Poneglyph

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Poneglyph (歴史の本文ポーネグリフ Pōnegurifu) janë pllaka misterioze me mbishkrim në anime dhe manga One Piece, ku historia është e shkruar me shkronja të lashta. Pllakat janë ndarë në shumë ishuj të botës dhe i vetmi person që mund t'i lexoj është Nico Robin.[1] Sipas Tamago, ka tridhjetë Poneglyphs në botë. Blloqet janë të padepërtueshme ndaj dëmtimeve, madje edhe nga shpërthimet.

Llojet e Poneglyphs[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Poneglyph janë tre lloje:

 • "Poneglyphs Historike" zbulojnë pjesë të historisë antike si dhe mesazhe të shkruara nga njerëz antikë.
 • "Poneglyphs Udhëzues" përmbajnë udhëzime dhe / ose të dhëna rreth vendndodhjeve të Poneglyphs Historike.[2]
 • "Road Poneglyphs" detajon vendodhjen. Kombinimi i katër Road Poneglyphs e lejon personin të hyj në Raftel.[3]

Poneglyphs historike dhe udhëzuese janë me pamje me ngjyrë të klatërt të mbyllët, ndërsa Road Ponelyphs është me ngjyrë të kuqe.

Përmbajtja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Secili Poneglyph Historik tregon një pjesë të historisë të harruar prej kohësh. Kjo histori përfshin përmendjen e tre armëve të shkatërrimit në masë: Pluton, Poseidon dhe Uranus. Në sytë e Qeverisë Botërore, ato janë objekte të rrezikshme; sidoqoftë, pavarësisht se Qeveria Botërore i shpalli Poneglyphs të rrezikshëm për shkak të armëve, realiteti është që idealet e Mbretërisë së rënë të shkruar në disa gurë janë shumë më të rrezikshme se cilado prej armëve. Janë katër Road Poneglyphs, kur këto lexohen së bashku, të çojë në katër ishuj të cilët, nëse rreshtohen, do të çojnë në vendndodhjen e Raftel. Një Road Poneglyphs ndodhet në Zou, një tjetër ndodhet në një vend të panjohur dhe dy të fundit janë secila në pronësi të Yonko, Kaido dhe Charlotte Linlin.[4]

Gurët kanë mbetur në kujdesin e pasardhësve të qytetërimeve të lashta, siç shihet edhe në Alabasta ashtu edhe në Shandora. Poneglyph Shandorian ishte një thesar i ruajtur ashpër i popullit Shandia dhe ata ndienin një lidhje të thellë viscerale me të - veçanërisht kambanën e ndërtuar rreth tij - që u kalua në epokën e sotme, ku pasardhësit e atyre që luftuan dhe vdiq për ta mbrojtur atë akoma e vuri jetën e tyre në linjë për ta rikthyer atë, së bashku me atdheun e tyre, edhe pse ata kishin harruar ekzistencën e vetë Poneglyph. Ata ende e vlerësojnë atë që përfaqëson shumë, dhe shamani i popullit të tyre qau hapur kur dëgjoi se kishin përmbushur dëshirat e të parëve të tyre duke ia përcjellë informacionin Nico Robin, duke i çliruar kështu nga detyra e tyre shekullore.

Për dallim nga homologu i saj shandorian që ruhej nga njerëzit e tij për të mbrojtur informacionin që ai përmbante, është e qartë se natyra e fshehur e Alabasta Poneglyph ishte të fsheh ekzistencën e saj nga njerëzit dhe jo ta mbrojë atë, pasi Alabasta është një bashkëpunëtore e Qeverisë Botërore, të bashkuar kundër krijuesve të Poneglyph. Këtë e bën të ditur Robin në bisedën e saj me Mbretin e Alabastës, Nefertari Cobra, kur ajo tallet dhe qorton deklaratën e tij për një akuzë të trashëguar të monarkisë për të "mbrojtur" gurin, megjithëse ai nuk ishte vërtet i vetëdijshëm për arsyet ose motivet më të thella për fshehjen e saj vendosi shumë përpara kohës së tij.

Gol D. Roger arriti të ndiqte pasazhin e Poneglyphs sepse ai mund të dëgjonte "zërin e të gjitha gjërave", dhe kështu zbuloi të vërtetën e Shekullit të Zbrazëtisë me ekuipazhin e tij; sidoqoftë, Silvers Rayleigh vëren se ata mund të kenë interpretuar atë që mësuan gabimisht sepse nuk posedonin intelektin e Profesorit Clover ose studiuesve të tjerë të Oharës.

Familja Kozuki kaloi njohuritë se si të lexoni Poneglyphs përfshirë aftësinë për të shkruar gjuhën e saj të lashtë brenda familjes së tyre deri në brezin e Kozuki Oden. Gjithashtu një anëtar i ekuipazhit të Roger, Oden udhëtoi për në Raftel me të dhe, ashtu si Roger, mund të deshifronte Rio Poneglyph. Oden u vra nga Kaido dhe Shogun i Vendit Wano pasi ai refuzoi t'i tregojë Kaidos një sekret që ai e dinte (me sa duket ose vendndodhjen e Raftel, One Piece, njohuri për atë që shkruhej në Rio Poneglyph, ose si të lexonte Poneglyphs), duke parandaluar që të kalojë në shkrimin e Poneglyph te djali i tij, Kozuki Momonosuke, dhe ta linte Robin si individin e vetëm të njohur që mund të deshifrojë tekstin antik.

Për shkak të lidhjeve të saj me Familjen Kozuki, Mokomo Dukedom është disi i dijshëm për Poneglyphs pavarësisht se nuk është në gjendje t'i lexojë ata, pasi ata janë të vetëdijshëm për ekzistencën e Road Poneglyphs dhe Nekomamushi zbulon se është e mundur të shtypin një tekst të Poneglyph mbi letër në një mënyrë të ngjashme me shtypjen e drurit të drurit, duke provuar njëkohësisht se është e mundur të kopjoni tekstin e shkruar në një Poneglyph dhe ta regjistroni atë në një fërkim të një materiali të ndryshëm që i mungon pathyeshmërisë së një Poneglyph.

Rio Poneglyph është, sipas Robin, porosia e bartur nga të gjithë Poneglyphs përgjatë Grand Line. Është përfolur se përmban historinë e vërtetë të botës (përfshirë "Shekullin e Zbrazëtisë", për të cilin hulumtimi është i ndaluar). Për ta gjetur atë, duhet të marrë me vete të gjitha pasazhet e tjera nga Poneglyphs gjatë udhëtimeve të tyre. Gol D. Roger dukej se e kishte kryer këtë detyrë, sipas Rayleigh. Sipas Tamago, Rio Poneglyph është në të vërtetë i përbërë nga vetëm nëntë Poneglyphs.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

800 vjet më parë, në Vendin Wano, një klan mjeshtërish gurësh të njohur si Familja Kozuki shpiku blloqe guri të pathyeshme me qëllim të regjistrimit të historisë së rëndësishme mbi ta, ndërsa parandalonte shkatërrimin e saj. Ata blloqe guri do të bëhen Poneglyphs.

Gurët ishin shkruar për të ruajtur ngjarjet e Shekullit të Zbrazëtisë. Pasi Shekulli i Zbrazëtisë mbaroi, gurët u lanë në kujdestari të pasardhësve të qytetërimeve antike, të cilët i ruanin ata nga njerëzit që kërkonin t'i shkatërronin ose t'i pretendonin ata. Qeveria Botërore, në një përpjekje për të mbuluar ngjarjet e Shekullit të Zbrazëtisë, bëri hulumtimin dhe deshifrimin e Poneglyphs një krim të dënueshëm me vdekje. Sidoqoftë, kjo nuk i ndaloi të tjerët që të fitojnë zotërimin e njohurive Poneglyph, transferimin e gjuhës kriptike në Poneglyphs në letër me shpresë për të gjetur dikë që mund ta lexojë atë, ose duke i mbajtur vetë gurët në zotërimin e tyre, në mënyrë që të fitojnë epërsi ndaj atyre që shikojnë për ata.

Roger arriti të ndiqte me sukses rrugën e Poneglyphs dhe të deshifronte kuptimet e tyre, duke lënë të paktën një mesazh gjatë rrugës për të inkurajuar të tjerët të ndjekin rrugën e tij. Sidoqoftë, ekuipazhi i tij vendosi të mos zgjojë asnjë prej armëve antike të hollësishme në Poneglyphs.

Roger kishte gjithashtu një anëtar të Familjes Kozuki, shpikës të poneglyph, brenda ekuipazhit të tij: feudalin e Vendit Wano, i cili gjithashtu dëshmoi sekretet e mbajtura në Raftel.

Në një moment në kohë, Roger hasi në Road Puneglyph të Big Mom dhe ishte në gjendje të interpretonte shkronjat për të arritur në Raftel.

Studiuesit në Oharës vendosën të studionin Poneglyph e ishullit të tyre në përpjekje për të zbuluar historinë e humbur të botës. Sidoqoftë, ata ishin të kufizuar nga mungesa e qasjes në dhe njohuritë e Poneglyphs të tjerë, dhe kështu dërguan studiues për të gjetur më shumë informacion mbi ta, duke e ditur se studimi i Poneglyphs ishte i paligjshëm.

Nico Olvia, së bashku me tridhjetë e tre arkeologë të tjerë, u nisën për në det. Mjerisht, përpjekja e tyre dështoi dhe ata u kapën nga marinsat, duke e lënë Olvia si të mbijetuarin e vetëm. Marinsat gjetën informacion midis sendeve të studiuesve të vdekur që u lejuan atyre të gjurmonin ekipin në Ohara, dhe një njësi CP9 u dërgua për të hetuar. Qeveria Botërore ishte gjithnjë e kujdesshme e studiuesve për shkak të njohurive të tyre, por hulumtimi i Poneglyphs do të thoshte se ata kishin një justifikim për të vepruar kundër tyre.

Olvia shpëtoi marinsat me ndihmën e Jaguar D. Saul [50] dhe arriti të kthehej në kohë në Ohara për të paralajmëruar shokët e saj për marinsat që po shkonin në rrugën e tyre. Sidoqoftë, CP9 tashmë kishte mbërritur në ishull dhe një sulm Buster Call filloi pasi Clover zbuloi se ai kishte zbuluar njohuritë e mbajtura nga Poneglyph në Pemën e Diturisë. Ohara u shkatërrua, duke fshirë tërë ishullin dhe të gjithë banorët e tij me përjashtim të Nico Robin, i cili arriti të ikte në proces, duke lënë fatin e Ohara Poneglyph një mister.

Gjatë kohës që ishte në arrati, Robin deshifroi të paktën një Poneglyph dhe vazhdimisht u përpoq të gjente të tjerët.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Poneglyphs dukej se ishin të bazuara shumë në jetën e vërtetë hieroglifet egjiptiane, pasi që të dy kanë "-glyph" në fund të tyre dhe të dy kanë një tekst antik të shkruar mbi to.
 • Hera e parë që Poneglyphs shfaqet në seri është në Alabasta, i cili është një komb gjigand i shkretëtirës, i cili mund të jetë një referencë për Egjiptin, një komb i vërtetë i lashtë i shkretëtirës, nga ku burojnë hieroglifet.
 • Shkrimet e tyre kujtojnë hieroglifet që Jean-François Champollion u përpoq t'i deshifronte.
 • Pllakat prej guri në Laputa, në filmin e animuar Castle in the Sky janë gjithashtu pllaka shumë të forta me mbishkrime antike mbi të.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ One Piece Kapitulli 398 dhe Epizodi 278
 2. ^ One Piece Kapitulli 301 dhe Epizodi 194
 3. ^ One Piece Kapitulli 818 dhe Epizodi 769
 4. ^ One Piece Kapitulli 818 dhe Epizodi 770