Jump to content

Paganizmi laik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Paganizmi laik ose paganizmi humanist është një këndvështrim që mbështet virtytet dhe parimet që lidhen me paganizmin duke ruajtur një botëkuptim laik . Qasjet ndaj paganizmit laik ndryshojnë, por mund të përfshijnë respektin për krijesat e gjalla dhe vetë Tokën, duke refuzuar besimin në hyjnitë. Paganët laikë mund t'i njohin perëndeshat/zotat si metafora të dobishme për cikle të ndryshme të jetës, ose ta riformulojnë magjinë si një praktikë thjesht psikologjike.

Sfondi historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa Evropa u kristianizua, Etërit e Kishës rregullisht laicizuan hyjnitë dhe mitet pagane përmes euhemerizmit, një praktikë ku hyjnitë interpretohen si figura historike që në një moment ishin bërë të adhuruar si perëndi. [1] Klementi i Aleksandrisë e përmblodhi qasjen në Cohortatio ad gentes, duke iu drejtuar paganëve: "Ata të cilëve ju përkuleni, dikur ishin njerëz si ju". [2]

Shekulli i 18-të prodhoi një grup të konsiderueshëm veprash që kërkonin të "zbulonin" koncepte nga bota e lashtë, duke përfshirë perënditë pagane. [3] Kjo lindi interpretime racionaliste dhe ateiste të koncepteve të lashta mitologjike dhe tekstet e lashta ndonjëherë lexoheshin sikur të ishin shkruar nga bashkëkohësit e filozofëve iluministë, duke diskutuar të njëjtat tema si ata nga e njëjta perspektivë humaniste . [3]

Neopaganizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa ithtarë të paganizmit modern kanë zhvilluar qasje humaniste ose laike, ku përqafohen aspekte të rëndësishme të një botëkuptimi pagan, por hyjnitë nuk nderohen si qenie reale ose të mbinatyrshme. Këto qasje marrin forma të ndryshme.

Në shekullin e 19-të, shkrimtari francez Louis Ménard përdori termin "paganizëm mistik" për përpjekjen e tij për të krijuar një zëvendësues për fenë e organizuar, në të cilën ai përdori një qasje humaniste për të njohur rëndësinë e simboleve dhe të paarsyeshmes. Koncepti pati ndikim të rëndësishëm në poetin Leconte de Lisle dhe lëvizjen Parnasiane . [4]

Disa rilindas paganë janë të frymëzuar nga teoritë e Carl Jung -ut për arketipet dhe pavetëdijen kolektive . Jung trajtoi temat ezoterike dhe mitologjike në një mënyrë laike dhe shkencore, por jo shpërfillëse. [5]

Biologu Andreas Weber promovon atë që ai e quan "ekologji poetike" dhe "materializëm poetik". Ky ka qenë një burim frymëzimi për njerëz të tillë si Henrik Hallgren i Asamblesë Suedeze Forn Sed . [6]

Paganizmi i pazot: Zërat e paganëve joteistë, një antologji amerikane e redaktuar nga John Halstead, u botua në vitin 2016 dhe përmban një numër esesh mbi qasjet laike ndaj paganizmit. Ateopaganizmi: Një shteg nderimi i tokës i rrënjosur në shkencë u botua në vitin 2019 nga Mark Green dhe paraqet një metodologji, arsyetim, grup vlerash dhe praktikash për një emërtim të paganizmit natyralist. [7]

Teologjia politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kontekstin e teologjisë politike, filozofi Odo Marquard ka argumentuar se ndarja e pushteteve është një "kthim i zhgënjyer i politeizmit". [8] Eseja e tij e vitit 1979 mbi temën, " Në lavdërim të politeizmit ", provokoi polemika midis studiuesve gjermanë. [8] Ndryshe nga Marquard, filozofi Jacob Taubes, i cili mbrojti një version të sekularizuar të eskatologjisë apokaliptike, argumentoi se versioni i laicizuar, politik i paganizmit është totalitarizmi . [9]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gladigow, Burkhard (2004). "Lectores ad priscum cultum revocare. Popularisierte Religion oder narrative Religionswissenschaft" [Readers recall former cultures. Popularized religion or narrative religious studies]. përmbledhur nga Piegeler, Hildegard; Prohl, Inken; Rademacher, Stefan (red.). Gelebte Religionen. Untersuchungen zur sozialen Gestaltungskraft religiöser Vorstellungen und Praktiken in Geschichte und Gegenwart. Festschrift für Hartmut Zinser zum 60. Geburtstag [Lived religions. Studies on the social creative power of religious ideas and practices in history and the present. Commemorative publication for Hartmut Zinser on his 60th birthday] (në gjermanisht). Würzburg: Königshausen & Neumann. ISBN 3-8260-2768-X.
 • Manuel, Frank E. (1967). The Eighteenth Century Confronts the Gods. New York: Atheneum. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Seymour-Smith, Martin (1985). Guide to Modern World Literature. London and Basingstoke: Macmillan. ISBN 978-0-333-33464-5. Arkivuar nga origjinali më 9 korrik 2020. Marrë më 30 janar 2023. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Styfhals, Willem (2019). No Spiritual Investment in the World: Gnosticism and Postwar German Philosophy. Ithaca, New York: Cornell University Press. fq. 91. ISBN 978-1501730993. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Horák, Pavel (2016). "The Image of Paganism in the Age of Reason: From Idolatry towards a Secular Concept of Polytheism". The Pomegranate (në anglisht). 18 (2): 125–149. doi:10.1558/pome.v18i2.31664.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Euhemerism: A Mediaeval Interpretation of Classical Paganism, John Daniel Cooke, Speculum, Vol. 2, No. 4, Oct., 1927, p. 397.
 2. ^ Quoted in Seznec (1995) The Survival of the Pagan Gods Princeton University Press pg 12, who observes (p. 13) of the numerous Christian examples he mentions, "Thus Euhemerism became a favorite weapon of the Christian polemicists, a weapon they made use of at every turn".
 3. ^ a b Manuel 1967.
 4. ^ Seymour-Smith 1985.
 5. ^ Gardell, Mattias (2003). Gods of the Blood: The Pagan Revival and White Separatism. Duke UP. fq. 210. ISBN 9780822330714. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Är du en poetisk materialist? – Lodyn" (në suedisht). Marrë më 2020-08-28.
 7. ^ Green, Mark A. (2019). Atheopaganism : an earth-honoring path rooted in science. Santa Rosa, CA. ISBN 978-0-578-57197-3. OCLC 1195716963. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 8. ^ a b Gladigow 2004.
 9. ^ Styfhals 2019.