Jump to content

Serbomalazezët në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Malazezët në Shqipëri)
Serbo-malazezët në Shqipëri
Popullsia e përgjithshme
366 (regjistrimi më 2011)
rr. 2,000 (Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në vitin 1999)
Qarku i Shkodrës
Gjuhët
Shqip, (malazisht dhe serbisht)
Fetë
Krishterimi Ortodoks, Islami Synit

Serbo-malazezët në Shqipëri (Malazisht dhe Serbisht: Срби-црногорци у Албанији, Srbi-crnogorci u Albaniji) janë një nga pakicat kombëtare të njohura në Shqipëri.

Në regjistrimin e fundit (2011), qytetarët kishin mundësinë të deklaronin si "Malazezë" (366 e bënë këtë). Popullsia ishte përqendruar në rajonin e Vrakës, por kryesisht emigruan në vitet 1990. Vlerësimet serbë varionin midis 366 (sipas regjistrimit të vitit 2011) deri në 2,000 (sipas monitorimit të pavarur). Komuniteti është dygjuhësh dhe me shumicë i përmbahet Kishës Ortodokse Lindore, ndërsa një pakicë pretendon Islamin. Shumica e komunitetit serbo-malazez erdhën në Shqipëri nga Mali i Zi gjatë periudhës së luftës Zogiste pas vitit 1926 dhe më vonë nga viti 1938 deri në viti 1948.

Njerëz të njohur

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Gjorgj Beroviq