Papagall bisht gjatë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Papagalli bisht gjatë (Melopsittacus undulatus) është i vogël, me bisht të gjatë dhe farë-ngrënes. Papagajtë bisht gjatë janë speciet e vetme në gjininë Melopsittacus. Natyrisht, specia është e gjelbër dhe e verdhë me shenja të zeza, të zbehta në qafë, shpinë dhe krahë. Papagajtë bisht gjatë janë edukuar në robëri me ngjyrën e blues, të bardhë, të verdhë, gri, dhe madje edhe me kreshta të vogla.[1] Të miturit dhe zogjte janë monomorphic, ndërsa të rriturit dallohen nga ngjyra e tyre dhe sjellja.

Origjina e emrit të papagallit bisht gjatë është e paqartë. Regjistruar për herë të parë në 1805, papagallet janë kafshë shtëpiake të njohura në të gjithë botën për shkak të madhësisë së tyre të vogël, kostos së ulët dhe aftësisë për të imituar fjalimin njerëzor. Ata kanë të ngjarë të jenë kafshët e treta më të njohura në botë, pas qenit dhe maceve të zbutura. Papagajtë janë parakejtë nomade të tufës që janë edukuar në robëri që nga shekulli i 19-të. Si në robëri ashtu edhe në të egra, papagajte rriten në mënyrë oportuniste dhe në çifte.

Gjendet i egër në të gjitha pjesët më të thata të Australisë, ku ka mbijetuar nga kushtet e vështira të brendshme për më shumë se pesë milionë vjet. Suksesi i tij mund t'i atribuohet një stili jetese nomade dhe aftësisë së tij për t'u shumuar gjatë lëvizjes.

Taksonomia dhe etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fosilet e papagallit bisht gjatë mund të datojnë 50,000-70,000 vjet më parë. Janë propozuar disa origjina të mundshme për emrin e tij. Së pari, mund të jetë një shqiptim i gabuar ose ndryshim i fjalës Gamilaraay gidjirrigaa ose gijirragaa nga Yuwaalaraay. E dyta është një modifikim budge ose boojery (zhargon anglisht Australian për "mirë") dhe gar ("kokatoja"). Drejtshkrimet alternative përfshijnë budgerygah dhe betcherrygah,[2] këto të fundit të përdorura nga njerëzit autoktonë të Rrafshit të Liverpoolit në Uellsi i Ri Jugor. Ndërsa shumë referenca përmendin "të mirë" si pjesë e kuptimit, dhe disa specifikojnë "zog të mirë", është mjaft e mundshme që raportet nga ata lokalë në rajon të jenë më të saktë në përcaktimin e përkthimit të drejtpërdrejtë si "ushqim i mirë". Sidoqoftë, raportet se kjo gjithashtu mund të përkthehet si ''ushqim i mire", që nënkupton se janë ngrënë nga Aborigjenët, ka të ngjarë të jenë apokrife. Emri ka të ngjarë të ketë ardhur nga natyra migruese e specieve. Me ndryshimet sezonale që lanë fushat djerrë, papagalli do të lëvizte drejt ujit të mbetur që ende prodhonte farat që kërkonte. Duke ndjekur zogjtë, aborigjenët mund të gjenin ujin dhe gjithashtu bimë të tjera të gjahut ose ushqimit ,duke çuar keshtu në "ushqim të mirë". 

Papagall bisht gjatë u përshkrua për herë të parë nga George Shaw në 1805, dhe i dha emrin binom të tij aktual nga John Gould në 1840. Emri i gjinisë Melopsittacus, nga greqishtja e lashtë, do të thotë "papagall melodioz".[3] Emri i specieve undulatus është latin për "i valëzuar" ose "i modeluar me valë".[4]

Emrat alternativë për papagall bisht gjatë përfshijnë papagallin e guaskës, paraketën e barit që lufton, papagallin kanarinë, papagallin zebër, zogun fluturues, papagallin me drerë. Edhe pse më i zbatueshëm për anëtarët e gjinisë Agapornis, emri i shpendit të dashurisë është aplikuar tek ata nga zakoni i tyre i predikimit reciprok.[2] Papagall bisht gjatë mendohej të ishte lidhja midis gjinive Neophema dhe Pezoporus bazuar në pendën e ndaluar.[5] Sidoqoftë, studimet e fundit filogjenetike duke përdorur sekuencat e ADN-së e vendosin zogun e vegël shumë pranë lories (fisi Loriini) dhe papagallëve të fikut (fisi Cyclopsittini).[6][7][8][9]

Ekologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Papagajtë bisht gjatë janë nomade dhe tufat lëvizin nga vendet kur ndryshojnë kushtet mjedisore.[10] Papagajtë bisht gjatë gjenden në habitate të hapura, kryesisht në shkurre, pyje të hapura dhe kullota të Australisë.[11] Zogjtë zakonisht gjenden në tufa të vogla, por mund të formojnë tufa shumë të mëdha në kushte të favorshme.[11] Lëvizja nomade e tufave është e lidhur me disponueshmërinë e ushqimit dhe ujit.[5] Papagajtë bisht gjatë kanë dy shpejtësi të dallueshme fluturimi, të cilat ato janë të afta t'i ndërrojnë në varësi të rrethanave.[12] Thatësira mund t'i çojë kopetë në habitatet më të pyllëzuara ose zonat bregdetare. Ata ushqehen me farat e spinifex dhe barit, dhe nganjëherë piqen grurë.[5][13]

Jashtë Australisë, e vetmja qendër afatgjatë e zogjve të egër të natyralizuar është një popullsi e madhe pranë Shën Petersburgut, Florida.[5] Rritja e konkurrencës për vendet e foleve nga yjet e vegjël evropianë dhe harabelët e shtëpive mendohet të jetë shkaku kryesor i rënies së popullsisë në Florida nga vitet 1980.[10] Kushtet më të qëndrueshme gjatë gjithë vitit në Florida ulën ndjeshëm sjelljen e tyre nomade.[14]

Lloji është futur në vende të ndryshme në Porto Riko dhe Shtetet e Bashkuara.[15]

Papagajtë bisht gjatë ushqehen kryesisht me farat e barit. [10] Llojet gjithashtu dëmtojnë në mënyrë oportunistike kultivimin e drithërave në rritje dhe farat e barit të lëndinës.[16] Për shkak të përmbajtjes së ulët të ujit të farërave ata mbështeten në disponueshmërinë e ujërave të ëmbla.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura :2
 2. ^ a b Lendon, Alan H. (1973). Australian Parrots in Field and Aviary (në anglisht) (bot. 2nd). Sydney: Angus and Robertson. fq. 302–07. ISBN 0-207-12424-8.
 3. ^ Liddell, Henry George; Robert Scott (1980). A Greek-English Lexicon (në anglisht) (bot. Abridged). United Kingdom: Oxford University Press. ISBN 0-19-910207-4.
 4. ^ Simpson, D.P. (1979). Cassell's Latin Dictionary (në anglisht) (bot. 5th). London: Cassell Ltd. ISBN 0-304-52257-0.
 5. ^ a b c d Forshaw, Joseph Michael; Cooper, William T. (1981) [dhe edicion parë në 1973]. Parrots of the World (në anglisht). Illustrated by Frank Knight (bot. 2nd). Princeton University Press. fq. 175–176. ISBN 0-87666-959-3.
 6. ^ Wright, TF; Schirtzinger EE; Matsumoto T; Eberhard JR; Graves GR; Sanchez JJ; Capelli S; Mueller H; Scharpegge J; Chambers GK; Fleischer RC (2008). "A Multilocus Molecular Phylogeny of the Parrots (Psittaciformes): Support for a Gondwanan Origin during the Cretaceous". Molecular Biology and Evolution (në anglisht). 25 (10): 2141–2156. doi:10.1093/molbev/msn160. PMC 2727385. PMID 18653733.
 7. ^ Tokita, M; Kiyoshi T; Armstrong KN (2007). "Evolution of craniofacial novelty in parrots through developmental modularity and heterochrony". Evolution & Development (në anglisht). 9 (6): 590–601. doi:10.1111/j.1525-142X.2007.00199.x. PMID 17976055. Arkivuar nga origjinali më 5 tetor 2012.
 8. ^ de Kloet, RS; de Kloet SR (2005). "The evolution of the spindlin gene in birds: Sequence analysis of an intron of the spindlin W and Z gene reveals four major divisions of the Psittaciformes". Molecular Phylogenetics and Evolution (në anglisht). 36 (3): 706–721. doi:10.1016/j.ympev.2005.03.013. PMID 16099384.
 9. ^ Schweizer, M.; Seehausen O; Güntert M; Hertwig ST (2009). "The evolutionary diversification of parrots supports a taxon pulse model with multiple trans-oceanic dispersal events and local radiations". Molecular Phylogenetics and Evolution (në anglisht). 54 (3): 984–94. doi:10.1016/j.ympev.2009.08.021. PMID 19699808.
 10. ^ a b c Pranty 2001
 11. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura :4
 12. ^ Ingo Schiffner and Mandyam Srinivasan (2016) Budgerigar flight in a varying environment: flight at distinct speeds?, https://doi.org/10.1098/rsbl.2016.0221
 13. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura :3
 14. ^ Shapiro 1979
 15. ^ "IUCN Red List of Threatened Species: Melopsittacus undulatus". IUCN Red List of Threatened Species (në anglisht). 9 gusht 2018. 9 gusht 2018.
 16. ^ Stevenson & Anderson 1994

Bibliografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Pranti, B. 2001. Budgerigar në Florida: Ngritja dhe rënia e një psittacidi ekzotik. Zogjtë e Amerikës së Veriut 55: 389–397.
 • Forshaw, Joseph M. & Cooper, William T. (1978): Parrots of the World (botimi i dytë). Edicionet Landsdowne, Melburn, Australi 
 • Jakë, NJ (1997). Budgerigar ( Melopsittacus undulatus ). Fq. 384 në: del Hoyo, J., Elliott, A. & Sargatal, J. eds. (1997).
 • Handbook of the Birds of the World. Vëllimi 4 Sandgrouse te Cuckoos. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-22-9

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]