Jump to content

Mahmud Halil el-Husari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shaykh al Maqâri

Mahmud Halil el-Husari
ٱلشِـيـْخ محمُود خَلِيـْل الْحُصـري
Emër tjetër
 • El-Husari
 • Shejh Husari
Personal
Lindur
Mahmud Halil

17 shtator 1917
VdekurGabim: Nevojitet datë e vlefshme vdekjeje (data e parë): data, muaji, viti
FejaIslam
KombësiaEgjiptian
Fëmijë
 • Dr. Muhamed el-Husari
 • Jasmine el-Hajam
Alma materUniversiteti el-Ez'her,[1] Kajro
Njohur për
Emër tjetër
 • El-Husari
 • Shejh Husari
Profesioni

Mahmud Halil El-Husari (Arabisht: الشيخ محمود خليل الحصري) ishte kurra i Kur'anit. Në moshën tetë vjeçare, ai e ka memorizuar Kuranin dhe filloi të recitonte në tubime publike në moshën 12 vjeçare. Kuadrumvirati i El-Minshevi, Abdul Basit, Mustafa Ismail, dhe El-Husari, përgjithësisht konsiderohen si kurra më të rëndësishëm dhe më të famshëm të kohëve moderne që kanë pasur një ndikim të jashtëzakonshëm në botën islame.[5][6][7][8]:83

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mahmudi hyri në Shkollën e Kuranit në moshën katër vjeçare dhe në moshën 9[1][9] (ose 11 vjeç),[10] ai kishte mësuar përmendësh të gjithë Kuranin. Në moshën 11-vjeçare, ai ishte regjistruar për trajnim në xhaminë e njohur Xhamia Ahmed el-BadaviTanta.[10] Ai më vonë iu bashkua Universitetit el-Ez'her në Kajro[1] dhe iu dha një diplomë në "al-Qira'at al-'Ashr" (arabisht: القِـراءات العَـشر, fjalë për fjalë 'dhjetë recitimet').[11][9]

Shërbimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai u transferua në Kajro dhe iu bashkua radiostacionit zyrtar të Egjiptit të Kur'anit si recitues duke bërë paraqitjen e tij të parë më 16 shkurt 1944. Vetëm një vit më vonë, në 1945, el-Husari u emërua recitues në Xhaminë Ahmed al-Badawi.[10][9] Më 7 gusht 1948, ai u emërua muezin i Xhamisë Sidi Hamza dhe më vonë, Muqri (arabisht: مُقْرِئْ, fjalë për fjalë 'recitues') në të njëjtën xhami.[12] Ai gjithashtu mbikëqyri qendrat e recitimit në provincën el-Gharbia.[12] Edhe pse një raport kontradiktor pretendon se ai shërbeu në xhaminë Ahmed al-Badawi për 10 vjet rresht.[10]

Në vitin 1955, ai u emërua në Xhaminë Al-Hussein në Kajro dhe qëndroi në shërbim atje për 29 vjet, deri në vdekjen e tij.[10][12]

Në el-Ez'her[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas kthimit në Kajro, al-Hussary studioi dhe dha mësim në Universitetin el-Ez'her.[10] Në vitin 1960, ai drejtoi departamentin e al-Hadith bi Jam'i al-Buhuth al-Islamiyah (arabisht: الحدِيث بِجامِع البحوث الإسـلامـية) për korrigjimin e kodeve kuranore të pranishme në bibliotekat e el-Ez'herit.[11][9]

Si një nga katër recituesit e rangut më të lartë në Egjipt,[5] ai regjistroi tekstin e plotë kuranor në të dy stilet e recitimit, murattal (tartil) dhe mujawwad (tajwid) dhe ishte, në fakt, Kari i parë që regjistroi dhe transmetoi stilin murattal.[1][4] Ai regjistroi dhe shkroi traktate mbi stile të ndryshme recitimi të Kur'anit: Ḥafs ʿan ʿĀṣim më 1961,[9] Warsh ʿan Nāfiʾ më 1964, Qālān ʿan Nâfi’ dhe ad-Dūrī ʿan Abi ʿAmr më 1968.[1][10][11] Në të njëjtin vit, ai regjistroi Kuranin në stilin Al-Mushaf Al-Mu’allim (arabisht: المصحف المُعلّم fjalë për fjalë 'Mësimdhënia e Kuranit'), një teknikë tarteel me fokus ekskluziv në pedagogji.[10]

El-Husari ka shkruar 12 libra mbi shkencat Kur'anore në një përpjekje për t'i dhënë fund korrupsionit të tekstit dhe stileve të recitimit.[10][9]

Njohje dhe çmime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1944, Al-Hussary fitoi konkursin e Recitimit të Kuranit të Radio Egjiptit[9] i cili kishte rreth 200 pjesëmarrës, mes tyre disa veteranë si Muhammad Rifat, Ali Mahmud, dhe Abd Al-Fattah Ash-Sha'sha'i.[10]

El-Ez'her ia dha atij titullin Shaykh al-Maqāriʾ (arabisht: شـيخ المقارِئ fjalë për fjalë 'Dijetar i shkollave recituese') në vitin 1957.[9][11] Ai u emërua gjithashtu në bordin e kërkimeve islame mbi Hadithin dhe Kuranin në El-Ez'her.[10]

Ai ishte fitues i Medaljes Egjiptiane të Nderit për Artet dhe Shkencat, Klasa e Parë, nga presidenti egjiptian Gamal 'Abd Al-Nasir, në vitin 1967. Në të njëjtin vit, ai u zgjodh President i Lidhjes Botërore Islame të Recituesve të Kuranit.[10][9]

Turnet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1960, ai udhëtoi në Pakistan dhe Indi, i pari Kari egjiptian që e bëri këtë, për të recituar në një konferencë[13] në prani të Kryeministrit të parë të Indisë, Xhavaharlal Nehru, dhe presidentit të parë egjiptian, Gamal Abdul Nasir.[1][14] Ai shoqëroi Rektorin e Universitetit El-Ez'her në udhëtimet e tyre.[10] Ai u ftua të merrte pjesë në Festivali Bota e Islamit[15] në Londër (1976).[16] Ai ka recituar Kuranin para Kongresit Amerikan, Kombeve të Bashkuara në vitin 1977,[10][14] dhe në Pallatin Buckingham në vitin 1978.[1] Ai ka qenë në turne recital të Kur'anit në Filipine, Kinë, Francë dhe Singapor; përveç turneut në vende të tjera myslimane, kryesisht gjatë muajit të Ramazanit.[10][11]

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai vdiq nga dështimi i mëlçisë[11] më 24 nëntor 1980 gjatë një udhëtimi në Kuvajt.[4] Recitimet e tij të fundit publike ishin në QabeMekë dhe Mesxhidi en-NebeuiMedine.[9]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f g h i Obeyd Choudry (19 mars 2013). "Sh. Al-Husary – Spotlight on Islamic Traditions". messageinternational.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2020. Marrë më 18 maj 2020.
 2. ^ Idrees Ally. "3 Lesson from Shaykh al-Husary". reciteintune.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2020. Marrë më 18 maj 2020.
 3. ^ Taha Soeb (29 gusht 2019). "Setting The Tune – Tajweed in Ashara Mubaraka 1441 AH". tajweedexplained.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 26 tetor 2019.
 4. ^ a b c d "Prominent Egyptian Qari Was Proud of Serving Quran, Says Daughter". iqna.ir (në anglisht). 25 nëntor 2019. Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2020. Marrë më 18 maj 2020.
 5. ^ a b Taha Shoeb (2 shkurt 2018). "Khalaf from Hamzah – A look at the features of recitation of al-Qur'an by Shahzada Husain Bhaisaheb". thedawoodibohras.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 19 maj 2020.
 6. ^ Ejaz Taj (6 shtator 2018). "A Meeting with the Egyptian Giants, al-Minshāwī, al-Huṣrī, Muṣṭafā Ismāʿīl and ʿAbdul-Bāsit ʿAbdus-Ṣamad". islam21c.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2020. Marrë më 18 maj 2020.
 7. ^ "Best Quran Recitation Competition for Students Planned in Egypt". iqna.ir (në anglisht). 4 maj 2020. Arkivuar nga origjinali më 19 maj 2020.
 8. ^ Frishkopf, Michael (28 dhj 2009). "Mediated Qur'anic Recitation and the Contestation of Islam in Contemporary Egypt". përmbledhur nga Nooshin, Laundan (red.). In Music and Play of Power in the Middle East (në anglisht). London: Routledge. ISBN 978-0754634577. Arkivuar nga origjinali më 19 maj 2020.
 9. ^ a b c d e f g h i j "Sheikh Mahmoud Al Hosari". elhosary.org (në arabisht). Arkivuar nga origjinali më 25 tetor 2019. Marrë më 21 maj 2020.
 10. ^ a b c d e f g h i j k l m n o "Biography of Mahmoud Khalil Al Hussary". assajda.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2020.
 11. ^ a b c d e f "Shaykh Mahmud Khalil al-Hushari, Imam In Qiraat". kisahmuslim.com (në indonezisht). Arkivuar nga origjinali më 7 qershor 2019.
 12. ^ a b c "Biography of Mahmoud Khalil Al Hussary". assabile.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 24 dhjetor 2013.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Adresë e papërshtatshme (lidhja)
 13. ^ Kabir Taneja (19 janar 2014). "Nehru's friendship for Nasser's Egypt was a 'tunnel-vision' policy" (në anglisht).
 14. ^ a b Karta Raharja Ucu (14 pri 2018). "Shalawat Tarhim dari Syekh Al-Husary dinilai mampu membuat hati pendengarnya terenyuh". republike.co.id (në indonezisht). Arkivuar nga origjinali më 19 maj 2020.
 15. ^ John Sabini (qershor 1976). "The World of Islam - Its Festival". archive.aramcoworld.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2020.
 16. ^ Pliable (9 nën 2015). "Classical musician's brave journey from Mozart to Morisco". overgrownpath.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2020.