Jump to content

Mishngrënësi malgasë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Euplerids[1]
Vargu kohor: 24–0 Ma Late Oligocene – Recent
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Nënrendi: Feliformia
Familja: Eupleridae
Chenu, 1850
Gjinitë
Sinonimet
 • Euplerini Simpson, 1945
 • Cryptoproctina Gray, 1864
 • Galidiina Gray, 1864
 • Cryptoproctidae Flower, 1869
 • Galidiinae Gill, 1872
 • Galidictinae Mivart, 1882
 • Cryptoproctinae Trouessart, 1885
 • Fossinae Pocock, 1915

Eupleridae është një familje e mishngrënësve endemike në Madagaskar dhe përfshin 10 lloje të njohura të gjallë në shtatë gjini , të njohura zakonisht si eupleridët , mongozat malagas ose mishngrënës malgasë . Lloji më i njohur është fosa ( Cryptoprocta ferox ), në nënfamiljen Euplerinae . Të gjitha speciet e Euplerinae më parë ishin klasifikuar si viverrid , ndërsa të gjitha speciet në nënfamilje Galidiinae u klasifikuan si herpestide .

Studimet e fundit molekulare tregojnë se 10 speciet e gjalla të mishngrënësve të Madagaskarit kanë evoluar nga një paraardhës për të cilin mendohet se kanë zbritur nga Afrika kontinentale 18-24 milion vjet më parë. Kjo i bën mishngrënësit malageas një kadastër . Ata janë të lidhur ngushtë me të vërtetë me mongozat , të afërmit e tyre më të afërt të jetesës. Fosa dhe civeti malazeze ( Fossa fossana ) janë secila në mënyrë evolucionare mjaft të dallueshme nga njëra-tjetra dhe nga pjesa tjetër e kadastrës.[2] The fossa and the Malagasy civet (Fossa fossana) are each evolutionarily quite distinct from each other and from the rest of the clade.

Të gjitha Eupleridae konsiderohen specie të kërcënuara për shkak të shkatërrimit të habitatit , si dhe predikimit dhe konkurrencës nga speciet jo-vendase .[3]

Taksonomia dhe filogjenia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historikisht, marrëdhëniet e mishngrënësve të Madagaskarit kanë qenë të diskutueshme, por provat molekulare sugjerojnë se ato formojnë një kadë të vetme, tani të njohur si familja Eupleridae.  Familja e hienave , Hyaenidae, është një takson motër e klaudës së eupleridit dhe herpestidit, dhe kur grupohet së bashku me viverridët dhe felidët, si dhe disa grupe më të vogla, formon feliformin (mishngrënës si mace) .

Divergjenca evolucionare midis herpestideve dhe euplerideve daton që nga Oligoceni . Në atë kohë, feliformët ndanin shumë ngjashmëri, veçanërisht midis maceve dhe viverridëve. Palaeoprionodon (brenda superfamiljes Aeluroidea ), e gjetur në Evropë dhe Azi nga Eoceni i vonë ose Oligocena e hershme, dukej e ngjashme me fosën moderne, ndërsa Proailurus , një formë e maceve të zhdukura, shfaqi shumë karakteristika të ngjashme me viverridët. Përkundër këtyre ngjashmërive në të dhënat fosile , mishngrënësit moderne të Malagjisë janë dukshëm të ndryshme, me nënfamiljet Euplerinae dhe Galidiinae që kanë ngjashmëri me përkatësisht me civetët dhe mongozat. Llojet në Euplerinae (përfshirë fosat, falanoukët dhe civetët malgasit) kanë rajone dëgjimore të ngjashme me ato të viverridëve, ndërsa ato në Galidiinae kanë rajone dëgjimi të ngjashme me ato të herpestideve. Bazuar në këtë tipar, Robert M. Hunt Jr. propozoi në vitin 1996 që Madagaskari të kolonizohej dy herë, një herë nga viverridët dhe një herë nga herpestidët. Sidoqoftë, studimet gjenetike nga Yoder dhe kolegët në 2003 sugjeruan që një ngjarje e vetme kolonizimi ka ndodhur nga një paraardhës herpestid primitiv, i cili u pasua me shpejtësi nga rrezatimi adaptiv . Paraardhësi i zakonshëm mbërriti nga Afrika , gjatë vonë të Oligocenit ose Miocenit të hershëm (24–18 Mya ), megjithëse Philippe Gaubert dhe Veron vlerësuan një divergjencë të datës 19.4 Mya (16.5–22,7 Mya).

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Family Eupleridae
Nënfamilia Imazhi Gjinia Speciet
Euplerinae Cryptoprocta (Bennett, 1833)
Eupleres (Doyère, 1835)
Fossa (Gray, 1864)
Galidiinae Galidia (I. Geoffroy Saint-Hilaire, 1837)
Galidictis (I. Geoffroy Saint-Hilaire, 1839)
Mungotictis (Pocock, 1915)
Salanoia (Gray, 1864)

Pema filogjenetike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëdhëniet filogjenetike të mishngrënësve malgasian (Eupleridae) tregohen në kladogramin e mëposhtëm:[4]

 Eupleridae 
 Euplerinae 
 Cryptoprocta 

Cryptoprocta ferox (Fosa)

Cryptoprocta spelea (Fosa gjigande)

 Fossa 

Fossa fossana (Civeti i Malagasit)

 Eupleres 

Eupleres major (Falanouka perëndimor)

Eupleres goudotii (Falanouku lindor)

 Galidiinae 
 Galidia 

Galidia elegans (Mongozi bishtunaz)

 Galidictis 

Galidictis fasciata (Mongozi i Malagazit me vija të gjëra)

Galidictis grandidieri (Mongozi i Grandidierit)

 Salanoia 

Salanoia durrelli (Vontsira e Durrellit)

Salanoia concolor (Mongozi bishtkaf)

 Mungotictis 

Mungotictis decemlineata (Mongozi me vija të ngushta)


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Order Carnivora". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd). Johns Hopkins University Press. fq. 532–628. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Flynn, J; Finarelli, J. A.; Zehr, S; Hsu, J; Nedbal, M. A. (prill 2005). "Molecular phylogeny of the carnivora (mammalia): assessing the impact of increased sampling on resolving enigmatic relationships". Syst. Biol. 54 (2): 317–337. doi:10.1080/10635150590923326. PMID 16012099. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Eupleridae". Animal Diversity. University of Michigan. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Yoder, A.D.; Burns, M.M.; Zehr, S.; Delefosse, T.; Veron, G.; Goodman, S.M.; Flynn, J.J. (2003). "Single origin of Malagasy Carnivora from an African ancestor" (PDF). Nature. 421 (6924): 734–737. doi:10.1038/nature01303. PMID 12610623. Marrë më 19 maj 2010. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)