Jump to content

Ngjyrat panafrikane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri tradicional i Etiopisë, ngjyrat e të cilit janë adoptuar nga grupe të shumta panafrikane.
Flamuri jozyrtar panafrikan ose UNIA

Ngjyrat pan-afrikane është një term që mund t'i referohet dy grupeve të ndryshme të ngjyrave:

 • E kuqja, e verdha dhe e gjelbërta, ngjyrat e flamurit të Etiopisë, kanë ardhur për të përfaqësuar ideologjinë panafrikaniste. Shumë vende afrikane kanë adoptuar ngjyrat në flamujt e tyre kombëtarë dhe ato përdoren në mënyrë të ngjashme si simbol nga shumë organizata panafrikane dhe lëvizja Rastafari.
 • E kuqja, e zeza dhe e gjelbërta, të prezantuara për herë të parë nga Marcus Garvey në vitin 1920, kanë ardhur gjithashtu për të përfaqësuar panafrikanizmin dhe janë paraqitur në flamurin panafrikan. Këto ngjyra janë përfshirë edhe në flamujt kombëtarë, dhe ato ndonjëherë janë përdorur për të përfaqësuar nacionalizmin e zi dhe jo panafrikanizmin.

Ngjyrat etiopian[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[[Ngjyra e gjelbërt|E gjelbërta[[, ari dhe e kuqja gjenden tani në flamujt kombëtarë të shumë kombeve afrikane. Kombinimi i ngjyrave është huazuar nga flamuri i Etiopisë.[1] Flamuri etiopian ka ndikuar në flamujt e shumë organizatave dhe politikave pan-afrikane. Me përjashtim të periudhave relativisht të shkurtra të ndikimit dhe pushtimit nga Mbretëria e Italisë, Etiopia mbeti jashtë kontrollit evropian gjatë epokës koloniale duke mundur ushtrinë italiane në betejën e Adwa, Etiopi, në vitin 1896, duke i dhënë fund protektoratit italian. Si rezultat, vendi tërhoqi admirimin e shumë shteteve të reja të pavarura në Afrikë. Përvetësimi i ngjyrave kombëtare etiopiane nga shumë entitete panafrikane është pasojë e kësaj. Shteti i parë afrikan që miratoi një flamur ari, të kuq dhe të gjelbërt pas pavarësisë ishte Gana në vitin 1957, i projektuar nga Theodosia Okoh.[2]

Ngjyrat UNIA[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shoqata Universale e Përmirësimit të Negrove dhe Lidhja e Komuniteteve Afrikane (UNIA) e themeluar nga Marcus Garvey ka një kushtetutë që përcakton të kuqe, të zezë dhe të gjelbërt si ngjyrat panafrikane: "e kuqja përfaqëson gjakun fisnik që bashkon të gjithë njerëzit me prejardhje afrikane, ngjyra e zezë për njerëzit, e gjelbërta për tokën e pasur të Afrikës." Flamuri UNIA u përcaktua ngjyrat zyrtare të afrikanëve të zinj nga UNIA në konventën e saj në Madison Square Garden më 13 gusht 1920, në New York City, Shtetet e Bashkuara.

Flamujt aktualë të vendeve me simbolikën panafrikane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më poshtë janë vendet dhe territoret që përdorin një ose të dyja grupet e ngjyrave panafrikane në flamujt e tyre zyrtarë:


Flamujt jokombëtarë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamuj të mëparshme me ngjyra panafrikane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamuj jo panafrikan me ngjyra panafrikane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edhe pse flamujt e mëposhtëm përmbajnë një skemë ngjyrash panafrikane, ata nuk u krijuan zyrtarisht për të simbolizuar panafrikanizmin. Modelet mund ose nuk mund të ndikohen nga ngjyrat panafrikane.

Ngjyrat Rastafari gjithashtu kanë origjinën nga flamuri etiopian, por megjithëse mendimi Rastafari mbart simpatitë panafrikane, përdorimi i flamurit etiopian është i rrënjosur historikisht në nderimin e ish-perandorit etiopian Haile Selassie.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Why Most African Flags Use the Red, Yellow, and Green Colors?". medium.com (në anglisht). 22 shkurt 2021. Marrë më 30 mars 2022.
 2. ^ Mrs. Theodosia Salome Okoh Profile at GhanaWeb.
 3. ^ "flag of Benin | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 4. ^ "flag of Burkina Faso | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 5. ^ "flag of Cameroon | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 6. ^ "flag of the Central African Republic | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 7. ^ "flag of Chad | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 8. ^ "flag of the Republic of the Congo | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 9. ^ a b "flag of Guinea | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 10. ^ "flag of Guinea-Bissau | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 11. ^ "flag of Mali | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 12. ^ "flag of Senegal | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 13. ^ "flag of Sao Tome and Principe | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 14. ^ "flag of Togo | Britannica". www.britannica.com (në anglisht).
 • Znamierowski, Alfred (2001). The World Encyclopedia of Flags: The Definitive Guide to International Flags, Banners, Standards and Ensigns. London: Anness Publishing.