Lista e shkencëtarëve njëqindvjeçarë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Në këtë listë përfshihen shkencëtarët dhe matematikanët të cilët kanë jetuar ose ende jetojnë dhe kanë së paku 100 vjet dhe që shquhen edhe për kontributin e tyre në shkencë dhe jo vetëm për shkak të jetëgjatësisë. Shkencëtarët njëqindvjeçarë që ende jetojnë janë paraqitur në fontin italik.

Emri Periudha e jetës Vite Shquhet për
Charles Greeley Abbot 1872–1973 101 astronom amerikan dhe sekretar në Smithsonian Institution[1]
Horace Alexander 1889–1989 100 biolog britanik[2]
Doris Allen 1901–2002 100 psikolog amerikan themelues i Children's International Summer Villages[3]
Heinz Ansbacher 1904–2006 101 psikolog Gjermano-Amerikan[4]
Rudolf Arnheim 1904–2007 102 psikolog Gjerman[5]
Ira Baldwin 1895–1999 104 bakteriolog Amerikan dhe edukator[6]
Preston Bassett 1892–1993 100 zbulues Amerikan pionier i aeronautikës[7]
Henry Beachell 1906–2006 100 krijuesi i "miracle rice"[8]
Julia Bell 1879–1979 100 gjenetik anglez[9]
Harry Benjamin 1885–1986 101 seksolog gjerman[10]
Sidney W. Bijou 1908–2009 100 psikolog amerikan[11]
Boris Yakovych Bukreyev 1859–1962 103 matematikan ukrainas[12]
Su Buqing 1902–2003 100 matematikan kinez[13]
Henri Cartan 1904–2008 104 matematikan francez[14]
Michel Eugène Chevreul 1786–1889 102 kimist Francez[15]
Harriette Chick 1875–1977 102 biolog britanik[16]
Sir Samuel Rickard Christophers 1873–1978 104 protozoolog britanik[17]
Thomas H. Clark 1893–1996 102 gjeolog kanadez[18]
Sir William D. Coolidge 1873–1975 101 krijuesi i tubit të rrezeve X [19]
Morton W. Coutts 1904–2004 100 zbulues i metodës së fermentimit të vazhdueshëm të ushqimmit nga Zelanda[20]
Ray Crist 1900–2005 105 kimist amerikan[21]
Nikolay Dollezhal 1899–2000 101 inxhenier rus[22]
William Gould Dow 1895–1999 104 shkencëtar amerikan që kontribuoi për konstruktimin e radarit[23]
Frank Ellis 1905–2006 100 radiolog britanik [24]
Rica Erickson 1908–2009 101 naturalist Australian [25]
Henri Fabre 1882–1984 101 aviatik francez[26]
Raymond Firth 1901–2002 100 antropolog nga Zelanda e Re[27]
R. M. Foster 1896–1998 101 inxhenier amerikan[28]
Henry Jacques Gaisman 1869–1974 104 American inventor, first to develop the safety razor[29]
Salome Gluecksohn-Waelsch 1907–2007 100 German-American geneticist[30]
Viktor Hamburger 1900–2001 100 embriolog gjerman[31]
Michael Heidelberger 1888–1991 103 immunolog amerikan[32]
Rudolf Hell 1901–2002 100 inventor gjerman[33]
Joel Henry Hildebrand 1881–1983 101 kimist amerikan[34]
Polly Hill 1907–2007 100 hortikulturist amerikan[35]
Arthur R. von Hippel 1898–2003 105 fizikan Gjerman-Amerikan[36]
Dorrit Hoffleit 1907–2007 100 astronom amerikan[37]
Albert Hofmann 1906–2008 102 zbuluesi i LSD zvicran[38]
Friedrich Hund 1896–1997 101 fizikan gjerman[39]
Ancel Keys 1904–2004 100 biolog amerikan[40]
Nathaniel Kleitman 1895–1999 104 kërkues amerikan në fushën e gjumit bashkëzbulues i REM[41]
Paul E. Klopsteg 1889–1991 101 fizikan amerikan physicist[42]
Jerome F. Lederer 1902–2004 101 inxhenier Amerikan[43]
Inge Lehmann 1888–1993 104 seizmolog danez[44]
Emma Lehmer 1906–2007 100 matematikane ruso-amerikan[45]
Rita Levi-Montalcini 1909 – 108 Italian neurolog (Fitues i çmimit Nobel) dhe senator[46]
August Luebs 1889–1989 100 inxhenier Amerikan[47]
Ernst W. Mayr 1904–2005 100 biolog Gjerman-Amerikan[48]
Rogers McVaugh 1909–2009 100 botanist amerikan[49]
Wilhelm Meise 1901–2002 101 ornitolog gjerman[50]
Russell L. Mixter 1906–2007 100 biolog amerikan[51]
Ralph S. Moore 1907–2009 102 hortikulturist Amerikan[52]
Margaret Murray 1863–1963 100 antropolog britanik[53]
Sergey Nikolsky 1905 – 112 Russian mathematician[54]
Georg Nöbeling 1907–2008 100 matematikan gjerman[55]
Ruth Patrick 1907 – 109 limnolog amerikan]][56]
Luigi Poletti 1864–1967 103 Italian matematikan[57]
Pelageya Polubarinova-Kochina 1899–1999 100 Rus mahematikan[58]
Robert Hallowell Richards 1844–1945 100 American metallurgist[59]
Henry Nicholas Ridley 1855–1956 100 British biologist[60]
Victor Blanchard Scheffer 1906 – 110 American zoologist and author[61]
Waldo Semon 1898–1999 100 American chemist[62]
Bei Shizhang 1903–2009 106 Chinese biologist and educator[63]
Esther Somerfeld-Ziskind 1901–2002 101 American psychiatry researcher[64]
Gerolf Steiner 1908–2009 101 German professor of zoology[65]
Ralph Randles Stewart 1890–1993 103 American botanist[66]
Dirk Jan Struik 1894–2000 106 Dutch mathematician[67]
Ralph Tambs-Lyche 1890–1991 100 Norwegian mathematician[68]
John Kenneth Terres 1905–2006 100 American naturalist and author[69]
Dorothy Burr Thompson 1900–2001 100 American classical archaeologist and art historian[70]
Germaine Tillion 1907–2008 100 French anthropologist[71]
Constance Tipper 1894–1995 101 British metallurgist and crystallographer[72]
László Tisza 1907–2009 101 Hungarian-American physicist[73]
Victor Vacquier 1907–2009 101 Russian-American geophysicist[74]
Leopold Vietoris 1891–2002 110 Austrian mathematician[75]
Mokshagundam Visvesvarayya 1860–1962 101 Indian engineer[76]
Marthe Vogt 1903–2003 100 German-English neuroscientist[77]
Frederick Warner 1910-2010 100 British chemical engineer[78]
Walter Francis Willcox 1861–1964 103 American statistician[79]
Filippo Zappata 1894–1994 100 Italian aircraft designer and pioneer[80]
Zheng Ji 1900–2010 110 Chinese nutritionist and biochemist[81]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ "Charles Greeley Abbot – BIOGRAPHICAL MEMOIRS". National Academy of Sciences. Marrë më 2008-05-09. 
  2. ^ Chmielewski, Wendy. "Horace Gundry Alexander – Papers, 1916–1983". Swarthmore College Peace Collection. Marrë më 2008-05-09. 
  3. ^ "Doris Twitchell Allen, PhD". Children's International Summer Villages. Marrë më 2008-05-09. 
  4. ^ Noble, Holcomb B. (June 24, 2006). Heinz Ansbacher, 101, Adlerian Psychology Expert, Dies. U.S. New York Times. Marrë më 2008-05-11. 
  5. ^ Fox, Margalit (June 14, 2007). Rudolf Arnheim, 102, Psychologist and Scholar of Art and Ideas, Dies. Obituaries. New York Times. Marrë më 2008-05-09. 
  6. ^ "In Memoriam: Ira Baldwin". Digital Collections Center. University of Wisconsin. 2000. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  7. ^ "History of the Bassett Planetarium". Amherst College. Marrë më 2008-05-09. 
  8. ^ "1996 World Food Prize Laureates". The World Food Prize. 2006. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  9. ^ Greta Jones, ‘Bell, Julia (1879–1979)’, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, Sept 2004; online edn, Jan 2008 accessed 10 May 2008
  10. ^ Stryker, Susan (December 29, 2004). "Benjamin, Dr. Harry". glbtq: An Encyclopedia of Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, and Queer Culture. Chicago: glbtq, Inc. Marrë më 2008-05-10. 
  11. ^ Carey, Benedict (2009-07-21). Sidney W. Bijou, Child Psychologist, Is Dead at 100. Science. New York Times. Marrë më 2009-07-27. 
  12. ^ V P Belousova, V A Dobrovol'skii, I G Il'in and A S Smogorzevskii, Boris Yakovlevich Bukreev : On the hundredth anniversary of his birth (Russian), Uspekhi Mat. Nauk 14 5(89) (1959), 181–195.
  13. ^ Chinese Academy of Sciences (March 19, 2003), http://english.cas.ac.cn/english/news/detailnewsb.asp?infono=24493, <http://english.cas.ac.cn/english/news/detailnewsb.asp?infono=24493>. Retrieved on 9 maj 2008 
  14. ^ Henri Cartan (PDF). Academie des sciences. 2004-07-08. Marrë më 2007-12-11.  (French)
  15. ^ McKenna, Charles. "Michel-Eugène Chevreul." The Catholic Encyclopedia. Vol. 3. New York: Robert Appleton Company, 1908. accessed 10 May 2008
  16. ^ Copping, AM (1978). "Obituary Notice: Dame Harriette Chick (5 January 1875 – 9 July 1977)". British Journal of Nutrition. 39: 3–4. doi:10.1079/BJN19780004. 
  17. ^ Service, M.W. Obituary* Sir Rickard Christophers: A Tribute Mosquito Systematics Vol. 11 (l), 1979, 55–58
  18. ^ In Memoriam – Dr. T.H. Clark, 1893–1996. McGill Reporter Volume 28, Number 16. McGill University. 1996. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  19. ^ Suits, C. G. "National Academy of Sciences Memorial Biography". National Academy of Sciences. Marrë më 2008-05-09. 
  20. ^ Morton Coutts, brewing pioneer, dies at 100. Modern Brewery Age. July 26, 2004. FindArticles.com. accessed 10 May. 2008
  21. ^ Dickinson College (2005), http://www.dickinson.edu/news/features/2005/crist/, <http://www.dickinson.edu/news/features/2005/crist/>. Retrieved on 9 maj 2008 
  22. ^ "Nikolay A. Dollezhal". Brief History. N.A. Dollezhal Research and Development Institute of Power Engineering. Marrë më 2008-05-11. 
  23. ^ The Regents of the University of Michigan (October 20, 1999), http://www.ns.umich.edu/htdocs/releases/story.php?id=2950, <http://www.ns.umich.edu/htdocs/releases/story.php?id=2950>. Retrieved on 24 korrik 2007 
  24. ^ Paine, Christopher (February 20, 2006). Frank Ellis. Obituaries. The Guardian. Marrë më 2008-05-09. 
  25. ^ Faulkner, Kerry (2008-08-10). Tomboy Rica hits 100 smoothly. News. POST Newspapers Online. Marrë më 2008-08-15. 
  26. ^ Naughton, Russell (May 15, 2002). "Henri Fabre (1882–1984)". Monash University Centre for Telecommunications and Information Engineering. Monash University. Marrë më 2008-05-09. 
  27. ^ Huntsman, Judith, 2003, 'Raymond Firth 1901–2002' American Anthropologist 105(2):10–13
  28. ^ Conover, David Kipp (2008-04-12). "Descendants of Wolphert Gerretse Van Kouwenhoven". Conover Genealogy. Marrë më 2008-12-22. 
  29. ^ Deaths. New York Times. August 7, 1974. 
  30. ^ Pearce, Jeremy (November 15, 2007). Salome Gluecksohn-Waelsch, 100, Geneticist, Is Dead. Science. New York Times. Marrë më 2008-05-09. 
  31. ^ Noden, Drew M. "Viktor Hamburger (1900–2001)". Society for Developmental Biology.  Text "ur" ignored (help); Unknown parameter |l= ignored (help);
  32. ^ "The Michael Heidelberger Papers – Biographical Information". Profiles in Science. National Library of Medicine. Marrë më 2008-05-09. 
  33. ^ Robat, C (November 11, 2007). "Rudolf Hell". The History of Computing Project. Marrë më 2008-05-11. 
  34. ^ "1985, University of California: In Memoriam". University of California (System) Academic Senate. 1985. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  35. ^ Hevesi, Dennis (April 30, 2007). "Polly Hill Is Dead at 100; Tested Hardiness of Plants", New York Times.
  36. ^ Rose, Derek (January 4, 2004). Arthur R. von Hippel. The Tech. Marrë më 2008-05-10. 
  37. ^ "Dorrit Hoffleit (1907–2007)", AAS Newsletter, May/June 2007  Check date values in: |date= (help)
  38. ^ Cage, Sam (2006-01-10). Father of LSD celebrating 100th birthday. Associated Press. Marrë më 2007-12-11. 
  39. ^ Friedrich Hund Encyclopædia Britannica. 2008. Encyclopædia Britannica Online. accessed 10 May 2008.
  40. ^ The American Physiological Society (2004), http://www.the-aps.org/membership/obituaries/ancel_keys.htm, <http://www.the-aps.org/membership/obituaries/ancel_keys.htm>. Retrieved on 13 nëntor 2007 
  41. ^ Siegel, J. M. "A tribute to Nathaniel Kleitman". Psychiatry and Brain Research Institute. University of California, Los Angeles. Arkivuar nga the original më 2002-08-12. Marrë më 2008-05-10. 
  42. ^ "Paul Earnest Klopsteg". About AAAS. American Association for the Advancement of Science. 2007. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  43. ^ O'Keefe, Sean (February 17, 2004). NASA Safety Pioneer Jerome Lederer Dies at 101. NASA News. NASA. Marrë më 2008-05-09. 
  44. ^ Carlowicz, Michael (2005). "INGE LEHMANN (1888–1993)". American Geophysical Union, Washington, D.C. Marrë më 2007-12-25.  Check date values in: |date= (help)
  45. ^ Brillhart, John (December 2007). "Emma Lehmer 1906–2007" (PDF). Notices of the AMS. American Mathematical Society. 54 (11): 1500–1501. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  46. ^ Montalcini feted at 100. News in English. ANSA.it. 2009-04-22. Marrë më 2009-04-25. 
  47. ^ August Luebs, 100, an Expert on Heating. Obituaries. New York Times. September 12, 1989. Marrë më 2008-05-09. 
  48. ^ Diamond, Jared. 2005. Obituary: Ernst Mayr (1904–2005). Nature 433:700–701.
  49. ^ Botanist, Herbarium curator turns 100. University Gazette, May 27, 2009. University of North Carolina at Chapel Hill. June 8, 2009. Marrë më 2009-06-14. 
  50. ^ In memoriam: Wilhelm Meise, 1901–2002 The Auk, 120(2): 540. (Apr 2003)
  51. ^ Newsletter of the American Scientific Affiliation & Canadian Scientific & Christian Affiliation (April 2007), http://www.asa3.org/asa/newsletter/marapr07.pdf, <http://www.asa3.org/asa/newsletter/marapr07.pdf>. Retrieved on 27 korrik 2009 
  52. ^ Burleson, Marty (2009-09-16). Rose master Ralph Moore dies at 102. Visalia Times-Delta. Marrë më 2009-10-10. 
  53. ^ Dr. Margaret Murray Is Dead; Egyptologist and Teacher, 100. New York Times. November 15, 1963. p. 33. 
  54. ^ Сергей Михайлович Никольский. Courier of Education. 2005-04-30. Marrë më 2007-12-11.  (Russian)
  55. ^ Universität Erlangen-Nürnberg (2008-01-14), http://www.presse.uni-erlangen.de/infocenter/presse/pressemitteilungen/2007/nachrichten_2007/11_07/263noebeling.shtml (in German), <http://www.presse.uni-erlangen.de/infocenter/presse/pressemitteilungen/2007/nachrichten_2007/11_07/263noebeling.shtml>. Retrieved on 24 shkurt 2008 
  56. ^ "Celebration – The 100th Birthday of Dr. Ruth Partick – November 17, 2007". The Academy of Natural Sciences. 2007. Marrë më 2007-12-11. 
  57. ^ "Luigi Poletti". La guida di Pontremoli. Lunigiana.net. 1998. Marrë më 2007-12-13.  (Italian)
  58. ^ "Pelageia Yakovlevna Polubarinova Kochina". MacTutor History of Mathematics archive. 2002. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  59. ^ Stratton, Julius Adams (2005). Mind and Hand: The Birth of MIT. Cambridge, Massachusetts: MIT Press. p. 789. ISBN 0262195240.  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help); Check date values in: |date= (help)
  60. ^ Holttum, R.E. (January–February 1957). "Henry Nicholas Ridley, C. M. G., F. R. S. 1855–1956". Taxon. International Association for Plant Taxonomy (IAPT). 6 (1): 1–6. Marrë më 2008-05-12.  Check date values in: |date= (help)
  61. ^ "Victor B. Scheffer, Science Advisor". BirdNote. 2007. Marrë më 2008-04-14. 
  62. ^ "WALDO SEMON (1898–1999)". Inventor of the Week. Michigan Institute of Technology. 1999. Marrë më 2007-12-13.  Unknown parameter |month= ignored (help)
  63. ^ President LU Yongxiang Visits CAS Member BEI Shizhang. CASAD News. 2007-01-26. Marrë më 2007-12-11.  (Inactive as of December 11, 2007)
  64. ^ Woo, Elaine (2002-11-22). Dr. Esther Somerfeld-Ziskind, 101; Pioneering Physician. California|Local. Los Angeles Times. pp. B–17. Marrë më 2008-12-12. 
  65. ^ Universität Karlsruhe (March 23, 2008), http://www.uni-karlsruhe.de/visitors/8934.php, <http://www.uni-karlsruhe.de/visitors/8934.php>. Retrieved on 12 prill 2007 
  66. ^ Ali, S.I. (1994). "DR. R. R. STEWART (1890–1993)". Pakistan Botanical Society. Marrë më 2008-05-09.  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help); Check date values in: |date= (help)
  67. ^ MIT News Office (2000-10-25). Mathematician Professor Dirk Struik dies at 106. Massachusetts Institute of Technology, http://web.mit.edu/newsoffice/2000/struik-1025.html, accessed 2007-07-23
  68. ^ Selmer, Ernst S. (6 February 1991). Ralph Tambs Lyche (obituary). Aftenposten (in Norwegian). p. 13. 
  69. ^ "Dr. John Terres: Bird Expert & Naturalist Still Making the H". Old Growth Interview. The Southern Nature Project. 2006. Marrë më 2008-05-10.  Check date values in: |date= (help)
  70. ^ O'Connor, Anahad (May 24, 2001). Dorothy Burr Thompson, 101, Archaeologist. Science. New York Times. Marrë më 2008-05-10. 
  71. ^ Célébration du centenaire de Germaine Tillion. Germaine Tillion.org. 2007. Marrë më 2008-04-20.  Check date values in: |date= (help) (French)
  72. ^ Hetzel, Phyllis. Obituary, The Independent (1995). Retrieved on May 27, 2007.
  73. ^ "Spring 2007". Department of Physics Colloquia Schedule. Michigan Institute of Technology. 2007. Arkivuar nga the original më 2007-01-23. Marrë më 2007-12-11. 
  74. ^ Victor Vacquier Sr. dies at 101. Los Angeles Times. January 24, 2009. 
  75. ^ Reitberger, Heinrich. "Leopold Vietoris (1891–2002)", Notices of the American Mathematical Society, Vol. 49, No. 10 (November 2002)
  76. ^ "Sir M. Visvesvaraya". Personalities. Karnataka.com. May 2008. Marrë më 2008-05-09.  Check date values in: |date= (help)
  77. ^ Christopher Bell, ‘Vogt, Marthe Louise (1903–2003)’, Oxford Dictionary of National Biography, online edn, Oxford University Press, Jan 2007; online edn, Oct 2007 accessed 9 May 2008
  78. ^ "Academy Fellow 100 years old today". News Releases. Royal Academy of Engineering. 2010-03-31. Marrë më 2010-06-04. 
  79. ^ Rice, Stuart A (1964). "Walter Francis Willcox March 28, 1861 – October 30, 1964". Revue de l'Institut International de Statistique / Review of the International Statistical Institute. International Statistical Institute (ISI). 32 (3): 340–346. Marrë më 2008-05-12.  Check date values in: |date= (help)
  80. ^ "ZAPPATA FILIPPO". Il Portale dell'Aeronautica Militare – Le schede. Ministero Della Difesa. May 9, 2002. Marrë më 2008-05-12. 
  81. ^ World's oldest professor pass away. xinhuanet.com. 30 July 2010. Marrë më 30 July 2010. 

Stampa:Longevity