 2008 accessed 10 May 2008
  10. ^ Stryker, Susan (December 29, 2004). "Benjamin, Dr. Harry". glbtq: An Encyclopedia of Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, and Queer Culture. Chicago: glbtq, Inc. Marrë më 2008-05-10. 
  11. ^ Carey, Benedict (2009-07-21). "Sidney W. Bijou, Child Psychologist, Is Dead at 100". Science. New York Times. Marrë më 2009-07-27. 
  12. ^ V P Belousova, V A Dobrovol'skii, I G Il'in and A S Smogorzevskii, Boris Yakovlevich Bukreev : On the hundredth anniversary of his birth (Russian), Uspekhi Mat. Nauk 14 5(89) (1959), 181–195.
  13. ^ Chinese Academy of Sciences (March 19, 2003), http://english.cas.ac.cn/english/news/detailnewsb.asp?infono=24493, <http://english.cas.ac.cn/english/news/detailnewsb.asp?infono=24493>. Retrieved on 9 maj 2008 
  14. ^ "Henri Cartan" (PDF). Académie des sciences. 2004-07-08. Marrë më 2007-12-11.  (French)
  15. ^ McKenna, Charles. "Michel-Eugène Chevreul." The Catholic Encyclopedia. Vol. 3. New York: Robert Appleton Company, 1908. accessed 10 May 2008
  16. ^ Copping, AM (1978). "Obituary Notice: Dame Harriette Chick (5 January 1875 – 9 July 1977)". British Journal of Nutrition. 39: 3–4. doi:10.1079/BJN19780004. 
  17. ^ Service, M.W. Obituary* Sir Rickard Christophers: A Tribute Mosquito Systematics Vol. 11 (l), 1979, 55–58
  18. ^ "In Memoriam – Dr. T.H. Clark, 1893–1996". McGill Reporter Volume 28, Number 16. McGill University. 1996. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  19. ^ Suits, C. G. "National Academy of Sciences Memorial Biography". National Academy of Sciences. Marrë më 2008-05-09. 
  20. ^ Morton Coutts, brewing pioneer, dies at 100. Modern Brewery Age. July 26, 2004. FindArticles.com. accessed 10 May. 2008
  21. ^ Dickinson College (2005), http://www.dickinson.edu/news/features/2005/crist/, <http://www.dickinson.edu/news/features/2005/crist/>. Retrieved on 9 maj 2008 
  22. ^ "Nikolay A. Dollezhal". Brief History. N.A. Dollezhal Research and Development Institute of Power Engineering. Marrë më 2008-05-11. 
  23. ^ The Regents of the University of Michigan (October 20, 1999), http://www.ns.umich.edu/htdocs/releases/story.php?id=2950, <http://www.ns.umich.edu/htdocs/releases/story.php?id=2950>. Retrieved on 24 korrik 2007 
  24. ^ Paine, Christopher (February 20, 2006). "Frank Ellis". Obituaries. The Guardian. Marrë më 2008-05-09. 
  25. ^ Faulkner, Kerry (2008-08-10). "Tomboy Rica hits 100 smoothly". News. POST Newspapers Online. Marrë më 2008-08-15. 
  26. ^ Naughton, Russell (May 15, 2002). "Henri Fabre (1882–1984)". Monash University Centre for Telecommunications and Information Engineering. Monash University. Marrë më 2008-05-09. 
  27. ^ Huntsman, Judith, 2003, 'Raymond Firth 1901–2002' American Anthropologist 105(2):10–13
  28. ^ Conover, David Kipp (2008-04-12). "Descendants of Wolphert Gerretse Van Kouwenhoven". Conover Genealogy. Marrë më 2008-12-22. 
  29. ^ "Deaths". New York Times. August 7, 1974. 
  30. ^ Pearce, Jeremy (November 15, 2007). "Salome Gluecksohn-Waelsch, 100, Geneticist, Is Dead". Science. New York Times. Marrë më 2008-05-09. 
  31. ^ Noden, Drew M. "Viktor Hamburger (1900–2001)". Society for Developmental Biology.  Text "ur" ignored (help); Unknown parameter |l= ignored (help);
  32. ^ "The Michael Heidelberger Papers – Biographical Information". Profiles in Science. National Library of Medicine. Marrë më 2008-05-09. 
  33. ^ Robat, C (November 11, 2007). "Rudolf Hell". The History of Computing Project. Marrë më 2008-05-11. 
  34. ^ "1985, University of California: In Memoriam". University of California (System) Academic Senate. 1985. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  35. ^ Hevesi, Dennis (April 30, 2007). "Polly Hill Is Dead at 100; Tested Hardiness of Plants", New York Times.
  36. ^ Rose, Derek (January 4, 2004). "Arthur R. von Hippel". The Tech. Marrë më 2008-05-10. 
  37. ^ "Dorrit Hoffleit (1907–2007)", AAS Newsletter, May/June 2007  Check date values in: |date= (help)
  38. ^ Cage, Sam (2006-01-10). "Father of LSD celebrating 100th birthday". Associated Press. Marrë më 2007-12-11. 
  39. ^ Friedrich Hund Encyclopædia Britannica. 2008. Encyclopædia Britannica Online. accessed 10 May 2008.
  40. ^ The American Physiological Society (2004), http://www.the-aps.org/membership/obituaries/ancel_keys.htm, <http://www.the-aps.org/membership/obituaries/ancel_keys.htm>. Retrieved on 13 nëntor 2007 
  41. ^ Siegel, J. M. "A tribute to Nathaniel Kleitman". Psychiatry and Brain Research Institute. University of California, Los Angeles. Arkivuar nga the original më 2002-08-12. Marrë më 2008-05-10. 
  42. ^ "Paul Earnest Klopsteg". About AAAS. American Association for the Advancement of Science. 2007. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  43. ^ O'Keefe, Sean (February 17, 2004). "NASA Safety Pioneer Jerome Lederer Dies at 101". NASA News. NASA. Marrë më 2008-05-09. 
  44. ^ Carlowicz, Michael (2005). "INGE LEHMANN (1888–1993)". American Geophysical Union, Washington, D.C. Marrë më 2007-12-25.  Check date values in: |date= (help)
  45. ^ Brillhart, John (December 2007). "Emma Lehmer 1906–2007" (PDF). Notices of the AMS. American Mathematical Society. 54 (11): 1500–1501. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  46. ^ "Montalcini feted at 100". News in English. ANSA.it. 2009-04-22. Marrë më 2009-04-25. 
  47. ^ "August Luebs, 100, an Expert on Heating". Obituaries. New York Times. September 12, 1989. Marrë më 2008-05-09. 
  48. ^ Diamond, Jared. 2005. Obituary: Ernst Mayr (1904–2005). Nature 433:700–701.
  49. ^ "Botanist, Herbarium curator turns 100". University Gazette, May 27, 2009. University of North Carolina at Chapel Hill. June 8, 2009. Marrë më 2009-06-14. 
  50. ^ In memoriam: Wilhelm Meise, 1901–2002 The Auk, 120(2): 540. (Apr 2003)
  51. ^ Newsletter of the American Scientific Affiliation & Canadian Scientific & Christian Affiliation (April 2007), http://www.asa3.org/asa/newsletter/marapr07.pdf, <http://www.asa3.org/asa/newsletter/marapr07.pdf>. Retrieved on 27 korrik 2009 
  52. ^ Burleson, Marty (2009-09-16). "Rose master Ralph Moore dies at 102". Visalia Times-Delta. Marrë më 2009-10-10. 
  53. ^ "Dr. Margaret Murray Is Dead; Egyptologist and Teacher, 100". New York Times. November 15, 1963. p. 33. 
  54. ^ "Сергей Михайлович Никольский". Courier of Education. 2005-04-30. Marrë më 2007-12-11.  (Russian)
  55. ^ Universität Erlangen-Nürnberg (2008-01-14), http://www.presse.uni-erlangen.de/infocenter/presse/pressemitteilungen/2007/nachrichten_2007/11_07/263noebeling.shtml (in German), <http://www.presse.uni-erlangen.de/infocenter/presse/pressemitteilungen/2007/nachrichten_2007/11_07/263noebeling.shtml>. Retrieved on 24 shkurt 2008 
  56. ^ "Celebration – The 100th Birthday of Dr. Ruth Partick – November 17, 2007". The Academy of Natural Sciences. 2007. Marrë më 2007-12-11. 
  57. ^ "Luigi Poletti". La guida di Pontremoli. Lunigiana.net. 1998. Marrë më 2007-12-13.  (Italian)
  58. ^ "Pelageia Yakovlevna Polubarinova Kochina". MacTutor History of Mathematics archive. 2002. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  59. ^ Stratton, Julius Adams (2005). Mind and Hand: The Birth of MIT. Cambridge, Massachusetts: MIT Press. p. 789. ISBN 0262195240.  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help); Check date values in: |date= (help)
  60. ^ Holttum, R.E. (January–February 1957). "Henry Nicholas Ridley, C. M. G., F. R. S. 1855–1956". Taxon. International Association for Plant Taxonomy (IAPT). 6 (1): 1–6. Marrë më 2008-05-12.  Check date values in: |date= (help)
  61. ^ "Victor B. Scheffer, Science Advisor". BirdNote. 2007. Marrë më 2008-04-14. 
  62. ^ "WALDO SEMON (1898–1999)". Inventor of the Week. Michigan Institute of Technology. 1999. Marrë më 2007-12-13.  Unknown parameter |month= ignored (help)
  63. ^ "President LU Yongxiang Visits CAS Member BEI Shizhang". CASAD News. 2007-01-26. Marrë më 2007-12-11.  (Inactive as of December 11, 2007)
  64. ^ Woo, Elaine (2002-11-22). "Dr. Esther Somerfeld-Ziskind, 101; Pioneering Physician". California|Local. Los Angeles Times. pp. B–17. Marrë më 2008-12-12. 
  65. ^ Universität Karlsruhe (March 23, 2008), http://www.uni-karlsruhe.de/visitors/8934.php, <http://www.uni-karlsruhe.de/visitors/8934.php>. Retrieved on 12 prill 2007 
  66. ^ Ali, S.I. (1994). "DR. R. R. STEWART (1890–1993)". Pakistan Botanical Society. Marrë më 2008-05-09.  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help); Check date values in: |date= (help)
  67. ^ MIT News Office (2000-10-25). Mathematician Professor Dirk Struik dies at 106. Massachusetts Institute of Technology, http://web.mit.edu/newsoffice/2000/struik-1025.html, accessed 2007-07-23
  68. ^ Selmer, Ernst S. (6 February 1991). "Ralph Tambs Lyche (obituary)". Aftenposten (në Norwegian). p. 13. 
  69. ^ "Dr. John Terres: Bird Expert & Naturalist Still Making the H". Old Growth Interview. The Southern Nature Project. 2006. Marrë më 2008-05-10.  Check date values in: |date= (help)
  70. ^ O'Connor, Anahad (May 24, 2001). "Dorothy Burr Thompson, 101, Archaeologist". Science. New York Times. Marrë më 2008-05-10. 
  71. ^ "Célébration du centenaire de Germaine Tillion". Germaine Tillion.org. 2007. Marrë më 2008-04-20.  Check date values in: |date= (help) (French)
  72. ^ Hetzel, Phyllis. Obituary, The Independent (1995). Retrieved on May 27, 2007.
  73. ^ "Spring 2007". Department of Physics Colloquia Schedule. Michigan Institute of Technology. 2007. Arkivuar nga the original më 2007-01-23. Marrë më 2007-12-11. 
  74. ^ "Victor Vacquier Sr. dies at 101". Los Angeles Times. January 24, 2009. 
  75. ^ Reitberger, Heinrich. "Leopold Vietoris (1891–2002)", Notices of the American Mathematical Society, Vol. 49, No. 10 (November 2002)
  76. ^ "Sir M. Visvesvaraya". Personalities. Karnataka.com. May 2008. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  77. ^ Christopher Bell, ‘Vogt, Marthe Louise (1903–2003)’, Oxford Dictionary of National Biography, online edn, Oxford University Press, Jan 2007; online edn, Oct 2007 accessed 9 May 2008
  78. ^ "Academy Fellow 100 years old today". News Releases. Royal Academy of Engineering. 2010-03-31. Marrë më 2010-06-04. 
  79. ^ Rice, Stuart A (1964). "Walter Francis Willcox March 28, 1861 – October 30, 1964". Revue de l'Institut International de Statistique / Review of the International Statistical Institute. International Statistical Institute (ISI). 32 (3): 340–346. Marrë më 2008-05-12.  Check date values in: |date= (help)
  80. ^ "ZAPPATA FILIPPO". Il Portale dell'Aeronautica Militare – Le schede. Ministero Della Difesa. May 9, 2002. Marrë më 2008-05-12. 
  81. ^ "World's oldest professor pass away". xinhuanet.com. 30 July 2010. Marrë më 30 July 2010. 

Stampa:Longevity