Jump to content

Muharrem Shabani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Muharrem Shabani (1949) është politikan nga Vushtrria, Kosovë Ai ishte deputet i Kuvendit të Krahinës Socialiste Autonome të Kosovës në vitet 1989-90 dhe shërbeu si nënkryetar . Në vitin 1990, ai ishte i shquar në mesin e një grupi delegatësh shqiptarë që mbështetën shndërrimin e Kosovës në një republikë brenda Jugosllavisë, dhe ai luajti një rol kyç në themelimin e një asambleje paralele kur parlamenti zyrtar u mbyll në korrik 1990. Shabani më vonë shërbeu si kryetar i Komunës së Vushtrrisë pas Luftës së Kosovës 1998-99.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shabani lindi në Vushtrri në atë që atëherë ishte Rajoni Autonom i KosovësRepublikën Popullore Federale të Jugosllavisë . Ai ka diplomuar në Fakultetin Juridik të Universitetit të Prishtinës dhe ka qenë kryetar i gjykatës komunale në Vushtrri në vitet 1980. [1]

Shabani u bë anëtar i emëruar i asamblesë së Kosovës në qershor 1989, menjëherë pasi Serbia prezantoi një kushtetutë të re që kufizonte autonominë e krahinës. Ai shërbeu si nënkryetar. [2] Një vit më pas, përfaqësuesit shqiptarë në kuvend planifikuan të paraqisnin një mocion për shpalljen e Kosovës si një republikë brenda Jugosllavisë. Kur kuvendi u mbyll paraprakisht, 114 delegatë shqiptarë u mblodhën veçmas për të krijuar një institucion paralel dhe për ta shpallur Kosovën Republikë. Shabani lexoi deklaratën për statusin e Republikës së Kosovës; më vonë ai tregoi se u ngritën shqetësime për mundësinë e zjarrit me snajper nga ndërtesat përreth. [3] Për shkak të përkeqësimit të kushteve politike, ai u largua nga Kosova dhe jetoi në mërgim pjesën më të madhe të viteve 1990.

Shabani u aktivizua sërish politikisht në Vushtrri si anëtar i Lidhjes Demokratike të Kosovës ( LDK) pas Luftës së Kosovës. Ai u shfaq në pozitën e shtatë në listën zgjedhore të partisë në zgjedhjet lokale të Kosovës të vitit 2000 dhe mori një mandat në kuvendin komunal kur lista fitoi njëzet nga tridhjetë e një mandate. [4] [5] Ai u bë kryetar komune në fund të vitit 2001 dhe u konfirmua në detyrë pasi LDK-ja fitoi një tjetër fitore të shumicës lokale në zgjedhjet lokale të vitit 2002 . [6] [7]

Në vitin 2004, Shabani u premtoi përfaqësuesve të komunitetit serb të Vushtrrisë se qeveria e tij do të rindërtonte shtëpitë dhe objektet fetare të shkatërruara në trazirat e vitit 2004 në Kosovë sa më shpejt që të ishte e mundur. [8]

LDK-ja përjetoi një sërë ndarjesh pas vdekjes së themeluesit të saj Ibrahim Rugova në vitin 2006; Shabani ishte ndër ata që u larguan nga partia. Kosova prezantoi zgjedhjet e drejtpërdrejta të kryetarëve të komunave në zgjedhjet lokale të vitit 2007 dhe Shabani kërkoi rizgjedhjen si udhëheqës i grupit të tij "Bashkimi Demokratik". Ai u mund në raundin e dytë të votimit nga Bajram Mulaku nga Partia Demokratike e Kosovës (PDK). [9] Ai më vonë iu bashkua Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës ( AAK) dhe kandidoi për kryetar komune nën flamurin e saj në zgjedhjet lokale të vitit 2009 . [10] Ai u mposht sërish nga Mulaku në raundin e dytë. [11]

Shabani ishte paraqitur në listën e AAK-së për Kuvendin e Kosovës në zgjedhjet parlamentare të vitit 2010, por nuk u zgjodh. [12] Në zgjedhjet lokale të vitit 2013, ai kandidoi për kryetar të Vushtrrisë me një miratim të dyfishtë nga AAK-ja dhe Lidhja Demokratike e Dardanisë (LDD). [13] Edhe një herë u mposht nga Mulaku në raundin e dytë. [14] [15]

Pak para zgjedhjeve parlamentare të Kosovës 2014, Shabani papritur iu bashkua PDK-së. [16] Ai u shfaq në pozitën e shtatëdhjetë në listën e koalicionit të partisë dhe nuk u zgjodh pasi lista fitoi tridhjetë e shtatë vende. [17] Më vonë ai ishte zëdhënës i ministrisë së financave të Kosovës. [18]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ In 2009, Kosovo's Express newspaper published an article with claims against Shabani that were later found to be false and defamatory. The Press Council of Kosovo's ruling in the matter confirms that Shabani was president of the municipal court in the 1980s. See "Adjudication of Press Council of Kosovo on the complaint of Mr. Muharrem Shabanit versus Express newspaper" Arkivuar 5 shkurt 2022 tek Wayback Machine, Press Council of Kosovo, 7 April 2009, accessed 4 February 2022.
 2. ^ National Assembly of France – Information Report, 8 October 1992, accessed 4 February 2022.
 3. ^ "2 Korrik 1990- PAVARËSIA E KOSOVËS DEKLAROHEJ PARA 29 VITEVE", Gazeta Dielli, 1 July 2019, accessed 4 February 2020.
 4. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2000 – Fletëvotimet dhe listat e kandidatëve (Vushtrri), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 21 January 2022.
 5. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2000 – Rezultatet dhe Statistikat (Kandidatët e zgjedhur sipas subjekteve), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 21 January 2022.
 6. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2002 – Fletëvotimet dhe listat e kandidatëve (Vushtrri), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 3 February 2022.
 7. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2002 – Rezultatet dhe Statistikat (Statistikat sipas komunave), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 2 February 2022. The LDK won eighteen seats in 2002.
 8. ^ "Kosovo mayor discusses cooperation with Serb community representatives," British Broadcasting Corporation Monitoring European, 3 August 2004 (Source: Text of report in English by independent internet news agency KosovaLive).
 9. ^ Shabani also led the Democratic Union's list for the local assembly and would have at least have had the option of taking a seat when the list won two mandates. Online sources do not indicate if he took the mandate. See ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2007 – Fletëvotimet dhe listat e kandidatëve (Vushtrri), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 4 February 2022; and ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2007 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e subjekteve sipas komunave), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 1 February 2022.
 10. ^ "Shabani premton ditë më të mira për Vushtrrinë", Telegrafi, 5 December 2019, accessed 4 February 2022.
 11. ^ He also led the AAK's list for Vushtrri and, again, would at least have had the right to claim a mandate when the list won seven seats. See ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2009 – Fletëvotimet dhe listat e kandidatëve (Vushtrri), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 4 February 2022; and ZGJEDHJET PËR KRYETARË TË KOMUNAVE 2009 – Rezultatet dhe Statistikat, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 20 January 2022.
 12. ^ He received the twenty-second position on the AAK's list. The election was held under open list proportional representation, and he finished forty-second among the list's candidates. The AAK won only twelve mandates. See ZGJEDHJET E PARAKOHSHME PËR KUVENDIN E REPUBLIKËS SË KOSOVËS 2010 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e të gjithë kandidatëve), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 17 January 2022.
 13. ^ "Muharrem Shabani, kandidat i AAK-së për Vushtrri", Telegrafi, 10 July 2013, accessed 4 February 2022.
 14. ^ He again appeared in the lead position on the coalition's list and would have had the opportunity to take a seat when it won six mandates. See ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2013 – Fletëvotimet dhe listat e kandidatëve (Vushtrri), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 4 February 2022.
 15. ^ ZGJEDHJET PËR KRYETARË TË KOMUNAVE 2013 – Rezultatet dhe Statistikat, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 20 January 2022.
 16. ^ "Muharrem Shabani braktis AAK-në, aderon në PDK?!", Telegrafi, 12 May 2014, accessed 4 February 2022.
 17. ^ ZGJEDHJET E PARAKOHSHME PËR KUVENDIN E REPUBLIKËS SË KOSOVËS 2017 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e kandidatëve sipas subjekteve të renditur sipas numrit të votave), Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, accessed 2 February 2022. He finished in ninety-seventh place among coalition candidates on the open ballot.
 18. ^ "North Kosovo municipalities unhappy with state budget," British Broadcasting Corporation Monitoring European, 7 November 2016 (Source: Excerpt from report by Kosovo Albanian privately-owned newspaper Koha Ditore on 4 November).